nedeľa 30. apríla 2017

"Vedecké" tvrdenie: kresťanská Biblia je "krvilačnejšia" než Korán


Raymond Ibrahim

Nová štúdia založená na údajoch, zverejnená na Yahoo News (1), Huffington Post (2) a mnohých iných médiách, zdanlivo dokázala, že Biblia - vrátane Nového zákona - je násilnejšia než Korán.

Z článku Toma McKaya o štúdii: "Päťdesiatosem percent Američanov má nepriaznivý názor na islam" vďaka "rozsiahlemu zoznamu dezinformácií o svätom texte tejto viery, Koráne." Pokračuje:

Ale nedávny projekt dátového analytika a výskumníka pracujúceho v oblasti marketingu Toma Andersona stavia jedno všeobecné nedorozumenie na hlavu: že Korán je zahltenejší smädom po krvi než kresťanská Biblia. ... Z troch kníh (Starý zákon, Nový zákon, Korán), zistil projekt, je Starý zákon najnásilnejší, s priemerne 5,3% textu zmieňujúcimi "zničenie a zabíjanie" - Korán dosiahol len 2,1%, s Novým zákonom mierne nad 2,8%. ... Podľa Andersona zistenia spochybňujú populárnu predstavu medzi Západniarmi, že moslimovia sa hlásia ku zvlášť násilnej viere. V skutočnosti, dodal na záver, "z troch textov sa obsah Starého zákona zdá byť najnásilnejší."

Takže táto štúdia dokazuje to, čo apologéti islamu dlho tvrdia: že Biblia obsahuje viac násilia a krviprelievania než Korán. Napriek tomu, inteligencia a/alebo úprimnosť kohokoľvek - vrátane údajných odborníkov a "mysliteľov" - kto cituje tento fakt ako dôkaz, že Korán nemôže podnietiť viacej násilia než Biblia, musí byť vysoko spochybnená.

Na začiatok, tento argument v podstate ignoruje súvislosti všetkých troch náboženských spisov. Porovnávanie násilia v Biblii - Starého alebo Nového zákona - s násilím v Koráne dáva dokopy históriu s doktrínou. Väčšina násilia v Biblii je zaznamenaná ako história; opis udalostí. Naopak, prevažná väčšina násilia v Koráne je doktrinálne významná. Inými slovami, Biblia má asi takú schopnosť podnietiť svojich čitateľov k násiliu ako učebnica dejepisu. Na druhej strane, Korán používa otvorený jazyk, aby vyzýval veriacich na páchanie skutkov násilia proti nemoslimom.

Táto štúdia tiež neberie do úvahy, kto je za násilím. Zdá sa, že len počíta, koľko krát sa objavia slová ako "zabiť". Kvôli tomu sa opisy prenasledovania a zabíjania kresťanov z Nového zákona - vrátane Krista - údajne rovnajú podnecovaniu kresťanov k násiliu ako Alláhove prikázania pre moslimov, aby "zabíjali modloslužobníkov, kdekoľvek ich nájdu, zajímali ich, obliehali ich a chystali proti nim všemožné nástrahy!" (Korán 9:5). Táto štúdia nevidí nijaký rozdiel medzi mučeníctvom Štefana (Skutky apoštolov 7-8) a Alláhovými slovami: "Ja vrhnem do sŕdc tých, ktorá neveria, hrôzu a vy ich bite po šijach a bite ich po všetkých prstoch!" (Korán 8:12).

Dokonca i tvrdenie v pozadí tejto štúdie - že "Päťdesiatosem percent Američanov má nepriaznivý názor na islam" očividne kvôli "dezinformáciám o svätom texte tejto viery, Koráne" - je argument slameného strašiaka. "Islamofóbia" sa nezakladá ani tak na tom, čo si Američania myslia o Koráne, ako skôr na násilí, terorizme a zverstvách, ktoré vidia a počujú moslimov páchať v mene islamu na dennej báze. (Ironicky, celá myšlienka apelovania na argument slameného strašiaka je, že argument samotný je neotrasiteľný, aj keď sa nevenuje skutočnému problému. Ako sme tu videli, aj samotný argument slameného strašiaka - že Biblia má viacej potenciálu podnietiť násilie než Korán - je plný dier.)

Nič to nehovorí o fakte, že islamské učenie sa zďaleka neobmedzuje na Korán; zväzky kánonických (sahíh) hadísov (slov a skutkov Mohameda) rovnako udávajú skutky moslimov. Ako to vyjadril jeden moslimský duchovný, "Mnoho z islamu zostane bez hadísov obyčajnými abstraktnými predstavami. Nikdy by sme nevedeli, ako sa modliť, postiť sa, platiť zakát alebo robiť púť bez ukážky nachádzajúcej sa v hadísoch..." A ako to už býva, výzvy na násilie proti neveriacim v hadísoch počtom prevyšujú tie v Koráne.

Kvôli mnohým svojim nedostatkom aj Anderson priznáva, že jeho "analýza je povrchná a zistenia nemajú byť nijakým spôsobom konečné." Tak prečo niekoľko médií zdôrazňuje záver štúdie, ktorá ochotne priznáva, že nedokazuje to, čo jej zástancovia tvrdia?

Pretože politicky korektný záver - že islam nemôže byť o nič horší než judaizmus a kresťanstvo - je všetkým, na čom tu záleží. Otvorené diery v metodológii nech idú do čerta.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára