nedeľa 10. marca 2024

Prečo som zanechala islam


Artemysia X

V súvislosti s hrôzami, ktoré sa dejú v Gaze, sa ľudia zúfalo snažia pomôcť, ako sa len dá, a to je krásne a potrebné, ale vidím jeden znepokojivý trend, keď ženy čítajú Korán a zo solidarity konvertujú na islam. Ako žena, ktorá konvertovala pred takmer jedenástimi rokmi a ktorá študovala a praktizovala toto náboženstvo viac než desať rokov, kým ho napokon opustila, chcem len povedať, že moslimov môžete podporovať aj bez toho, aby ste sa nimi stali. Islam nie je to, čo vám hovoria, že je.

Pred jedenástimi rokmi mi ukázali nádhernú víziu ľudskej spoločnosti, ktorá by mohla byť (a podľa moslimov by mala byť) vzorom pre celé ľudstvo. Volala sa islam. Zamilovala som sa do nej a svoj život som zasvätila jej pochopeniu a hľadaniu. Nanešťastie, tá verzia je možná len po výdatnej úprave Koránu, hadísov (sekundárnej ústnej histórie zapísanou o niekoľko storočí neskôr) a Síry (histórii Mohamedovho života). Túto fantastickú verziu islamskej spoločnosti tiež nenájdeme nikde v súčasnej moslimskej spoločnosti a nikdy neexistovala ani v minulosti. Moslimovia radi obviňujú Európanov (a niekedy i Židov) zo zlyhania ich náboženstva a spoločnosti, ale pri skúmaní súčasnej islamskej spoločnosti a pri štúdiu histórie tomu neverím.

Verila som, že islam ponúka ženám dôstojnosť a oslobodenie, ale neponúka. Opäť mi predložili fantazijnú verziu, ktorá západným ušiam znie krásne, ale v textoch a praxi táto verzia neexistuje. Napríklad nútené detské sobáše, sexuálne otroctvo a bitie manželky sú povolené v každej škole islamského práva. Súčasní západní moslimskí učenci môžu tvrdiť, že by sa to nemalo, ale neexistujú žiadne textové dôvody na to, aby sa niečo z toho zakazovalo. Všetko je to výslovne povolené v Koráne aj v hadísoch.

Od žien sa tiež vyžaduje úplné zahaľovanie, aby ich považovali za „pravé a čisté ženy“. Toto zahaľovanie výslovne definuje naše telá ako objekty žiadostivosti a nebezpečenstva pre mužov, čo oslabuje a ohrozuje ženy v celom moslimskom svete. Údajná „ochrana“, ktorú poskytuje, je falošná a v praxi neplatí. Moslimské ženy a dievčatá sú znásilňované v rovnakej alebo vyššej miere ako ženy v nemoslimských krajinách (až na to, že v moslimskej spoločnosti je byť znásilnenou hanebnejšie ako byť násilníkom) a „hidžáb“ ich nijako nechráni. Počula som všetko, čo moslimovia hovoria o hidžábe a neverím, že je to pravda. Ženám viac ubližuje, ako nám pomáha, a definovanie našich tiel z hľadiska žiadostivosti mužov, pričom na ženy prenáša bremeno ich žiadostivosti, nie je ani oslobodzujúce, ani posilňujúce. Ženské telá vôbec netreba definovať z hľadiska mužov, pretože naše telá sú NAŠE. Nie sme objektmi mužov. V krajinách, kde sa od žien nevyžaduje zahaľovanie, si ženy viac vážia a ctia a muži nie sú tvárou v tvár ženskej kráse „mimo“.

Navyše, ženská krása by nemala byť skrytá a nemali by ju vlastniť muži. Patrí ženám a v spoločnosti je našou silou, ktorá vyvažuje fyzickú silu mužov. Nútiť ženy skrývať svoju krásu a odmietať ju, šetriť si ju len ako „dar“ pre svojich manželov (teda je majetkom skôr muža než ženy) je nespravodlivosť, ktorá nás oslabuje. Na požiadavke, aby ženy skrývali svoju krásu, nie je nič oslobodzujúce a dokonca ani ochranné.

Existuje aj mnoho ďalších problémov, napríklad skutočnosť, že kalendár podľa hidžri sa po Mohamedovej smrti očividne zmenil, čím stratil akýkoľvek význam. Napríklad, počas jarných mesiacov, kedy sú samice zvierat gravidné alebo dojčia, je lov zakázaný. To dáva zmysel, ale nedáva to zmysel, ak „jarné“ mesiace (kedy je lov zakázaný) prechádzajú naprieč ročnými obdobiami a môžu sa vyskytnúť kedykoľvek počas roka.

Takisto spôsob, akým sa moslimovia postia, nie je pre mnohých ľudí zdravý (čo napriek tomu, že to bolo dokázané a zrejmé, v rozpore so všetkými dôkazmi a logikou vehementne popierajú) a v oblastiach vzdialených od rovníka je mimoriadne drsný a vyčerpávajúci.

Tvrdia tiež, že Korán sa nezmenil, ale v mnohých ohľadoch sa zmenil. V Mohamedových časoch Korán v podobe, v akej ho poznáme dnes, ani neexistoval. Upravili, usporiadali a vytvorili ho neskorší kalifovia. Pridali doňho samohlásky atď. a pridanie samohlások môže úplne zmeniť a mení význam slov. Odborníci na Korán to vedia, ale o týchto „drobnostiach“ sa dozviete, až keď sa pustíte do seriózneho štúdia Koránu. Je to vážny problém, lebo jedným z primárnych a základných tvrdení islamu, ktoré mu má dodať legitimitu, je, že Korán sa nezmenil a je bezchybný. Bez tohto podkladového dôkazu sa celá logika argumentu o platnosti islamu rozpadá.

V Koráne je aj mnoho faktických chýb, napriek tvrdeniam moslimov, že je to „bezchybná, priamo zjavená reč Vševediaceho boha.“ Napríklad sa v ňom píše, že Dhul Karnajn išiel na kraj sveta a videl, ako slnko zapadá kalného rybníka (jedná sa o verš 18:86, Dhul Karnajn sa zvyčajne prekladá ako Dvojrohý a niektoré preklady uvádzajú kalný prameň, poprípade vriaci prameň – pozn. prekl.). Všetci vieme, že to nie je pravda. Dhul Karnajn je tiež ľudová verzia Alexandra Veľkého a táto nepravdivá, ľudová verzia bola vtedy populárna na Arabskom polostrove. Práve táto verzia a nie skutočná história bola zapísala do Koránu.

Píše sa v ňom tiež, že počatie pochádza z „kvapky spermie“, pričom sa úplne vynecháva úloha vajíčka, čo by bola zjavná chyba pre Araba zo 7. storočia, ale je úplne absurdné veriť, že by túto chybu urobil vševediaci stvoriteľ.

V Koráne možno nájsť mnoho ďalších problémov s faktami, hoci sa tu nebudem venovať všetkým.

Mohamed sa tiež oženil so šesťročným dievčaťom a manželstvo naplnil pohlavným stykom, keď mala deväť, teda ešte pred menštruáciou. Mal tiež 11 manželiek a nespočetne veľa sexuálnych otrokýň a bol známy aj tým, že spával so slúžkami svojich žien a inými ženami, ktoré neboli ani jeho manželkami, ani ženami, ktorých sa „zmocnila jeho pravica“. Ako môže byť toto príklad toho „dokonalého človeka“, ktorého by mali muži napodobňovať naveky?

Aj praktizovanie polygamie je hrozný systém a nemal by sa vôbec uplatňovať, nieto ešte ako model spoločenského systému pre všetky kultúry a doby. Vnútorne destabilizuje spoločnosť tým, že väčšine mužov odopiera prístup ku sexu, pretože muži s vysokým postavením si berú väčšinu žien, takže muži s nízkym postavením nemajú prístup ku sexu. To si vyžaduje, aby spoločnosť podnikala neustále vojny v zahraničí s cieľom priviesť domov sexuálne otrokyne pre priemerných mužov, a to sa, mimochodom, presne stalo. Všetky moslimské kultúry sa zapájali do neustálych vojen s cieľom brať ženy ako korisť, aby muži s nízkym postavením mali neustály prísun sexu, hoci si nemôžu dovoliť manželky z radov žien vo vlastnej spoločnosti. Moslimovia konkurovali Európe v jej obchode s otrokmi. Ako teda môže Korán ponúkať „dokonalý vzor pre celé ľudstvo v priebehu času“?

Bez ohľadu na to, čo tvrdia moslimovia, ženy sú druhoradé a očakáva sa od nich, že budú poslušnými slúžkami svojich manželov a áno, počula som, že „nemusia variť a upratovať“ a môžu si na to zarobiť, ale robia to vôbec? Nie. Nikde v moslimskej spoločnosti sa ženám neposkytuje sloboda a oprávnenie, aké majú západné ženy. Telá a životy žien sú definované v zmysle ich vzťahu k mužom, ako zdroj pre mužov, ktorí ich kontrolujú, ich „strážcov“ (walí). Takto to bolo v moslimskej spoločnosti vždy a rovnako ako otroctvo sa to začalo meniť až pod vplyvom moderného Západu.

Viem, že mnohí moslimovia so mnou nebudú súhlasiť, pretože počuli inú verziu, a to je v poriadku, ale ja som to už všetko počula a urobila som všetok výskum. Tejto verzii sa dá veriť len vtedy, ak človek vezme silne upravenú verziu islamu a ignoruje všetky dôkazy o moslimskej spoločnosti. Dôkazy proti „dokonalosti“ islamu sú absolútne zdrvujúce. Nedotkla som sa tu ani zlomku z nich, len tých najkrikľavejších a najzjavnejších príkladov jeho nedostatkov.

Nakoniec som mala dosť kognitívnej disonancie tvárou v tvár dôkazom proti tomuto náboženstvu a uvedomila som si, že už v neho nemôžem veriť. Nanešťastie trvalo veľmi dlho, kým som k tomuto záveru konečne dospela, hoci som začala mať pochybnosti už v roku 2019. Korán vytvára manipulatívnu mentálnu zvieraciu kazajku pre každého, kto má pochybnosti a tvrdí, že ten, kto ho od neho odíde, „bol bohom zvedený pre svoje nečisté srdce.“ Boh „vedie toho, koho chce“, takže ak vás nevedie alebo ak opustíte vieru, niečo s vami nie je v poriadku a stratili ste božiu priazeň a lásku. Čo je to za milujúceho boha? A takto moslimovia automaticky odmietajú každého, kto opúšťa vieru, bez toho, aby zapojili kritické myslenie alebo si vypočuli dôvody, prečo niekto odchádza. Predpokladajú, že boh sa rozhodol toho človeka už ďalej neviesť, lebo je skazený, zatiaľ čo veriaci je človek s čistým srdcom a boh si ho vybral pre toto dokonalé požehnanie. Myslím tým, no tak. Ak logika a dôkazy môžu niekoho zviesť z cesty, potom je to fantazijná krajina a nie realita.

Tak či tak, keďže mnohí z vás ma poznali ako moslimku, prosím, vedzte, že do tejto komunity už viac nepatrím.


Prevzaté z https://artemysiax.medium.com/why-i-left-islam-f07a8e7758a4

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára