streda 2. augusta 2017

MÝTUS: Mohamed by nikdy neublížil dieťaťu


Mýtus:

"Náš prorok (pokoj s ním) bol skvelý človek, ktorý by nikdy nenariadil nič, čo by mohlo ublížiť nevinnému dieťaťu."


Pravda:

Je možno spravodlivé povedať, že Mohamed neschválil zámerné zabíjanie detí. Verš z Koránu bedáka napríklad nad predislamským arabským zvykom zabíjania dievčenských novorodencov. Iné dôkazy z hadísov naznačujú, že svojim mužom nariadil nezabíjať deti v boji, pokiaľ sa tomu dá vyhnúť, ale zajať ich pre účely otroctva.

Deťom tiež udelil milosť, keď svojim ľuďom hovoril, aby "zabili tých, ktorí neveria v Alláha":

(Mohamed povedal) "Bojuj proti každému na ceste Alláha a zabi tých, ktorí neveria v Alláha. Nenarábaj s korisťou nečestne; nebuď zákerný, ani nemrzač a nezabíjaj deti." (Ibn Ishák/Hišám 992)

Ale Mohamedova definícia dieťaťa nebola rovnaká ako ju chápeme dnes. Potom, ako sa pevnosť Kurajza vzdala, nariadil popravu každého chlapca, ktorý dosiahol pubertu. Jeho muži prikázali chlapcom stiahnuť si nohavice, aby mohli sťať každého s ochlpením ohanbia. (Abú Dawud 4390)

Majte na pamäti, že mnohí moslimovia tiež trvajú na tom, že Aiša dosiahla pubertu vo veku deviatich rokov, keďže to je vek, v ktorom s ňou Mohamed začal súložiť. Ak je to tak, potom mohol za vek "dospelosti" u chlapcov považovať zhruba dvanásty rok.

Mohamed tiež počas obdobia vojny nedbanlivo zaobchádzal so životmi žien a detí. Ako je zaznamenané v Sahíh Bucharí aj Sahíh Muslim:

Bolo oznámené z poverenia Sa'da b. Džattháma, že keď sa proroka Alláhovho (nech je s ním pokoj) pýtali na zabíjanie žien a detí polyteistov počas nočných nájazdov, povedal: "Pochádzajú od nich." (Sahíh Muslim 4322, pozri tiež Sahíh Bucharí 52:256)

Toto samo o sebe neospravedlňuje cielené zabíjanie žien a detí, ale potvrdzuje to, že vedľajšie škody sú celkom prijateľné, pokiaľ splnia vojenský cieľ šírenia islamskej vlády. Korán vo verši 9:36 vyhlasuje, že treba bojovať "proti všetkým" neveriacim.

Mohamed použil proti mestu Taíf katapult - katapult zabíja bez rozlišovania. Jediným zločinom, z ktorého boli tí občania vinní, bolo odmietnutie jeho tvrdení, že je prorokom a jeho vysťahovanie.

Mohamed rozlišoval medzi moslimskými a nemoslimskými deťmi a naznačil, že je povolené zabiť dieťa, u ktorého nie je žiadna šanca na prijatie islamu:

Posol Alláhov (nech je s ním pokoj) nezabíjal deti, takže by ste ich nemali zabíjať, pokiaľ neviete to, čo Chadír vedel o dieťati, ktoré zabil, alebo kým nedokážete rozlíšiť medzi dieťaťom, ktoré bude vychované ako veriaci (a dieťaťom, ktoré bude vychované ako neveriaci), aby ste zabili (potenciálneho) neveriaceho a nechali (potenciálneho) veriaceho bokom. (Sahíh Muslim 4457)

Po dobytí Mekky prorok islamu tiež nariadil popravu dvoch "spievajúcich dievčat", ktoré sa mu posmievali v básňach:

"... dve spievajúce dievčatá, Fartanu a jej priateľku, ktoré zvykli spievať satirické piesne o apoštolovi, tak nariadil, že by ich mali zabiť..." (Ibn Ishák/Hišám 819, Ibn Kathir zv. 3, s. 403)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára