pondelok 21. júna 2021

Od 1700-ročnej sochy Budhu po 75-ročného budhistu: Stručný prehľad islamskej agresie


Krišna Prija

Hoci sa veľmi hovorí o zverstvách spáchaných islamskými džihádistami voči kresťanom a hinduistom, džihádisti často páchajú rovnaké zverstvá voči sikhom, džinistom a budhistom. Tieto skupiny spolu tvoria na Indickom subkontinente mikromenšiny.

Hoci sú budhisti silno zastúpení v Mjanamrsku a na Srí Lanke, v obrovskej populácii subkontinentu sú stále menšinou. Aká je šanca, že tí, ktorí trýznili najväčšiu náboženskú populáciu, hinduistov, v ich krajine, nechajú mikromenšiny na pokoji?

„Môžete byť plný vľúdnosti a lásky, ale nemôžete spať vedľa šialeného psa,“ povedal 52-ročný budhistický mních Ashin Wirathu z Mjanmarska. Narážal tým na moslimov. Môžeme sa len diviť, čo mohlo donútiť mierumilovného mnícha, aby vyslovil takú krutú poznámku?

V marci 2001 islamská skupina Taliban vyhodila do vzduchu sochy Budhu v Bamjánskom údolí v Afganistane. Dve sochy, vysoké 33 a 55 metrov, boli monumentálnymi divmi starovekého umenia zo šiesteho storočia. Ale boli zničené, keď ich vodca Talibanu, mula Mohamed Umar, s celou ich veľkoleposťou zavrhol ako „modly neveriacich“.

O sedem rokov neskôr, keď sa Tahrík-e Taliban zmocnil údolia Svát v Pakistane, sa jednou z ich prvých obetí stala socha meditujúceho Budhu zo siedmeho storočia.

V júli 2020 bola zničená 1700-ročná budhistická modla objavená v Pakistane, o ktorej sa predpokladá, že ju vytvorila gandhárska civilizácia. Na príkaz islamského duchovného vzali štyria stavební robotníci ťažké kladivá a celú túto „neislamskú“ starovekú pamiatku roztrieskali na kusy.

V roku 2013 boli Hajder Alí, Mudžibulláh Ansárí, Imtijaz Ansárí a Tarík Ansárí vzatí do väzby za nastraženie trinástich bômb v chrámovom komplexe Bódhgaja. Je to veľké budhistické pútnické miesto v indickom Biháre a často ho navštevujú veľké skupiny budhistov zo všetkých kútov sveta. Hoci sa výbušniny podarilo nájsť skôr, ako vybuchli, počas chaosu boli zranení dvaja mnísi. Džihádisti považujú situáciu v Mjanmarsku za ospravedlnenie svojho dlho zamýšľaného násilia proti budhistom a často ich napádajú v krajinách s dominantnou moslimskou populáciou.

Bolo by však naivné myslieť si, že pre svoje sklony k násiliu potrebujú výhovorku. Univerzita Nalanda v Indii bola cteným kláštorom a epicentrom učenia od piateho do dvanásteho storočia nášho letopočtu. Podporoval ju budhistický cisár a vo svojej dobe bola tým, čím je Cambridge alebo Oxford dnes. V roku 1193 turecký votrelec Muhammad Bachtijar Chadžlí a jeho armáda nájazdníkov vpadla na pokladnicu vedomostí z oblasti astronómie, matematiky, medicíny a filozofie a zrovnali ju so zemou. Internátna univerzita bola domovom pre 2000 učiteľov a 10 000 študentov, z ktorých tisíce prišli o hlavu alebo ich upálili zaživa. Obrovská zbierka deviatich miliónov rukopisov horela tri mesiace.

Príklady drancovania a plienenia sú zaznamenané v celej histórii, počnúc rokmi 712-13, keď mesto Buchara na území dnešného Uzbekistanu vyplienili Arabi. Budhistické kláštory nahradili mešity a budhistické svätyne boli zrovnané so zemou na všetkých územiach strednej Ázie, ktoré napadol arabský generál Chorásánu, Kutajba ibn Muslim.

V nedávnejšej histórii, v roku 1985, bol výrazne poškodený budhistický chrám Borobudur v Magelangu na centrálnej Jáve v Indonézii potom, ako v ňom vybuchlo deväť bômb nastražených Mohamedom Džavadom, Abdulkadírom Alí Alhabsjím a slepým moslimským kazateľom Husajnom Alí Al Habsjím.

Ďalšia juhoázijská krajina, Bangladéš, dostáva veľké granty z medzinárodných organizácií na rozvoj svojej infraštruktúry a životných podmienok. Táto pomoc mala slabý vplyv na vzdelávanie bangladéšskych džihádistov, ktorí sú vyzbrojení na nepretržité napádanie tamojších menšín. Keď to nie sú hinduisti, idú po budhistoch.

V roku 2012 bolo dvanásť budhistických chrámov a kláštorov a 50 domov vyplienených 25 000-ovým miestnym davom. Údajný príspevok na Facebooku zverejnený budhistom kritizujúcim Korán podnietil zúrivú reakciu. Neskôr sa zistilo, že žiaden budhista nič také na Facebooku nenapísal.

V roku 2016 bol 75-ročný budhistický mních umlátený na smrť a jeho telo sa našlo v budhistickom chráme vo štvrti Bandarban v Bangladéši. Bol len jedným mnohých z menšinovej komunity, ktorých v tom období zavraždili podozriví džihádisti.

Budhistickí mnísi zorganizovali mierumilovné zhromaždenia požadujúce zásah OSN kvôli nepretržitým útokom islamského džihádu na bangladéšskych budhistov. Očakávame zákrok OSN na základe našej skromnej prosby.

Neustále počúvame o zneužívaní ujgurských moslimov zo strany čínskej vlády. To zneužívanie nie je oprávnené. Ale nepovedia nám, že Ujgurovia boli pôvodne budhisti z kráľovstva Qočo a Turfan. Napadli ich a pod hrozbou meča donútili konvertovať na islam počas „svätej vojny“, ktorú proti budhistickému kráľovstvu viedol Chizr Chvadža z Čagatajského chanátu. Mnohí z konvertovaných potomkov si už nepamätajú svoje budhistické dedičstvo a prechovávajú voči „neveriacim“ rovnaký postoj, aký by prechovával ktorýkoľvek iný džihádista. Ale opäť, nie je to príklad toho, ako je nejaké obyvateľstvo, ktoré prestúpilo na túto ideológiu, neúprosne nabádané myslieť, správať sa a fungovať?

Prevzaté z https://www.jihadwatch.org/2021/03/from-a-1700-year-old-buddha-statue-to-a-75-year-old-buddhist-a-brief-account-of-islamic-aggression

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára