streda 22. marca 2017

Korán na prvý pohľad



Ali Sina

Jedným z problémov islamu a ironicky kľúč k jeho úspechu je, že jeho svätá kniha, Korán, je mätúca a nudná kniha, ktorú väčšina ľudí nerada číta. Či už súhlasíte s obsahom Biblie alebo nie, môžete súhlasiť, že je to čitateľná kniha. Jej príbehy sú podmanivé a jej ponaučenia a podobenstvá sú podnetné. Je napísaná jasným jazykom, ktorému dokáže každý porozumieť. Niektoré zo starších prekladov majú zastaraný jazyk, ale aj tak je príjemné tú knihu čítať.

Korán je veľmi odlišný. Autor Koránu sa zdá byť veľmi zmätený, neschopný odovzdať svoje myšlienky súvisle a často skáče z jednej témy na druhú v tej istej vete. Niektoré verše treba čítať spolu, aby dávali zmysel, a niektoré treba rozdeliť na dve alebo i tri časti. Korán odbieha od témy bez toho, aby sa jasne vyjadril. Jedinou jasnou témou v knihe je násilie. Všetky ostatné veci sú mätúce a potrebujú výklad.

Nepotrebujete knihu výkladov, aby vám Biblia dávala zmysel. Napriek tvrdeniam, že je to jasná kniha, ľahko pochopiteľná, jasne vysvetlená a bez akýchkoľvek pochybností, moslimovia chápu, že bez výkladu sa Korán nedá pochopiť. Preto napísali niekoľko objemných kníh výkladov, ktoré ho vysvetľujú.

Napriek tvrdeniam, že jeho slová sú slovami božími, Mohamed nikdy nevenoval mnoho pozornosti ich zbieraniu a uchovávaniu. V skutočnosti, po jeho smrti, keď bolo mnoho moslimov zabitých vo vojnách, sa Umar začal obávať, že Korán, ktorí títo moslimovia poznali naspamäť, by sa mohol navždy stratiť. Požiadal Abú Bakra, aby zozbieral roztrúsené verše, no Abú Bakr váhal a povedal, ako by mohol nariadiť niečo, čo prorok sám nikdy nenariadil. Nakoniec súhlasil a zavolali mladíka menom Zajd ibn Thabit, aby zozbieral verše a zostavil ich do jedného zväzku. Tento mladý muž nemal žiadne vzdelanie. Vybrali si ho jednoducho preto, lebo vedel čítať a písať. Ale je diskutabilné, či niekedy čítal knihu.

Keďže nevedel, ako zredigovať knihu chronologicky alebo podľa témy, často jednoducho svojvoľne zozbieral verše v súrach. Tieto verše so sebou navzájom nijako nesúvisia. To preto skáču z jednej témy na druhú. Tento projekt trval mnoho rokov a nakoniec bol dokončený počas kalifátu Utmána, ktorý sa rozhodol zostaviť knihu na základe dĺžky súr.

Takže Korán je kniha nadiktovaná negramotným mužom bez znalosti gramatiky, ktorý nie je schopný odovzdať svoje myšlienky súvisle a organizovane, potom ju zhromaždil a upravil mladík bez formálneho vzdelania a nakoniec ju zostavili bez ohľadu na témy alebo chronológiu. Výsledkom je, že Korán je najmätúcejšia a najnesúvislejšia kniha, aká bola kedy napísaná.

Iróniou je, že toto poslúžilo v prospech islamu. Keďže je mätúca, ľudia sa domnievajú, že obsahuje skrytú múdrosť, ktorej nerozumejú.

Aby sme pochopili Korán, musíme poznať život Mohameda. Len potom môžeme poznať udalosti, pre ktoré boli verše nadiktované. Ale toto sa ľahšie povie než urobí, pretože knihy Síry nie sú o nič menej mätúce a nudné než Korán. Ale to je téma na ďalší článok. Takže štúdium životopisu Mohameda je nevyhnutnou podmienkou pre pochopenie Koránu.

Ďalšia vec, ktorá čiastočne pomáha, je opätovne zostaviť Korán a prečítať si ho aspoň chronologicky. Toto problém nevyrieši, ale dosť to pomáha. Som rád, že vám môžem oznámiť, že jeden priateľ urobil našťastie práve toto. Teraz si môžete prečítať Korán v jeho chronologickom poradí a nie len to, tento priateľ zdôraznil hlavné témy v Koráne. Ak ste zvedavý a chcete vedieť, čo táto kniha hovorí a odradilo vás, ako bola zostavená, táto stránka je pre vás. www.koran-at-a-glance.com (stránka je v angličtine; článok v češtine obsahujúci chronologické poradie kapitol Koránu, no bez zdôraznenia jeho hlavných tém, si môžete prečítať tu - pozn. prekl.)

Ak si však naozaj chcete osvojiť Korán, musíte si prečítať Síru a najlepšou knihou je moja kniha Život Mohameda (v slovenčine ani češtine zatiaľ nevyšla - pozn. prekl.). Hoci píšem o jeho živote, zmieňujem koránové verše, ktoré nadiktoval v každej situácii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára