štvrtok 7. septembra 2017

"Islamofóbia" je nariadená v Koráne


Elizabeth Farah

Je iracionálne báť sa islamu?

Je to otázka, ktorá si zaslúži skutočnú odpoveď, pretože tí, ktorí ľahkomyseľne chrlia nadávku "islamofóbia", v skutočnosti charakterizujú ľudí bojacich sa islamu - vrátane čoraz krvavejších islamských teroristických činov spáchaných v mene Alláha - ako iracionálnych, šialených, dokonca snáď úplne nepríčetných.

Fóbia je typom úzkostnej poruchy definovanou strachom z predmetu alebo situácie. Je to trvalý, iracionálny strach, prehnaný a zvyčajne nevysvetliteľný a nelogický. Často vedie k niečomu podobnému hystérii alebo paralýze pri konfrontácii fobickej osoby s predmetom či situáciou, ktorej sa bojí. Všetci sme videli videá, na ktorých sa jej ľudia zbavia, keď vidia neškodného hada alebo pavúka. Čítame alebo vidíme vyobrazenia ľudí, ktorí sa boja výšok či vychádzania z domu.

Ale kedy naposledy ste videli niekoho, kto by podľahol hystérii pri zahliadnutí ženy v hidžábe alebo Koránu, alebo pri začutí zvolávania k modlitbe? Nestáva sa to veľmi často. Takže táto definícia islamofóbie zjavne nezodpovedá klinickej poruche a určite nesúvisí s tým, ako niekto skutočne používa toto slovo.

A predsa túto urážku - tento hanlivý, urážlivý pojem - používajú politici, médiá, profesori a islamskí aktivisti ako ľahko zapamätateľný a vhodný spôsob definície náboženského fanatizmu, predsudkov a nenávisti voči jednotlivým moslimom. Všimnite si však, že slovo "moslim" nie je súčasťou toho pojmu - islam áno. Takže doslovným významom slova islamofóbia nie sú predsudky voči jednotlivým moslimom, ale iracionálny strach z islamu - náboženstva, ideológie, politickej inštitúcie.

Nemalo by byť prípustné, aby ľudia cítili odpor alebo strach z ideológií? Nemám rada a bojím sa fašizmu. Nenávidím komunizmus, pretože je to zlý, vražedný a nespravodlivý systém. Je to nenávisť voči myšlienke ako sexizmus, rasizmus, socializmus, nihilizmus a pedofília. Stovky miliónov ľudí nenávidia demokraciu, kapitalizmus, presvedčenie, že Ježiš je synom božím, alebo že ženy majú povolené šoférovať. Ale ak sa islamofóbia používa na vyvodzovanie predsudkov proti jednotlivým moslimom, používa sa klamne pre účely politickej propagandy.

A keby sa ten pojem používal na odsúdenie ľudí so skutočnou úzkostnou poruchou, nebolo by to politicky nekorektné? A predsa som nikdy nevidela, že by ho používal alebo, presnejšie povedané, chrlil niekto, kto nie je, ako hovoríme, politicky veľmi korektný.

Zhodneme sa na tom, že, z povahy veci, odpor či strach z náboženskej alebo politickej ideológie nie je psychologickým stavom?

Existuje mnoho afinitných skupín, ktoré aktívne a neskrývane vyjadrujú svoj odpor či strach z inštitúcií, náboženstiev, myšlienok a predstáv bez cenzúry alebo trestu. Mnohí z týchto ľudí alebo organizácií podnikajú akcie, aby presadili svoje presvedčenia proti niečomu. Vychádzajú do ulíc, volia, vyzývajú na reformu v práve, píšu a vyjadrujú sa proti veciam, ktoré nemajú radi alebo sa ich boja. Majú oni všetci fóbiu? Sú oni všetci iracionálni? Je každý šialený?

Nie je. To je logické. Preto je samotný pojem "islamofóbia" výsmech slúžiaci účelom propagandy, používaným najčastejšie apologétmi ideológie.

Ale to na tom nie je to najhoršie, pretože vštepovanie racionálneho strachu z islamu je v skutočnosti vytúženou reakciou najhorlivejších zástancov islamu. Vyvolanie racionálneho strachu prostredníctvom hrôzy je vlastne uvedeným, predpísaným zámerom islamu. Ako to vieme?

Jednoduchou a priamou odpoveďou je Korán, islamská svätá kniha.

Koránová súra 8:12-13 rozpráva slová Alláha, ktorý hovorí, "Vtedy Pán tvoj vnukol anjelom: 'Som s vami, podporte teda tých, ktorí uverili. Ja vrhnem hrôzu do sŕdc tých, ktorí neveria. Udierajte ich ponad krk a udrite ich po koncoch všetkých prstov.' To preto, že sa postavili proti Bohu a jeho poslovi." (Zvýraznenie pridané.)

Podľa islamskej svätej knihy, Alláh nariadil hrôzu do sŕdc neveriacich. On ustanovuje a prikazuje hrôzu.

Ani náhodou neverím, že existuje boh menom Alláh. Som nepochybne neveriaca, takže by som nikdy netvrdila, že Alláh mal nadprirodzenú schopnosť vrhnúť hrôzu do sŕdc nemoslimov. Prečítajte si tú súru znova. Tento verš z Koránu otvorene pobáda veriacich, aby uskutočňovali Alláhovu výzvu. Mohamedova recitácia mala upevniť odvahu veriacich predtým, než vyrazia masakrovať ďalšiu skupinu ľudí. Vyhlasuje teror v mene islamu. Nasleduje po ňom príkaz na stínanie neveriacich a ich rozsekanie. (Niektoré preklady hovoria o končekoch prstov, iného hovoria o prstoch na rukách a nohách, iné hovoria o končatinách. Domnievam sa, že na rozsahu mrzačenia až tak nezáleží, keď už obetiam odseknete hlavy.)

Predstavte si hrôzu dediny alebo mesta, keď do neho vpadnú barbarskí, mečmi mávajúci džihádisti, ktorí bezpochyby kričia niečo podobné dnešnému pokriku "Alláhu akbar", ktorý počujeme až príliš často. Na základe našej predchádzajúcej diskusie o definícii, keby ste vy a vaša rodina boli obyvateľmi tej dediny, sužoval by vás racionálny alebo iracionálny strach z islamu? Ja tvrdím, že racionálny.

A nedostáva nás to k jadru problému? Takzvaná "islamofóbia", ak ju definujeme racionálne, nie je iracionálna. V skutočnosti je logickou reakciou morálnych, vnímavých ľudí.

Ale čo moslimovia, najmä menšina moslimov, ktorí študujú Korán stranu za stranou a ktorí obviňujú ľudí z "islamofóbie"? Ako ich máme súdiť a ako by ich mali súdiť ostatní moslimovia a Alláh? Môžem hovoriť len sama za seba. Korán prikazuje vštepovať strach z islamu medzi neveriacich. Ak zmenšujú strachu z islamu alebo sa mu posmievajú, nepopierajú vlastne príkazy Alláha na vštepovanie hrôzy do sŕdc neveriacich?

Preto sa moslimovia, ktorí vyjadrujú svoje odmietanie "islamofóbie", previnili jednou z troch vecí: 1)nepoznajú skutočné učenie Koránu; 2)neprikladajú význam skutočnému učeniu islamu; alebo 3)praktizujú islamský princíp takíja, klamanie neveriacich, kým veriaci nie sú v pozícii väčšej sily.

Napokon, kto predpísal vrhanie hrôzy do sŕdc neveriacich? Mohamed.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára