štvrtok 5. októbra 2017

MÝTUS: Mohamed sa oženil s mnohými ženami, lebo to pre ne bola služba


Mýtus:

"Náš prorok (pokoj s ním) si vzal mnoho žien, aby sa o ne postaral a aby videl, že je o ne postarané."


Pravda:

Niektorí moslimovia, ktorí sú s Koránom oboznámení lepšie než s hadísmi, mylne veria, že Mohamed mal len štyri manželky (Korán obmedzuje muža na štyri - viď verš 4:3). Avšak vzhľadom k tomu, že Mohameda prežilo deväť z jeho manželiek, je očividné, že počas svojho života si toho veľa doprial.

V skutočnosti je toto dopriatie si podrobne opísané v Koráne (33:50-51), kde "Alláh" uvádza zoznam všetkých kategórií žien, ktoré sú Mohamedovi dostupné. (Nie je jasné, prečo by tento osobný pokyn mal byť súčasťou Alláhovho univerzálneho a nemenného slova ľudstvu.)

Na tomto verši si treba všimnúť dve veci. Po prvé, jeho kontextom je, že Alláh povolil Mohamedovi toľko žien ako zvláštnu láskavosť voči nemu. Ostatní muži nemajú povolené mať toľko žien, bez ohľadu na to, ako veľmi po tom túžia (hoci majú povolené mať neobmedzený počet sexuálnych otrokýň).

Po druhé, potreby žien sa nespomínajú ako faktor pre sobáš. Mohamed sa oženil s väčšinou svojich žien vlastne kvôli ich príťažlivosti. Tak tomu očividne bolo so Zajnab, ktorá bola vydatá za jeho adoptívneho syna v čase, keď po nej dychtil (ďalší podozrivo osobný pokyn od Alláha mu dovolil, aby z nej mal potešenie - súra 33:37).

Mnohé zo žien, ktoré Mohamed zajal počas boja, boli taktiež krásne a boli by sa "vydali" za iných moslimov. Dobrým príkladom je Safíja z Chajbaru. Nielen, že Mohamed osobne zabil jej muža (Ibn Ishák/Hišám 764), ale už ju dal ako korisť inému moslimovi predtým, než sa rozhodol, že ju chce pre seba (Sahíh Bucharí 14:68).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára