streda 1. marca 2017

Odkiaľ pochádza výraz "náboženstvo mieru"?


Prezident Bush 16. septembra 2001 povedal, "islam je mier." Prezident Obama to povedal pri mnohých príležitostiach, napríklad 7. novembra 2010 v Indii, "Islam stelesnil náboženstvo mieru." Túto mantru tiež používa typický moslim, ktorého stretnete na ulici a ktorý sa pokúša brániť pred zaslúženou reputáciou islamu kvôli násiliu a terorizmu. Keď sa moslimov opýtate, kde sa to v Koráne píše, nevedia citovať ani verš. Proste to tam nie je - aspoň nie týmito slovami.


Tak odkiaľ ten výraz pochádza? Ukazuje sa, že v Indii bola v roku 1930 (a opäť v roku 1988) vytlačená kniha s názvom - Náboženstvo mieru. Autorom bol Ištiak Husajn Kureši, v Británii vyštudovaný historik, ktorý sa neskôr angažoval pri založení Pakistanu. Jeho argument sa sústreďuje na pôvod slova islam, o ktorom tvrdil, že pochádza z rovnakého koreňa ako slovo mier. V skutočnosti, ako si prečítate nižšie, je odvodený od slova podriadenosť (Alláhovi a právu šaría).


Kvôli tomu, že Korán pozostáva z odhalení prijatých v Mekke, keď boli moslimovia čo do počtu prevýšení nemoslimami, a odhalení prijatých v Medine, keď bol islam dominantným náboženstvom, moslimovia môžu nájsť mekkánske verše podporujúce mierumilovný islam, ktoré boli neskôr zvrátené (zrušené) militantnejšími veršami odhalenými v Medine. Moslimovia však nemajú problém veriť v A aj B, aj keď si tie dve vyhlásenia protirečenia. Pre nemoslimov je to nezmysel.

Kureši prevádza akési kúzelnícke triky, aby zdôraznil bratskú lásku moslimov voči všetkým ľuďom. Jeho kniha, samozrejme, bola napísaná pred rozdelením Indie, kedy milióny moslimov ušli z Indie do novovytvoreného Pakistanu, aby sa vyhli životu v zmiešanej spoločnosti, ktorej demokraticky vládli moslimovia aj nemoslimovia. Kureši nesprávne cituje súru 2:213 ako "Všetci ľudia sú jeden národ." Text v skutočnosti vysvetľuje, že všetci ľudia boli jediným národom, až kým kvôli vzájomnej závisti ľudia nezačali mať spory kvôli radostnej zvesti a varovaniam prorokov. Názornejší verš týkajúci sa "bratskej lásky" je súra 48:29: "Mohamed je Alláhov apoštol; a tí, ktorí sú s ním, strašní sú proti neveriacim, no láskaví medzi sebou."

Domov moslimského mieru konečne nájdený:

Podľa Kurešiho, "Životom pravého moslima po smrti bude dokonalý mier; lebo podľa islamu spása nie je nič iné než dosiahnutie úplného mieru. Raj je "domovom mieru" - lebo Korán hovorí, "A privítaním pozdrav: 'Mier s vami!'" (súra 10:10)

Kureši pridáva ďalší verš, aby zdôraznil túto myšlienku: "A nezačujú tam planú rozpravu ani ku hriechu zvádzanie, ale len slová: 'Mier, mier s vami!'" (súra 56:25-26)

Tu to máte. Mier pre moslimov sa uskutoční len po smrti, keď prídu do raja. Dôležitou otázkou potom je, čo musia moslimovia urobiť, aby sa dostali do raja?

Ako si môžete byť istý mierom v islame:

Korán moslimovi pripomína, že tých, ktorí "bojujú na ceste božej" si Alláh cení viacej než tých, ktorí sedia doma. (súra 4:95)

"A boh veru kúpil od veriacich ich osoby aj ich majetky s tým, že im budú dané záhrady. A oni bojujú na ceste božej - zabíjajú a sú zabíjaní... Radujte sa teda z obchodu svojho s ním uzavretého." (súra 9:111)

Dôveryhodný hadís zhromaždený Bucharím hovorí, "Počul som Alláhovho apoštola hovoriť, 'Príklad mudžahída ("toho, kto sa zapojí do džihádu") pre vec Alláha - a Alláh vie lepšie, kto skutočne bojuje pre jeho vec - je ako človek, ktorý sa nepretržite postí a modlí. Alláh zaručuje, že pustí mudžahída pre jeho vec do raja, ak ho zabijú, inak ho bezpečne vráti s odmenami a vojnovou korisťou. '" (52:46)

Sľub raja pre ženy môže byť ešte podnetnejší: jeden hadís hovorí, "Ak žena zomrie pričom jej manžel s ňou bol spokojný, vstúpi do raja." (Ibn Madžáh a Tirmidhí - jedna zo šiestich kánonických zbierok hadísov)

Čo hovoria úprimní moslimovia o mieri:

Anjem Choudary, islamský radikál, v apríli 2010 v Spojenom kráľovstve povedal, "Nemôžete povedať, že islam je náboženstvom mieru, pretože islam neznamená mier. Islam znamená podriadenosť. Takže moslim je ten, kto sa podriadil. V islame je miesto pre násilie. V islame je miesto pre džihád." Povedal tiež, "Korán je plný, viete, džihád je najdiskutovanejšou povinnosťou v Koráne okrem presvedčenia tawhíd (presvedčenie o jedinosti boha - pozn. prekl.). Nič iné sa nespomína viac než téma boja." (V Koráne je 164 veršov o "džiháde" - www.answering-islam.org/Quran/Themes/jihad_passages.html, vrátane pasáží, ktoré spomínajú vojenské výpravy, bojovanie alebo rozdeľovanie vojnovej koristi.)

V júni 2014 Abú Bakr Al-Bagdádí, samozvaný kalif Islamského štátu (ISIS), povedal, "Islam nikdy nebol náboženstvom mieru. Islam je náboženstvom boja. Nikto by nemal veriť tomu, že vojna ktorú vedieme je vojnou Islamského štátu. Je to vojna všetkých moslimov, ale Islamský štát je na jej čele. Je to vojna moslimov proti neveriacim." (Právo šaría - Opora cestovateľa - definuje v časti "ciele džihádu", že kalif vedie vojnu proti Židom, kresťanom a zoroastrijcom kým sa nestanú moslimami alebo nezaplatia nemoslimskú daň z hlavy (odsek o9.8))

Takže keď nabudúce bude niekto popisovať islam ako "náboženstvo mieru", požiadajte ho, aby vám ukázal, kde v Koráne alebo hadísoch sa to píše. Neukáže vám to, lebo to tam nie je a nikdy nebude.

Louis Palme

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára