pondelok 15. novembra 2021

Mohamed a zvieratá


Silas

Úvod

V súčasnosti je islamské náboženstvo neustále v správach kvôli svojmu násiliu. Mnoho ľudí vie, že islam je násilný, ale inak o ňom veľa nevedia. Zopár ľudí niečo vie o Mohamedovi. Bol to úspešný vodca, kruto ho prenasledovali (zavádzajúce a prehnané tvrdenie – pozn. prekl.), znášal hladomor a chudobu, zostal neochvejný tvárou v tvár odporu, miloval svojich stúpencov a vytvoril druhé najväčšie náboženstvo na svete. Ale je tu toho viac, čo by sme o islame a Mohamedovi mali chápať. Mohamed mal poverčivé a trochu bizarné náboženské presvedčenia.

Tento článok uvádza krátky prehľad Mohamedových povier o rôznych zvieratách. Uvediem len tie základné a nechám vás o nich popremýšľať. Hanbou je, že Mohamedove presvedčenia, vrátane jeho povier, tvoria základ viery pre asi dve miliardy ľudí. Dnes sú títo ľudia uviaznutí v systéme viery, ktorý zaťažuje ich myseľ poverami.

Mohamed a Židia: prasce, opice, potkany, jašterice

Korán obsahuje mýty o Židoch a kresťanoch. Tri koránové verše odrážajúce tieto mýty sú 2:63-65, 5:60 a 7:166.

2:63-65 – A keď sme s vami uzavreli zmluvu a vztýčili nad vami horu Sinaj , povedali sme: „Pridržujte sa toho, čo sme vám dali, čo najpevnejšie a zapamätajte si dobre, čo obsahuje – snáď budete bohabojní.“ Potom ste sa však odvrátili, a keby nebolo priazne a milosrdenstva Božieho voči vám, boli by ste už veru medzi tými, ktorí stratu utrpeli. Zaiste poznali ste tých medzi sebou, ktorí sobotu znesvätili a ktorým sme povedali: „Buďte opicami opovrhnutými!

5:60 – Povedz: „Mám vám oznámiť niečo horšie než odplatu, ktorá je u Boha? Tých, ktorých Boh preklial a na ktorých sa rozhneval a z ktorých učinil opice a prasce, a tí, ktorí uctievajú Tághúta – tí sú v najhoršom postavení a najďalej zblúdili z cesty rovnej.“

7:166 – A keď porušili to, čo im bolo prikázané, povedali sme im: „Buďte opicami odpornými!“ (Je to vážne varovanie ľudstvu, aby poslúchali Alláhove rozkazy a neskúšali to, čo zakazuje.)

Navyše sa dočítame, že starší islamskí učenci a komentátori súhlasili s doslovným výkladom tohto verša:

Židia premenení na opice

Boh premenil týchto Židov na opice, lebo neposlúchli jeho prikázanie a išli v sobotu chytať ryby. Títo Židia obývali pobrežné mesto (narážka na verš 2:65). Korán hovorí: „A vy viete, že tým, ktorí porušili Sabat, sme povedali, 'Buďte opicami odpornými!'“

Výklad komentátorov Koránu je v úplnom súlade s obsahom týchto veršov (narážka na Bajdavího, str. 14; Džalalajn, str. 10, 11; Zamachšarího, časť 1, str. 286). O tom istom incidente sa píše vo veršoch 7:163-166 a vo verši 5:60, kde sú títo Židia premenení na opice. (2)

Sahíh (autentické) hadísy, podľa ktorých Alláh premenil Židov na iné tvory

Bucharí 4.524:

Vyrozprával Abú Hurajra: Prorok povedal, „Stratila sa skupina Izraelitov. Nikto nevie, čo urobili. Ani ja ich nevidím, ale viem, že boli prekliati a zmenili sa na potkany, preto, ak položíte ťavie mlieko pred potkana, nevypije ho, ale ak pred neho položíte ovčie mlieko, vypije ho.“ Povedal som to Ka'bovi, ktorý sa ma opýtal, „Počul si to od proroka?“ Povedal som „Áno.“ Ka'b mi položil tú istú otázku niekoľko krát. Povedal som mu, „Čítam Tóru? (čiže hovorím ti to od proroka.)“ (3)

Muslim, kniha 21, číslo 4800:

Abú Sa'íd vyrozprával, že za poslom Alláhovým (pokoj s nim) prišiel Arab z púšte a povedal: Žijem v nížine hemžiacej sa jaštericami a tie sú bežnou súčasťou stravy mojej rodiny, ale on (svätý prorok) neodpovedal. Povedali sme mu: Zopakuj to (svoj problém) a on ho zopakoval, ale neodpovedal mu. (Zopakoval to trikrát.) Potom, keď to hovoril po tretí krát, naňho Alláhov posol (pokoj s ním) zvolal a povedal: Ó, muž z púšte, vskutku Alláh preklial alebo sa nahneval na kmeň Banú Izra'íl a znetvoril ich na zvieratá, ktoré sa pohybujú po zemi. Neviem, ale táto (jašterica) je možno jedným z nich. Preto ju nezjem, ale ani nikomu nezakazujem, aby ju zjedol. (4)

Muslim, kniha 21, číslo 4799:

Abú Sa'íd vyrozprával, že nejaký človek povedal: Posol Alláhov, žijeme v krajine hemžiacej sa jaštericami. Aký je tvoj príkaz alebo rozsudok (týkajúci sa ich jedenia)? Na to povedal: Počul som narážky, že ľudia z Baní Izra'íl boli znetvorení (preto je šanca, že tí ľudia mohli byť znetvorení do podoby jašteríc). Preto nám to neprikázal (jesť ich), ani nezakázal.

Abú Dawud, kniha 27, číslo 3786:

Vyrozprával Thábit ibn Wadí'a: Boli sme v armáde s apoštolom Alláhovám. Našli sme zopár jašteríc. Opiekol som jednu jaštericu, priniesol ju apoštolovi Alláhovmu a položil ju pred neho. Vzal palicu a spočítal jej prsty. Potom povedal: Skupina ľudí z detí Izra'íla sa premenila na suchozemské zviera a neviem, čo za zviera to bolo. Nezjedol ju, ale ani nám nezakázal (jesť ich). (5)

Mohamedovi to možno napadlo vďaka Židom, s ktorými prišiel do kontaktu.

Oni (Židia) povedali: „Máme znesvätiť náš sabat a robiť počas neho to, čo tí pred nami, o ktorých dobre vieš, že sa zmenili na opice?“ (6)

Možno sú to všetko výmysly moslimov, podľa ktorých to povedali Židia (ich obete). Tak či onak, je to nepodložené. Ako tvrdí Abraham Geiger, popredný židovský akademik:

Aféra s porušovateľmi sabatu potrestanými premenou na opice taktiež patrí do čias Dávida, ale okolnosti sa spomínajú len všeobecne a nedozvedáme sa nič konkrétne o čase alebo podrobnostiach, okrem verša 82, kde je uvedený čas, ale nie samotná udalosť. Medzi Židmi niet ani stopy po tejto legende. (7)

Niektorí moslimovia sa taktiež premenia na prasce a opice

Mohamed využil túto poveru na to, aby vydesil aj svojich nasledovníkov. Predpovedal, že v neskorších dobách niektorí moslimovia podľahnú túžbam sveta a budú smilniť, nosiť hodváb, piť alkohol a počúvať hudbu. Ich trestom bude, že Alláh niektorých z nich nadprirodzene zničí a ostatných premení na opice a prasce.

Bucharí 7.494B:

Vyrozprával Abú Amír alebo Abú Málik Al-Aš'arí, že počul proroka hovoriť: Medzi mojimi nasledovníkmi bude niekoľko ľudí, ktorí budú považovať nedovolený sexuálny styk, nosenie hodvábu, pitie alkoholických nápojov a používanie hudobných nástrojov za dovolené. A bude niekoľko ľudí, ktorí budú stáť blízko svahu hory, večer ku nim príde pastier s ich ovcami a o niečo ich požiada, no oni mu povedia, „Príď za nami zajtra.“ Alláh ich v noci zničí, nechá na nich spadnúť horu a zvyšných z nich premení na opice a prasce, ktorými zostanú do Dňa vzkriesenia.

Abú Dawud, kniha 32, číslo 4028:

Vyrozprával Abdur Rahmán ibn Ghaním al-Aš'arí: Abú Amír alebo Abú Málik mi povedal – prisahám pri Alláhovi, že som neveril, že počul apoštola Alláhovho povedať: V mojom spoločenstve budú ľudia, ktorí dovolia (používať) chazz a hodváb. Niektorí z nich sa premenia na opice a prasce.

Mohamedove výroky o ostatných zvieratách

Pozor jašterice!

Muslim, kniha 26, číslo 5562:

Amír b. Sa'd vyrozprával z poverenia svojho otca, že Alláhov apoštol (pokoj s ním) prikázal zabiť gekóny a nazval ich malými škodlivými tvormi.

Muslim, kniha 26, číslo 5564:

Abú Hurajra vyrozprával, že Alláhov posol (pokoj s ním) povedal: Pre toho, kto zabil gekóna prvým úderom, je takáto odmena a pre toho, kto ho zabil druhým úderom, je takáto odmena, menšia ako tá prvá a pre toho, kto ho zabil tretím úderom, je takáto odmena, menšia než tá druhá.

Bucharí 4.526:

Vyrozprávala Umm Šarí: Že prorok jej prikázal pozabíjať salamandry.

Zabite hady!

Sunan Abú Dawud, kniha 41, číslo 5229:

Vyrozprával Abdulláh ibn Mas'úd: Prorok povedal: Zabite všetky hady a ten, kto sa bojí ich pomsty, ku mne nepatrí.

Ale nie „domáce hady“ – môžu to byť moslimské domáce hady!

Muslim, kniha 26, číslo 5557:

V Medine sú džinovia (tvory podobné démonom), ktorí prijali islam, preto, keď niektorého z nich uvidíte, vydajte pred ním varovanie na tri dni a ak sa pred vami potom objaví, zabite ho, lebo je to diabol.

Abú Dawud, kniha 41, číslo 5240:

Vyrozprával Abdur Rahmán Ibn Abú Lajla: Apoštola Alláhovho sa opýtali na domáce hady. Povedal: Keď vo svojom príbytku nejakého z nich uvidíte, povedzte: „Zaprisahávam ťa zmluvou, ktorú s tebou uzavrel Noe a zaprisahávam ťa zmluvou, ktorú s tebou uzavrel Šalamún, aby si mi neublížil.“ Ak sa potom vrátia, zabite ich. (tento hadís je slabý, teda neautentický – pozn. prekl.)

Ťaví moč – Mohamedov liek???

Bucharí 8.794:

Vyrozprával Anas: Niekoľko ľudí z kmeňa 'Ukl prišlo za prorokom a prijali islam. Podnebie Mediny im nevyhovovalo, preto im prorok prikázal ísť ku (stádu dojných) tiav a piť ich mlieko a moč (ako liek). Urobili to a keď sa zotavili zo svojej ľahkej choroby (vyzdraveli), stali sa z nich odpadlíci (odvrátili sa od islamu), zabili pastiera tiav a ťavy odviedli. Prorok za nimi poslal (niekoľkých ľudí), ktorí ich (chytili a) priviedli a prorok prikázal, aby im odsekli ruky a nohy, vypichli oči horúcimi kusmi železa a aby im nevypálili ruky a nohy a nechali ich zomrieť.

Mušie krídla – liek na chorobu???

Bucharí 4.537:

Vyrozprával Abú Hurajra: Prorok povedal, „Ak niekomu z vás spadne do nápoja mucha, mal by ju (do nápoja) ponoriť, lebo jedno jej krídlo obsahuje chorobu a druhé obsahuje liek na tú chorobu.“

Psy

Psy a anjeli

Bucharí 4.539:

Vyrozprával Abú Talha: Prorok povedal, „Anjeli nevstúpia do domu, v ktorom je pes alebo obraz.“

Psy a stratené nebeské odmeny

Bucharí 4.541:

Vyrozprával Abú Hurajra: Alláhov apoštol povedal, „Ak niekto vlastní psa, stratí každý deň jeden kirát (z odmeny) za svoje dobré skutky, okrem prípadu, kedy ho má na poľnohospodárske účely alebo na ochranu stád.“

Zabite všetky psy!

Muslim, kniha 10, číslo 3813:

Abú Zubajr počul Džabíra b. Abdulláha (nech je s ním Alláh spokojný) povedať: Alláhov posol (pokoj s ním) nám prikázal zabiť psy, čo sme aj urobili, pričom sme zabili aj psa prichádzajúceho z púšte s nejakou ženou. Potom Alláhov apoštol (pokoj s ním) zakázal zabíjať psy. Povedal (svätý prorok): Je vašou povinnosťou zabiť uhľovo čierneho (psa) s dvomi škvrnami (v očiach), lebo je to diabol.

Čierny psy sú diabol!

Muslim, kniha 4, hadís 1032:

Vyrozprával Abú Dharr: Posol Alláhov (pokoj s ním) povedal: Keď sa niekto z vás modlí a je pred vami niečo, čo je rovnaké ako zadná časť sedla, ktoré vás zakrýva, poprípade, keď pred vami nič také nie je, vašu modlitbu preruší (keď pred vami prejde) somár, žena a čierny pes. Povedal som: Ó, Abú Dharr, čím sa čierny pes odlišuje od červeného a žltého psa? On povedal: Ó, syn môjho brata, opýtal som sa posla Alláhovho (pokoj s ním) to isté a povedal: Čierny pes je diabol.

Somáre a kone

Bucharí 5.530:

Vyrozprával Džabír bin Abdulláh: V deň Chajbaru zakázal Alláhov apoštol jesť mäso somárov a dovolil jesť konské mäso.

Somáre a kohúty

Muslim, kniha 35, číslo 6581:

Abú Hurajra vyrozprával, že Alláhov posol povedal: Keď počujete kikiríkať kohúta, žiadajte Alláha o jeho priazeň, lebo ten kohút vidí anjelov a keď počujete híkať somára, hľadajte u Alláha útočisko pred Satanom, lebo ten somár vidí Satana.

Somáre, modlitba a islamské kozmetické úpravy

Bucharí 1.660:

Vyrozprával Abú Hurajra: Prorok povedal, „Nebojí sa ten, kto vztýči svoju hlavu pred imámom, toho, že Alláh premení jeho hlavu na hlavu somára alebo jeho telo na telo somára?“

Záver

Je zjavné, že Mohamed mal kopu mnohoznačných mylných predstáv o rôznych tvoroch. Židia sa nikdy nezmenili na prasce a opice. Gekóny sú drobné a užitočné živočíchy. Démoni nikdy nezmutovali na „moslimské“ hady a väčšina hadov je užitočná pre životné prostredie a nemali by sme ich zabíjať. Ťaví moč nie je liekom pre ľudí. (Všimli ste si, ako Mohamed umučil mužov z kmeňa 'Ukl?) Mušie krídla neobsahujú liek na chorobu a je nezdravé ponárať muchy do nápoja. Psy sú v mnohých ohľadoch najlepším priateľom človeka (zistite si sami zdravotné prínosy pre majiteľov psov). Čierne psy nie sú „diabol“. Kohúty nekikiríkajú preto, že vidia anjelov a somáre nehíkajú preto, že vidia démonov a ak sa moslim pozrie počas modlitby hore, jeho tvár sa nezmení na tvár somára.

V islamskej teológii sú aj ďalšie povery o rôznych zvieratách. Ale tie uvedené v tomto článku stačia, aby sme niečo pochopili: islam je plný povier a úbohí moslimovia sú týmito poverami sužovaní dodnes. Možno ani Mohamed nebol rozumnejší. Nevyrástol v príliš vedeckej kultúre. Ale dnešní ľudia, najmä moslimovia, by mali vziať Mohamedove zoologické chyby na vedomie a uvedomiť si, že nebol skutočným prorokom božím.

Odkazy

(1) Korán

(2) http://answering-islam.org/BehindVeil/btv13.html

(3) Bucharí, Muhammad, „Sahih Bukhari“, Kitab Bhavan, Nai Dillí, India, 1987, preložil M. Khan

(4) Muslim, A., „Sahih Muslim“, preložil A. Sidiqqi, International Islamic Publishing House, Rijád, KSA.

(5) Abú Dawud, Suliman, „Sunan“, al-Madina, Nai Dillí, 1985, preložil A. Hasan

(6) Guillaume, A., „The Life of Muhammad“, strana 464, a translation of Ibn Ishaq's "Sirat Rasul Allah", Oxford University Press, Karáči, Pakistan.

(7) http://answering-islam.org/Books/Geiger/Judaism/chap23.htm


Prevzaté z https://www.answering-islam.org/Silas/animals.htm

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára