utorok 19. septembra 2017

Mohamed: Narcista


Z knihy Understanding Muhammad: A Psychobiography of Allah's Prophet

Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch (DSM) definuje narcistickú osobnostnú poruchu (NPD) ako "všadeprítomný vzorec velikášstva (v predstavách alebo správaní), potrebu obdivu alebo vychvaľovania a nedostatok empatie, zvyčajne začínajúci v ranej dospelosti a prítomný v rôznych súvislostiach." (s. 61)

V preklade to znamená, že narcistickou osobou je typicky niekto, kto nutkavo vyhľadáva sebauspokojenie, nadvládu a ctižiadostivosť. Majú tendenciu zveličovať svoje zručnosti, vlohy a úspechy.

Narcisti sú patologickí klamári. Pozrú sa vám priamo do očí, prisahajú bohu a povedia vám tú najväčšiu lož, akú ste kedy počuli. Povedia, že sa nechystajú niečo urobiť, hoci plánujú urobiť presne to.

Tretie a štvrté vydanie Diagnostického a štatistického manuálu (DSM) z rokov 1980 a 1994 a európske ICD-10 opisujú NPD identicky:

Všadeprítomný vzorec velikášstva (v predstavách alebo správaní), potreba obdivu alebo vychvaľovania a nedostatok empatie, zvyčajne začínajúci v ranej dospelosti a prítomný v rôznych súvislostiach." Musí tiež byť splnených ďalších päť (alebo viacej) nasledovných kritérií:

1. Cíti sa byť veľkolepý a dôležitý (napr. zveličuje úspechy a vlohy až do takého štádia, že klame, požaduje uznanie za nadradeného bez zodpovedajúcich úspechov)

2. Je posadnutý predstavami o neobmedzenom úspechu, sláve, hrôzostrašnej moci alebo všemocnosti, neprekonateľnej brilantnosti (rozumový narcista), telesnej kráse či sexuálnom výkone (somatický narcista), alebo ideálnej, večnej, všetko si podrobujúcej láske alebo vášni

3. Je pevne presvedčený, že je jedinečný a že vzhľadom ku svojej mimoriadnosti ho dokážu pochopiť, majú s ním jednať, alebo sa má spájať len s ďalšími mimoriadnymi, jedinečnými či vysokopostavenými ľuďmi (alebo inštitúciami)

4. Vyžaduje nadmerný obdiv, vychvaľovanie, pozornosť a uistenie, alebo, pokiaľ mu nie sú dopriate, túži byť obávaný a neslávne známy (narcistický prísun)

5. Cíti sa byť oprávnený. Očakáva neprimerané alebo zvláštne a priaznivé prioritné zaobchádzanie. Požaduje automatickú a úplnú podriadenosť voči svojim očakávaniam

6. Je "medziľudsky vykorisťovateľský", t.j. využíva ostatných na dosiahnutie svojich cieľov

7. Chýba mu empatia. Je neschopný alebo neochotný identifikovať sa s pocitmi a potrebami druhých alebo ich uznať

8. Je neustále závistlivý voči ostatným alebo verí, že ostatní sú závistliví voči nemu

9. Je arogantný, má povýšenecké správanie alebo postoje spojené so zúrivosťou, keď je frustrovaný, keď mu protirečia alebo keď je konfrontovaný (1)

Všetky tieto črty sa u Mohameda potvrdili. Okrem toho, že si myslel, že je vymenovaným poslom božím a pečaťou prorokov (Korán 33:40), sa Mohamed považoval za Chajru-l-Chalk, "Najlepšie zo stvorení", "príklad prekrásny" (Korán 33:21) a priamo či nepriamo naznačoval, že je "pozdvihnutý o niekoľko stupňov nad ostatných" (Korán 2:253). Tvrdil, že je "uprednostnený" (Korán 17:55), že bol zoslaný ako "milosrdenstvo pre celé ľudstvo" (Korán 21:107) a že sa zobudil "do postavenia vďačného" (Korán 17:79), čo je postavenie, o ktorom povedal, že ho nedostane nikto okrem neho a že je to postavenie po pravici všemohúceho vedľa jeho nádherného trónu, na ktorom je možné sa za niekoho prihovoriť. Inými slovami, on bude človekom, ktorý bude radiť bohu, koho by mal poslať do pekla a kto by mal byť vpustený do neba. Toto sú len niektoré z Mohamedových megalomanských tvrdení o svojej vznešenej zastávke, uvedené v Koráne.

Nasledujúce dva verše veľmi jasne vyjadrujú Mohamedov pocit vlastnej dôležitosti a velikášstva.

Boh a jeho anjeli zosielajú milosť na proroka. Vy, ktorí veríte, žiadajte preňho milosť a zvolávajte na neho mier! (Korán 33:56)

Aby ste v Boha a posla Jeho uverili, pomáhali mu a uctievali a slávili ho ráno i večer. (Korán 48:9)

Bol sebou taký dojatý, že do úst svojho bábkového božstva vložil nasledovné slová:

"Ty máš veru správanie veľmi ušľachtilé" (Korán 68:4) a "lampa svietiaca" (Korán 33:46)

Ibn Sa'd nám podáva svedectvo o Mohamedových slovách:

"Spomedzi všetkých národov sveta si boh vybral Arabov. Spomedzi Arabov si vybral Kinánu. Z Kinány si vybral Kurajšovcov (Mohamedov kmeň). Z Kurajšovcov si vybral Banú Hášim (jeho klan). A z Banú Hášim si vybral mňa." (2)

Nasledovné tvrdenia sú niekoľkými z Mohamedových tvrdení o sebe, uvedenými v hadísoch.

- Celkom prvá vec, ktorú Alláh všemohúci stvoril, bola moja duša

- Ako prvú pán stvoril moju myseľ

- Som z Alláha a veriaci sú zo mňa (3)

- Tak ako ma Alláh stvoril vznešeným mi tiež dal vznešené vlastnosti

- Keby to nebolo pre teba, (ó Mohamed) nestvoril by som vesmír (4)

Porovnajte to so slovami Ježiša, ktorý, keď ho niekto nazval "dobrým pánom", namietol a povedal, "Prečo ma nazývaš dobrým? Nikto nie je dobrý - okrem boha samotného." (5) Len patologický narcista môže byť tak odrezaný od reality, aby tvrdil, že vesmír bol stvorený kvôli nemu.

Priemernému človeku sa narcista môže zdať celkom sebavedomý a vyzretý. V skutočnosti trpí veľkým nedostatkom sebavedomia a potrebuje z okolia prísun vychvaľovania, obdivu a dôležitosti.

Dr. Sam Vaknin je autorom knihy Malignant Self-Love (Zhubná sebaláska). Tvrdí, že sám je narcista a možno kvôli tomu sa dá považovať za autoritu v tejto oblasti. Vaknin vysvetľuje:

Každý je narcista, v rôznej miere. Narcizmus je zdravý jav. Pomáha prežitiu. Rozdiel medzi zdravým a patologickým narcizmom je, samozrejme, v miere. Patologický narcizmus... je charakterizovaný extrémnym nedostatok empatie. Narcista považuje ostatných ľudí a zaobchádza s nimi ako s predmetmi, ktoré sa dajú využiť. Využíva ich na získanie narcistického prísunu. Verí, že je oprávnený na zvláštne zaobchádzanie, lebo prechováva tieto velikášske fantázie o sebe. Narcista si NEUVEDOMUJE samého seba. Jeho vedomie a emócie sú skreslené... Narcista klame sebe a ostatným, pričom prejavuje "nedotknuteľnosť", emočnú imunitu a neporaziteľnosť... Pre narcistu je všetko prehnané. Ak je zdvorilý, potom je agresívne zdvorilý. Jeho sľuby sú výstredné, jeho kritika násilná a hrozivá, jeho štedrosť prihlúpla. ...Narcista je majstrom pretvárky. Je to okúzľujúci človek, nadaný herec, eskamotér a režisér jednak seba, ako aj svojho spoločenského prostredia. Je ťažké odhaliť ho ako takého pri prvom stretnutí. (6)

V knihe Understanding Muhammad: A Psychobiography of Allah's Prophet (v češtine vyšla pod názvom Jak porozumět Mohamedovi a muslimům - www.lukaslhotan.cz/Psychologie/73-Jak-porozum%C4%9Bt-Mohamedovi-a-muslim%C5%AFm - pozn. prekl.) som venoval celú kapitolu tejto téme, pričom ukazujem vplyvy v živote Mohameda, kvôli ktorým sa u neho vyvinula táto osobnostná porucha. Verím, že som to zdôvodnil dostatočne.

(1) Jazyk v kritériách uvedených vyššie sa zakladá alebo je zhrnutý z:

Americká psychiatrická asociácia (1994). Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch, štvrté vydanie (DSM IV). Washington, DC: Americká psychiatrická asociácia.

Sam Vaknin (1999). Malignant Self Love - Narcissism Revisited, prvé vydanie. Praha a Skopje: Narcissus Publication.

(2) Tabakát, zv. 1, s. 2


(4) Tabakát, zv. 1, s. 364

(5) Marek 10:18



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára