piatok 18. novembra 2016

Je islam náboženstvo mieru?


Mark Durie

Príhovor prezidenta Obamu k národu, ktorý sa týkal hrozby ISIS a ktorý predniesol pár dní po teroristickom útoku v San Bernardine inšpirovanom ISIS, sa minul účinku. V skutočnosti sa niekedy zdalo, že prezident Obama je viacej znepokojený Američanmi vytláčajúcimi na okraj moslimské komunity na základe "podozrenia a nenávisti" než ochranou nevinných amerických civilistov pred vraždou v mene radikálneho islamu.

Pre západných politických lídrov nadišiel čas, aby prestali odpovedať na terorizmus tým, že budú islam nazývať "náboženstvom mieru". Je čas na vážnu diskusiu o islame.

Západ zápasí s vážnou kognitívnou disonanciou ohľadom islamu, ktorého odnože proti sebe navzájom vedú vojnu. Na jednej strane nám hovoria, že islam je náboženstvo mieru. Na druhej strane sme konfrontovaní s nekonečným sledom teroristických činov spáchaných v mene tejto viery.

Slogan "náboženstvo mieru" západní lídri propagovali stále v reakcii na terorizmus: George W. Bush a Jacques Chirac po 11. septembri, Tony Blair po útokoch zo 7. júla, David Cameron po sťatí bubeníka Leeho Ribyho a po zmasakrovaní britských turistov v Tunisku, a Francois Hollande po vraždení v Charlie Hebdo. Po sťatí 21 koptov na líbyjskej pláži Barack Obama vyzval svet, aby "naďalej vyjadroval názory moslimských duchovných a učencov, ktorí učia pravú, mierumilovnú povahu islamu."

Človek by sa mohol opýtať, ako sa "náboženstvo mieru" stalo značkou islamu, keďže fráza samotná sa nenachádza v Koráne ani v učeniach Mohameda.

Islam bol po prvý krát nazvaný "náboženstvom mieru" až v roku 1930, v názve knihy zverejnenej v Indii Ištiakom Husajnom Kurejším. Fráza sa ujala pomaly, ale do 70-tych rokov sa čoraz častejšie objavovala v dielach moslimov pre západné obecenstvá.

Čo "náboženstvo mieru" v skutočnosti znamená?

Slová pre "mier" v európskych jazykoch naznačujú neprítomnosť vojny a slobodu od nepokojov. Nie je náhoda, že nemecké slová Friede (mier) a frei (slobodný) znejú podobne, pretože pochádzajú z rovnakého koreňa.

Hoci v arabčine existuje súvislosť medzi salam, slovom často prekladaným ako "mier", a islam, skutočná spojitosť sa nachádza v myšlienke bezpečnosti.

Slovo islam je založené na vojenskej metafore. Je odvodené od slova aslama (vzdať sa) a jeho primárny význam je dostať sa do bezpečia (salama) prostredníctvom kapitulácie. Vo svojom pôvodnom význame bol moslim niekto, kto sa vzdal počas vojny.

Takže, islam neznamenal neprítomnosť vojny, ale jeden z jej zamýšľaných výsledkov: kapituláciu vedúcu k "bezpečiu" zajatia. Bol to Mohamed sám, kto svojim nemoslimským susedom povedal aslim taslam, "vzdajte sa (t.j. konvertujte na islam) a budete v bezpečí."

Slogan náboženstvo mieru sa nevyhol sporom. Odmietli ho mnohí, vrátane Ayaan Hirsí Alí a Melanie Phillips, píšucej pre The Times, ktorá ho nazvala "čistým mýtom". Dokonca aj medzi moslimami bola táto fráza napadnutá nie len radikálnymi duchovnými ako Abú Bakr Al-Bagdádí, vodcom Islamského štátu, ale tiež moslimskými lídrami hlavného prúdu.

Šejk Ramadán Al-Butí zo Sýrie bol jedným z najrešpektovanejších tradicionalistických sunnitských učencov, než ho v roku 2013 zabil samovražedný bombový atentátnik. Rok predtým bol zaradený pod poradovým číslom 27 do zoznamu The Muslim 500, každoročného zoznamu najvplyvnejších moslimov sveta. Podľa Al-Butího je tvrdenie, že islam je mierumilovné náboženstvo, "lož", ktorú Západniari vnútili moslimom, aby urobili islam slabým. V knihe Právnictvo prorockej biografie tvrdil, že keď sa nemoslimovia boja islamského džihádu, ich počiatočným sklonom je obviniť náboženstvo z toho, že je násilné. Potom však zmenia kurz a prešibane kŕmia moslimov myšlienkou, že islam je mierumilovný, aby ho takým urobili. Lamentuje nad naivitou "moslimov s jednoduchým myslením", ktorí

ochotne prijímajú túto "obranu" ako odôvodnenú a začínajú prinášať jeden dôkaz za druhým aby demonštrovali, že islam je skutočne mierumilovné, zmierlivé náboženstvo, ktoré nemá žiaden dôvod zasahovať do záležitostí druhých. ...Cieľom ... je vymazať predstavu džihádu z myslí všetkých moslimov.

Zdá sa, že na teórii Al-Butího niečo je, keďže to bolo neustále až po násilných skutkoch spáchaných v mene islamu, keď západní lídri považovali za adekvátne, aby predniesli teologické výroky o mierumilovnosti islamu. Koho sa pokúšajú presvedčiť?

Z dlhodobého hľadiska to nemôže byť úspešná stratégia. Vyvoláva výsmech, akým bola pohotová odpoveď palestínskeho duchovného Abú Katada na vyhlásenie Georgea Busha že "islam je mier". Abú Katada sa opýtal: "On je nejaký islamský učenec?"

Potrebujeme náročnú diskusiu o islame. Toto je len začiatok a vyžiada si veľa času. Tomu procesu nepomôže bezmyšlienkovitá tendencia západných lídrov objaviť sa po každej tragédii, pokúšajúc sa mať posledné slovo o islame. Táto stratégia zlyhala a je čas ísť hlbšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára