streda 1. novembra 2017

MÝTUS: Mohamed nikdy neschvaľoval nečestnosť


Mýtus:

"Náš prorok (pokoj s ním) nikdy neklamal a vždy svojich stúpencov nabádal k najvyšším štandardom čestnosti."


Pravda:

Hoci sa od moslimov vyžaduje, aby boli ku sebe navzájom pravdovravní, Mohamed schválil klamanie v prípadoch, kedy to pomôže islamu, či už v čase vojny alebo mieru. Jeho slávny výrok, "Vojna je klamanie", sa nachádza v Sahíh Bucharí 52:269 a na iných miestach. Pre moslima je celkom prijateľné, aby klamal nepriateľovi za účelom získania moci.

Toto neplatilo len vo vojne, ale tiež vtedy, keď bolo treba zavraždiť nepriateľov islamu. Mohamed dal moslimom povolenie klamať, aby tých, ktorí sa vyjadrovali proti "náboženstvu mieru", vytiahli z miest svojho úkrytu, aby ich mohli zabiť za vyjadrenie svojej nespokojnosti. Tak tomu bolo v prípade vraždy Ka'ba al-Ašrafa, ktorý zložil hanlivé básne o moslimkách:

Alláhov apoštol povedal, "Kto je ochotný zabiť Ka'ba bin al-Ašrafa, ktorý urazil Alláha a jeho apoštola?" Nato Mohamed bin Maslama vstal a povedal, "Ó Alláhov apoštol! Páčilo by sa ti, keby som ho zabil?" Prorok povedal, "Áno." Mohamed bin Maslama povedal, "Potom mi dovoľ povedať niečo (nepravdivé, t.j. oklamať Ka'ba)." Prorok povedal, "Môžeš to povedať." (Sahíh Bucharí 59:369)

Mohamed tiež vyslal svojich mužov, aby v Chajbare zabili Žida menom Usajr ibn Zarím. Aby obeť oklamali a donútili ju odvolať svoje stráže a opustiť svoju pevnosť, moslimovia predstierali, že Mohamed chce urovnať ich nezhody a že sa nemusí ničoho obávať:

Keď ku nemu prišli, hovorili s ním a dávali mu sľuby, pričom s ním zaobchádzali dobre a povedali, že ak príde za apoštolom, vymenuje ho do nejakej funkcie a poctí ho. Nedali mu pokoj, kým s nimi nešiel, aj s niekoľkými Židmi... (Keď boli Židia odzbrojení), všetci apoštolovi spoločníci sa vrhli na svojich židovských spoločníkov a zabili ich, až na jedného muža, ktorý ušiel po vlastných. (Ibn Ishák/Hišám 981)

Mohamed zistil, že klamstvá sú užitočné nielen na to, aby uľahčili zabitie jeho kritikov, ale tiež na zaručenie sa za dlh (Ibn Ishák/Hišám 770) a uzmierenie:

Alláhov apoštol povedal: "Ten, kto uzmieri ľudí tak, že si vymyslí dobrú informáciu alebo povie niečo dobré, nie je klamár." (Sahíh Bucharí 49:857)

Islamské právo rozviedlo túto tému do detailov a zahrňuje klamstvá, ktoré prospievajú osobným vzťahom, ako keď muž povie svojej manželke niečo, čo nie je pravda, aby sa s ňou udobril.

V súčasnosti existuje množstvo klamstiev a poloprávd o islame a Mohamedovom živote, ktorých zámerom je podporiť islam na Západe. Napríklad, aby ospravedlnili násilnú agresiu raných moslimov, mnohí súčasní učenci zveličujú, do akej miery boli prenasledovaní a často predstierajú, že Mohamedov život v Medine bol v skutočnom ohrození, hoci v skutočnosti nebol. Aj keď to vedia lepšie než ostatní, títo apologéti často tvrdia, že praví moslimovia bojujú len v sebaobrane a že islam je tolerantný voči ostatným náboženstvám a nepredstavuje nijakú hrozbu pre západné hodnoty.

To neznamená, že každý moslim, ktorý opakuje tieto klamstvá, je úmyselne nečestný. Väčšine z nich jednoducho chýba príležitosť alebo odhodlanie dozvedieť sa nepríjemnú pravdu o vlastnom náboženstve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára