sobota 2. decembra 2017

MÝTUS: Mohamed sa nikdy nepomstil


Mýtus:

"Náš prorok (pokoj s ním) sa za seba nikdy nikomu nepomstil."


Pravda:

Na to, že bol mužom, ktorý sa "nikdy" nepomstil, je okolo proroka islamu navŕšený nezvyčajný počet tiel:

...Ka'b bin Al-Ašraf zosmiešňoval proroka a podnecoval neveriacich z radov Kurajšovcov proti nemu... Urážali proroka a jeho spoločníkov... Keď Ka'b bin Al-Ašraf odmietol prestať s urážaním proroka, ten nariadil Sa'dovi bin Mu'adhovi, aby vyslal skupinu ľudí a zabili ho... Keď ho zabili, Židia a polyteisti boli vydesení... (Abú Dawud 3000)

A

Abú Afak bol jedným z Banú Amr bin Auf z klanu Banú Ubajda. Prejavil svoju nespokojnosť, keď apoštol zabil al-Harítha bin Suwajda bin Samíta... Apoštol povedal, "Kto si poradí s týmto lotrom namiesto mňa?", na čo Sálim bin Umajr, brat z Banú Amr bin Auf, jeden z "uplakancov", šiel a zabil ho. (Ibn Ishák 995)

A

(Asma bint Marwan) bola z Banú Umajja bin Zajd. Keď bol Abú Afak zabitý, prejavila nespokojnosť... Keď obviňovala islam a jeho stúpencov, povedala: "Pohŕdam kmeňom Banú Málik, al-Nabít, Auf a Banú al-Chazradž. Poslúchate cudzinca, ktorý nie je jedným z vás... Očakávate od neho dobré, potom, ako zabil vašich náčelníkov?"... Keď apoštol počul, čo povedala, tak povedal, "Kto ma zbaví Marwanovej dcéry?" Umajr bin Adij al-Chatmí, ktorý bol s ním, ho počul, a ešte v tú noc šiel do jej domu a zabil ju. (Ibn Ishák 996)

Toto boli traja básnici zavraždení na Mohamedov rozkaz preto, že ho kritizovali (zvyčajne za to, že zavraždil niekoho iného). Zdá sa, že tieto príklady vyvracajú dva alebo tri hadísy, v ktorých niekto hovorí, že Mohamed sa "nikdy nepomstil".

Bližší pohľad na tie hadísy ukazuje, že znejú skôr ako názor redakcie než žurnalistický fakt. Napriek tomu je tu značná medzera:

Posol Alláha sa nikdy za nič nepomstil vo vlastnom mene, pokiaľ niektorí z Alláhových zákazov nebol porušený, lebo v takom prípade sa pomstil za Alláha. (Abú Dawud 4767)

Takže Mohamed sa v skutočnosti pomstil, keď to bolo "za Alláha"! Pozrime sa na život a smrť Ukbu, člena Kurajšovského kmeňa v Mekke, aby sme videli, ako to fungovalo v praxi.

Ukba údajne zosmiešnil Mohameda tak, že mu počas modlitby chodil na chrbát ťavie vnútornosti. Venujte pozornosť Mohamedovej reakcii:

Keď sa Alláhov apoštol modlil vedľa Kaaby, na zhromaždení sedelo niekoľko kurajšovcov. Jeden z nich povedal, "Nevidíte ho (toho, ktorý robí skutky len preto, aby sa predviedol)? Kto spomedzi vás pôjde a prinesie výkaly, krv a brušný obsah (črevá atď.) zabitých tiav z nejakej rodiny a potom počká, kým si neľahne tvárou k zemi a položí mu to medzi ramená?" Najnešťastnejší spomedzi nich (Ukba bin Abí Mu'ait) šiel (a priniesol ich) a keď si Alláhov apoštol ľahol tvárou k zemi, položil mu ich medzi ramená. Prorok zostal ležať a oni sa smiali tak veľmi, že na seba popadali...

Keď Alláhov posol dokončil svoju modlitbu, povedal, "Ó Alláh! Pomsti sa Kurajšovcom!" Povedal to trikrát a dodal, "Ó Alláh! Pomsti sa... Ukbovi bin Abí Mu'aitovi..." (Sahíh Bucharí 9:499)

V tomto prípade je Mohamed obeťou ponižujúceho účelného žartu v čase, kedy nemal moc na uskutočnenie odvety (ako tomu bolo neskôr, keď nechal zavraždiť básnikov). Namiesto toho privoláva "Alláhovu pomstu". A akú podobu nadobudla Alláhova pomsta? Blesk? Alebo hádam nešťastná nehoda? Ani jedno z toho. Ukbovi sa napokon stalo toto:

Polyteistickí zajatci boli s poslom Božím (Mohamedom)... Medzi zajatcami boli Ukba bin Abí Mu'ait... Keď posol Boží nariadil, aby ho zabili, Ukba povedal, "Kto sa postará o moje deti, Mohamed?" "Pekelný oheň", odpovedal Mohamed. (Tabarí, zv. 7, s. 66, Abú Dawud 2686)

Ako je uvedené, Ukba bol k Mohamedovi privedený ako bezbranný zajatec a hneď nato háklivý prorok islamu nariadil jeho popravu.

Alláh určite vie, prečo sa to stalo!

"Pomsta za Alláha" je trochu nejasná. Nedokáže sa Alláh pomstiť sám? Čo je s ním?

Aby veci skomplikoval, Alláh vždy hovoril prostredníctvom Mohameda... na tom nie je nič podozrivé... a dokonca previazal Mohamedovu česť s tou svojou:

Korán hovorí: Veru tých, ktorí urážajú Boha a posla Jeho, Boh prekľaje na tomto i onom svete a pripraví pre nich trest zahanbujúci. Prekliati budú, kdekoľvek sa ocitnú, a budú zajatí a bezohľadne zabití. (33:57-61)

Takže Mohamed hovorí, že má od Alláha zvláštny status, a ktokoľvek, kto ho uráža, má byť zajatý a zabitý. Predstava, že sa "nikdy nepomstil", je očividne neúprimná slovná hra.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára