pondelok 19. februára 2018

Mohamed: Mučiteľ


Z knihy Understanding Muhammad.

Ibn Ishák, prvý životopisec Mohamed, rozpráva príbeh o dobytí Chajbaru. Podáva správu o tom, že Mohamed bez varovania prepadol toto pevnostné mesto obývané Židmi a zabil mnoho bezbranných ľudí na úteku. Medzi zajatými bol Kinána. Píše:

Kinána al-Rabí, ktorý sa staral o poklad kmeňa Banú Nadír, bol privedený k apoštolovi, ktorý sa ho na neho opýtal. Poprel, že by vedel, kde sa nachádza. K prorokovi prišiel (Tabarí hovorí "bol privedený") Žid a povedal, že videl, ako Kinána ide k istej zrúcanine každý deň zavčas rána. Keď sa apoštol opýtal Kinánu, "Vieš, že keď zistíme, že ho máš (poklad), tak ťa zabijem?", on povedal, "Áno." Apoštol vydal rozkazy, že tá zrúcanina má byť vykopaná a niečo z pokladu sa našlo. Keď sa opýtal na zvyšok, odmietol odpovedať, preto apoštol vydal rozkazy al-Zubajrovi bin al-Awwámovi, "Muč ho, kým sa od neho nedozvieš, čo má." Tak zapálil oheň s kresacím kameňom a oceľou na jeho hrudi, až kým nebol takmer mŕtvy. Potom ho apoštol odovzdal Mohamedovi bin Maslamovi a on mu odsekol hlavu z pomsty za svojho brata Mahmúda." (Sírat Rasúl Alláh, s. 515)

V ten istý deň, kedy Mohamed umučil mladého Kinánu na smrť, si vzal jeho sedemnásť ročnú manželku Safíju do stanu, aby s ňou mal sex.

V ďalšom príbehu Bucharí hovorí:

Anas povedal, "Niekoľkí ľudia z kmeňov 'Ukl alebo 'Urajna prišli do Mediny a jej podnebie im nevyhovovalo. Prorok im prikázal, aby išli ku stádu (dojných) tiav a pili ich mlieko a moč (ako liek). Tak poslúchli pokyn a šli a keď vyzdraveli, zabili prorokovho pastiera a ušli so všetkými ťavami. Správa o tom sa k prorokovi (pokoj s ním) dostala zavčas rána a vyslal (mužov), aby ich prenasledovali, tí ich chytili a na poludnie priviedli. Potom prikázal, aby im boli odseknuté ruky a chodidlá (čo sa aj stalo), a aby im rozpálenými kusmi železa vypálili oči. Umiestnili ich na "Al-Harru" (skalnatú oblasť v Medine - pozn. prekl.) a keď žiadali o vodu, nedostali žiadnu." Abú Kilaba povedal, "Tí ľudia, ktorí spáchali krádež a vraždu, sa po prijatí islamu stali neveriacimi a bojovali proti Alláhovi a jeho apoštolovi." (Sahíh Bucharí 1.4.234)

Ďalší hadís hovorí: "Nechal im (Mohamed) odseknúť ruky a chodidlá, prikázal, aby im rozpálenými klincami prepichli oči a nechali ich v skalnatej krajine, aby pomaly zomreli. Žiadali o vodu, no nikto im žiadnu nedal a zomreli. (Sahíh Bucharí 4.52.261)

Títo Arabi spáchali vraždu a krádež a museli byť potrestaní, ale prečo toľké mučenie? Nerobil Mohamed presne tie isté veci? Odkiaľ Mohamed získal ťavy? Neboli ukradnuté? Neprepadával a nezabíjal ľudí, aby ich okradol?

Tento dvojitý štandard je to, čo charakterizuje moslimský svet od jeho počiatku. Pojmy zlaté pravidlo a spravodlivosť v psychike moslimov chýbajú. Požadujú všetky privilégiá v nemoslimských krajinách, zatiaľ čo v krajinách, kde sú väčšinou, upierajú nemoslimom základné ľudské práva. Úprimne veria, že takto by to malo byť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára