štvrtok 23. marca 2017

Mýtus o islamofóbii


Merrick Coswell

Fóbia: Trvalý, abnormálny a iracionálny strach z konkrétnej veci alebo situácie, ktorá človeka núti vyhnúť sa jej napriek uvedomovaniu si a uisteniu, že nie je nebezpečná.

Islamofóbia je mýtus.

Vojna proti islamu je rovnako legitímna ako vojna proti ktorémukoľvek inému neľudskému, utláčateľskému a intenzívne patriarchálnemu režimu.

Počujem Benov Affleckov a Bin Ládinov tohto sveta, ako už začínajú svoje nezrozumiteľné reakcie na toto očividne unáhlené vyhlásenie. Na vyhlásenia ako toto existuje typická bezmyšlienkovitá reakcia (tak fundamentalistov ako aj extrémnych ľavičiarov), reakcia, ktorá nie je ani racionálna ani správne zdôvodnená. Skupiny spomenuté vyššie vykrikujú o diskriminácii a rasizme z plných pľúc, ale ak človek analyzuje ich reakcie, najmä keď zváži dnešnú realitu, tak je mu jasné, že ani jedno z týchto dvoch obvinení nemá nijakú hodnotu.

Fóbia, tak ako je definovaná vyššie, je abnormálny a iracionálny strach z niečoho. Ako môže byť strach z islamu iracionálny? Nemá tento strach nejaký základ v realite? Nepopieram, že existujú ľudia, ktorí reagujú prehnane, keď vidia moslima s bradou alebo burku - pokrytú ženu. Ale neexistuje na ten strach, ktorý všeobecná verejnosť pociťuje, keď vidí očividne islamského človeka, legitímny dôvod?

Nikto sa nechce báť, zvlášť nie iného človeka. Ale keď je človek nepretržite vystavený hrozbám a hrôzam, ktoré predstavujú ľudia určitého náboženstva - ľudia, ktorí bez výčitiek svedomia preberajú zodpovednosť za hrozné skutky a hrdo obhajujú svoje správanie na podporu cieľa svojho náboženstva - nie je strach racionálny, keď vidíte týchto ľudí? Nebolo by iracionálne nebáť sa ich, keď tak jasne vyhlásili, že ich samotný cieľ je zaľudniť zem deťmi svojho náboženstva, že tí, ktorí ich náboženstvo nenasledujú, sú neveriaci a musia byť zabití? A predsa, my, ktorí ich tak racionálne kritizujeme, sme nálepkovaní, že diskriminujeme alebo že sme rasisti či islamofóbovia.

Druhá časť definície fóbie je, že človek má iracionálny strach z niečoho napriek tomu že vie, že to nie je nebezpečné. Čokoľvek extrémne je nebezpečné. Fundamentalizmus akéhokoľvek druhu je nebezpečný. Kresťanský alebo hinduistický fundamentalista je rovnako nebezpečný ako moslimský - teoreticky. To, v čom moslimskí fundamentalisti "víťazia" nad fundamentalistami iných náboženstiev, sú ich obrovské počty. Každý deň sú do ISIS verbovaní noví moslimovia. V Afganistane a Pakistane sú normou výcvikové tábory pre teroristov - všetko mladých moslimov. Väčšinu zo všetkých teroristických aktivít páchajú moslimovia, v mene islamu.

Vy, ktorí so mnou nesúhlasíte - vyzývam vás, aby ste mi povedali, či existuje iný absolútne fundamentalistický štát založený na náboženstve, ktorý popravuje nevinných ľudí. Vyzývam vás, aby ste našli iné náboženstvo, ktoré má toľko extrémistov, toľko ľudí, ktorí sa riadia svojou údajnou svätou knihou do písmena. Ani očividne "umiernení" moslimovia neodsudzujú svojich islamských bratov za ich skutky. Namiesto toho tajnostkársky sedia a ponúkajú slabú obhajobu svojho očividne mierumilovného náboženstva.

Popieram, že existujú fundamentalisti v iných náboženstvách? Takmer určite nie. Jestvujú hinduistickí, kresťanskí a židovskí fundamentalisti, som si istý. Ale oni nevytvorili svoj vlastný fundamentalistický, násilný štát. Nenavrátili sa do temnoveku v podobe jeho trestov a svoje fundamentálne presvedčenia z väčšej časti obmedzujú na relatívne menšie záležitosti. Nepopieram existenciu komunitného násilia. Ale opäť, toto sa vyskytuje v omnoho menšej miere a často zahrňuje moslimov na jednej strane. Ak mám byť úprimný, baptistická cirkev Westboro protestujúca na pohrebe homosexuálneho vojaka sa nedá postaviť na jednu úroveň so sťatím niekoľkých novinárov v Islamskom štáte. Šokujúce však je, že ISIS nepreukazuje nijaké znaky spomalenia (článok je z roku 2014 - pozn. prekl.). Každý deň počujete o ľuďoch z údajne emancipovaných rodín v očividne pokrokových krajinách, ktorí sa pridávajú k Islamskému štátu, aby sa zapojili do ich vojny. Toto naznačuje dosah fundamentálneho islamu - ignoruje faktory rasy, veku, pohlavia a výchovy a infikuje myseľ ľahko ovplyvniteľných mladých ľudí. Zaťahuje ľudí do svojho zovretia a oni nemôžu ujsť. Objavujú sa správy o mladých mužoch, ktorí sa pridali k ISIS pred niekoľkými mesiacmi a ktorí sa chcú vrátiť, no jednoducho nemôžu - zo strachu a z jednoduchých logistických dôvodov. Títo mladí ľudia sú teraz odsúdení žiť život, ktorý sa im kedysi zdal taký príťažlivý, no pri bližšom preskúmaní sa ukázal ako intolerantný a tyranský.

Islam má toľko aspektov, ktoré sú nepríjemné: obrovský počet extrémistov, ktorých priťahuje; neochota jeho stúpencov akceptovať chyby vo svojej svätej knihe alebo ich proroka; ich neschopnosť prispôsobiť svoje učenie súčasným okolnostiam; utláčateľské zaobchádzanie so svojimi ženami; pokrytectvo jeho stúpencov a jeho vrcholná intolerancia voči ľuďom mimo neho. Sú to tieto aspekty, ktoré do mňa vštepujú strach z islamu.

Ak je fóbia iracionálny strach z niečoho, o čom viem, že nie je nebezpečné, potom nie som islamofób. Lebo môj strach je racionálny. Lebo môj strach získal legitimitu. Lebo islamskí fundamentalisti dali tomuto môjmu strachu legitimitu.

Islamofóbia je mýtus.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára