streda 12. apríla 2017

MÝTUS: Pohania boli prví, kto prelial krv v ich konflikte s moslimami v Mekke



Mýtus:

"Náš prorok (pokoj s ním) a jeho stúpenci boli vždy mierumilovní (v Mekke), napriek tomu, že znášali nevyprovokované mučenie a útoky polyteistov."

Pravda:

Moslimovia boli v skutočnosti prví, kto sa uchýlil k fyzickému násiliu, keď Sa'd bin Abú Wakkás zodvihol ťaviu čeľusť a udrel miestneho polyteistu, ktorý "hrubo vyrušoval" jeho skupinu modliacich sa moslimov. "Toto bola prvá krv preliata v islame". (Ibn Ishák/Hišám, 166)

Noví konvertiti boli dosť agresívni, obzvlášť keď mohli vďaka tomu uniknúť trestu, čo bolo nešťastie ostatných. Príkladom je, keď jeden z najmocnejších moslimov, Hamza, "násilne" udrel mekkského vodcu menom Abú Džahl svojím lukom za to, že sa urážlivo rozprával s Mohamedom:

Keď sa (Hamza) dostal do mešity, uvidel (Abú Džahla) sedieť medzi ľuďmi a šiel za ním, až kým nad ním nestál, potom zodvihol svoj luk a násilne ho s ním udrel so slovami, "Ty ho budeš urážať, keď ja nasledujem jeho náboženstvo a hovorím to, čo on hovorí? Vráť mi úder, ak môžeš!" (Ibn Ishák/Hišám, 185)

Hoci Abú Džahl vtedy nezasadil odvetný úder mocnejšiemu mužovi, neskôr zle zaobchádzal so svojimi moslimskými otrokmi, takmer určite ako následok jeho verejného poníženia.

Moslimovia boli neskôr prví, kto vyhlásil v Mekke vojnu, a následne boli vysťahovaní. I potom boli prvými, kto obnovil nepriateľské akcie, keď Mohamed zo svojho nového domova v Medine nariadil smrtiace nájazdy proti kurajšovským obchodným karavánam.

Ako sa ukázalo, človek, ktorý prvý prelial krv proti Kurajšovcom v Mekke, bol neskôr prvý, kto na nich po hidžre vystrelil šíp, a to počas jedného z prvých nájazdov:

Výprava zašla až po múr v Hidžáze pod Tanijjat al-Murra, kde stretli veľkú skupinu Kurajšovcov. Nezaplietli sa s nimi, až na to, že Sa'd b. Aha Wakkás v ten deň vrhol jeden šíp. To bol prvý šíp vystrelený pre vec božiu po príchode islamu. (Ibn Kathir, zv. 2, s. 235)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára