pondelok 6. novembra 2017

MÝTUS: Mohamed skoncoval s primitívnou poverčivosťou a vierou v mágiu

Mýtus:

"Náš prorok (pokoj s ním) osvietil svet a nahradil arabskú mytológiu a poverčivosť vedeckým skúmaním a pravdou."


Pravda:

Hoci súčasní moslimovia radi veria tomu, že islam je zrelé abrahámske náboženstvo, v ktorom niet miesta pre zastaranú poverčivosť, pravdou je, že Mohamed veril v čiernu mágiu a kliatby. Je to zdokumentované v Koráne a hadísoch.

Korán, najsvätejšia kniha islamu, skutočne obsahuje niekoľko zmienok o mágii a čarodejníctve. Podľa verša 2:102 satani učili ľudí čary. Samotný Mojžiš vedel robiť kúzla (7:116). Mohamedovi bolo v súre 113 povedané, aby sa "dával pod ochranu" pred čarodejníctvom, a to v pasáži, ktorú majú zbožní moslimovia recitovať šesť krát denne (113:1 - pozn. prekl.).

V hadísoch Mohamed potvrdzuje, že "uhrančivý pohľad" je skutočný:

Ibn 'Abbás oznámil, že Alláhov posol (nech je s ním pokoj) povedal: Vplyv uhrančivého pohľadu je skutočný; ak niečo predchádza osudu, je to vplyv uhrančivého pohľadu, a keď vás žiadajú, aby ste sa okúpali (ako liečba) od vplyvu uhrančivého pohľadu, mali by ste sa okúpať. (Sahíh Muslim 5427)

Nepriatelia Mohamed boli dokonca schopní počarovať ho (alebo to aspoň tvrdil):

Aiša oznámila, že Žid spomedzi Židov z Banú Zuraík, ktorý sa volal Labid bin Al-A'sam, počaroval Alláhovmu poslovi (nech je s ním pokoj) a následkom toho mal (pod vplyvom kúzla) pocit, ako by niečo robil, hoci to v skutočnosti nerobil. (Tento stav trval) až kým jedného dňa či počas jednej noci Alláhov posol (nech je s ním pokoj) úpenlivo nepoprosil (o zmiernenie jeho účinkov). (Sahíh Muslim 5428). (V Sahíh Bucharí 54:490 sa opakuje ten istý príbeh a dodáva, že Mohamed bol "zakliaty").

Hadís Sahíh Bucharí 71:660 taktiež ide do väčších detailov a tvrdí sa v ňom, že Mohamed si myslel, že mal sex so svojimi manželkami, hoci ho nemal (kvôli mágii). Tá pasáž tiež uvádza zoznam materiálov používaných na počarovanie, kam patril chumáč jeho vlasov - čo pripomína praktiky vúdú.

Mohamed nariadil zjesť sedem datlí ráno na zažehnanie zlých čarov (Sahíh Muslim 5081, Sahíh Bucharí 65:356).

V niektorých fanaticky islamských krajinách sú ženy doteraz zatýkané či dokonca zabíjané kvôli podozreniu z "čiernej mágie".

Prorok islamu skutočne tvrdil, že má obrovskú silu nad viditeľnými démonmi:

"Prorok povedal, 'Minulú noc za mnou prišiel veľký démon (ifrít) od džinov a chcel prerušiť moje modlitby (alebo povedal čosi také), ale vďaka Alláhovi som ho premohol. Chcel som ho priviazať k jednému zo stĺpov mešity, aby ste ho ráno mohli všetci vidieť, ale spomenul som si na výrok môjho brata Šalamúna (ako je uvedený v Koráne): Pane môj! Odpusti mi a daj mi kráľovstvo, aké nebude náležať nikomu po mne. (38:35)'" (Sahíh Bucharí 8:450)

Jeho dôverčiví stúpenci verili, že pre Mohameda je dôležitejšie odpustiť démonovi a prepustiť ho, než ho nechať priviazaného ku stĺpu na nejakú dobu, aby si mohli overiť tento fantastický príbeh.

Mohamed bol tiež extrémne poverčivý. Veril, že:

- dieťa sa podobá na toho z rodičov, ktorý dosiahne vyvrcholenie ako prvý (Sahíh Bucharí 55:546)

- Satan spôsobuje zívanie (Sahíh Bucharí 73:245)

- lyžice by mali byť pred spaním zakryté (Sahíh Bucharí 69:527)

- príliš dlhé spanie je spôsobené tým, že sa Satan vymočí človeku do ucha (Sahíh Bucharí 54:492)

- do kúpeľne treba vchádzať ľavou nohou (Fiqh - islamské právo)

- mať psa ako domáce zviera bude stáť jeho majiteľa nebeskú odmenu (Sahíh Bucharí 67:389)

- človek by mal pľuť len doľava (Sahíh Muslim 7149)

- pri močení by muži mali držať svoj penis len v ľavej ruke (Sahíh Muslim 512)

- človek by si po vyprázdnení mal vytrieť zadok párnym počtom kameňov (Sahíh Bucharí 4:163)

- Satan spí v nose človeka, preto treba každý deň šnupať vodu (Sahíh Bucharí 54:516)

- nikto by nemal ležať na chrbte a mať pritom jednu nohu preloženú krížom cez druhú

- zlé sny sa dajú zažehnať zapľutím ponad ľavú stranu postele (Sahíh Bucharí 87:115)

- pravú topánku si treba obuť skorej ako ľavú (Sahíh Muslim 514)

- nikto by nemal vstupovať do domu zo zadnej strany (Korán 2:189)

Mohamed tiež moslimom povedal, ktorým smerom majú byť otočení pri vyprázdňovaní (preč od Mekky, ako uvádza Sahíh Muslim 507), a ktorým smerom by mali byť pochovaní (smerom k Mekke).

Azda najväčšou poverou (ktorá spôsobila moslimom nevýslovné peňažné výdavky a stratu života) je, že veriaci musia cestovať do Mekky a sedem krát obísť do kruhu meteorit. Tento zvyk si vypožičal od arabských pohanov, čo dokonca i Mohamedovi nástupníci považovali za zvláštne (Sahíh Muslim 2915).

Z modiel uctievaných pohanmi v Mekke za Mohamedových čias mohol ostať len čierny kameň, keďže jeho Kurajšovskému kmeňu bol svätý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára