piatok 10. novembra 2017

Ospravedlniť sa za križiacke výpravy? Nikdy!


Ako súčasť svojich snáh vykresliť Západ ako vinníka z dnešného globálneho džihádu, Al Azhar (najuznávanejšia sunnitsko-moslimská autorita na svete) požiadal Vatikán o ospravedlnenie za križiacke výpravy (článok je z 23.3.2005 - pozn. prekl.). Šejch Fawzí Zafzaf, prezident Výboru medzináboženského dialógu na Al Azhar, vysvetlil, že "Al Azhar žiada len o podobné zaobchádzanie" potom, ako sa Vatikán ospravedlnil ostatným skupinám. Podľa veľvyslanca Vatikánu v Egypte nad tým Svätá stolica premýšľa.

Toto je ďalší náznak, že križiacke výpravy prerástli do mýtu, ktorý len málo pripomína realitu, a zostáva politicky výbušný i po troch rokoch potom, ako bol prezident Bush tvrdo skritizovaný za to, že vojnu proti terorizmu označil za "križiacku výpravu". Bývalý prezident Bill Clinton dokonca vysvetlil, že útoky z 11. septembra sú dôsledkom križiackych výprav: "Skutočne, v prvej križiackej výprave, kedy kresťanskí vojaci dobyli Jeruzalem, najprv vypálili synagógu s 300 Židmi vo vnútri a potom prikročili k zabitiu každej moslimskej ženy a dieťaťa na Chrámovej hore. ...Môžem vám povedať, že tento príbeh si na Strednom východe dodnes hovoria a stále zaň platíme."

Západ spochybňuje križiacke výpravy - čo na strane islamu s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí - takmer odkedy sa odohrali. Doslova všetci západniari sa naučili ospravedlňovať za križiacke výpravy, ale už menej si všímajú skutočnosť, že križiacke výpravy majú islamský náprotivok, za ktorý sa nikto neospravedlňuje a o ktorom vie dokonca iba pár ľudí. V mojej knihe Politicky nekorektný sprievodca islamom a križiackymi výpravami vyvraciam propagandu a hovorím, čo sa skutočne stalo.

Islam vznikol v Arábii v siedmom storočí. V tom čase boli Egypt, Líbya a celá severná Afrika kresťanské, a to už celé stáročia. To isté platí o Palestíne, Libanone, Sýrii a Malej Ázii. Ale potom sa z púšte vynoril Mohamed a jeho moslimské armády a - ako to tvrdí väčšina súčasných učebníc - tieto krajiny sa stali moslimskými. Ale v skutočnosti bola ich zmena kataklizmatická. Moslimovia získali tieto územia tak, že ich dobyli, a keďže poslúchali slová Koránu a proroka, zabili mečom tamojších neveriacich, ktorí sa odmietli podrobiť novému islamskému režimu. Tí, ktorí zostali nažive, žili v ponižujúcom stave druhotriednych občanov.

Clinton môže mať pravdu, že moslimovia stále zúria kvôli vyplieneniu Jeruzalema, ale spolu s nimi podivne mlčí o podobnom správaní na strane moslimov. V tých dňoch sa napadajúce moslimské armády považovali za oprávnené vyplieniť mestá, ktoré im vzdorovali. 29. mája 1453 Konštantínopol, klenot kresťanstva, napokon padol kvôli prevažujúcej moslimskej sile po týždňoch odporu malej skupiny udatných Grékov. Podľa veľkého historika križiackych výprav Stevena Runcimana, moslimskí vojaci "zabili každého, koho v uliciach stretli, mužov, ženy a deti, bez rozdielu. Krv tiekla prúdmi dolu strmými ulicami z výšin Petry ku Zlatému rohu. Ale čoskoro bola túžba po vraždení uhasená. Vojaci si uvedomili, že zajatci a drahocenné predmety by im priniesli väčší zisk."

Prvá križiacka výprava bola zvolaná preto, lebo kresťanskí pútnici do Svätej zeme boli obťažovaní moslimami a tí im bránili dostať sa na sväté miesta. Niektorí boli zabití. "Križiacka výprava", poznamenal historik Bernard Lewis, "bola oneskorená reakcia na džihád, svätú vojnu za islam, a jej účelom bolo získať vojnou späť to, čo bolo vojnou stratené - oslobodiť sväté miesta kresťanstva a opäť ich sprístupniť, bez prekážok, pre kresťanské púte."

Takže ak Al Azhar vážne chce žiadať Vatikán o ospravedlnenie za križiacke výpravy, mal by byť pripravený ospravedlniť sa za islamské dobytie Stredného východu a severnej Afriky. Ale najznepokojujúcejším prvkom tohto cvičenia na ospravedlnenie revízie dejín je, že ich "požiadavke" môže Vatikán dosť ľahko vyhovieť. A ak sa tak stane, bude to len ďalší článok v dlhej reťazi dvojitých štandardov, prostredníctvom ktorých chcú západné autority urobiť všetko preto, aby urobili ústupky islamskému svetu, pričom nič nežiadajú a nedostávajú späť. Napríklad, samotný Al Azhar chváli samovražedných bombových útočníkov ako mučeníkov a vyhlásil, že islamské štáty majú náboženskú povinnosť nadobudnúť jadrové zbrane. A napriek tomu nikto na Západe od nich nežiada ospravedlnenie za toto schvaľovanie veľmi aktuálnych hrozieb. To sedí.

Robert Spencer

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára