streda 20. marca 2024

Niektoré obavy z islamu sú celkom racionálne


Richard Dawkins

„Fóbia“ je iracionálny strach, ako napríklad klaustrofóbia, agorafóbia alebo arachnofóbia, čo sú stavy, ktoré si zaslúžia súcit. Ale strach môže byť aj racionálny. Pešiak v zákope v Prvej svetovej vojne by mal všetky dôvody báť sa vyjsť zo zákopu. Obviniť ho z „fóbie“ by bolo prinajmenšom necitlivé. Austrálčan podozrivý z arachnofóbie by mohol poukázať na to, že pavúky s nebezpečným uhryznutím nie sú zriedkavé. V Británii sa pavúkov bojíme omnoho menej, takže môj strach z nich by sa dal spravodlivo nazvať arachnofóbiou. Existuje skupina ľudí, ktorí majú podobne ako Austrálčania v prípade pavúkov dobrý dôvod báť sa určitých aspektov islamu? Ak taká skupina existuje, predpokladám, že by sa našla medzi samotnými moslimami.

Homosexuálny moslim žijúci v islamskej krajiny môže mať opodstatnené obavy. V deviatich moslimských krajinách hrozí za dobrovoľnú homosexualitu trest smrti. Moslimka v Iráne sa môže opodstatnene báť, že ju zatkne mravnostná polícia za to, že ukáže pramienok vlasov. V Pakistane alebo vo Veľkej Británii sa môže obávať násilnej odvety zo strany svojho otca, strýkov alebo bratov, ak je podozrivá z toho, že sa stýkala s nevhodným mužom. V Somálsku by sa dievča mohlo odôvodnene báť starších ženských príbuzných, ktoré by ju chceli držať na zemi a priložiť jej žiletku ku klitorisu. Nie je to fóbia, len odôvodnený strach. V Saudskej Arábii sa slobodný cudzoložník môže odôvodnene báť predpísaných 100 rán bičom, zatiaľ čo vydatá cudzoložnica môže očakávať trest smrti.

V Británii je slovo fóbia sotva tým správnym slovom pre akýkoľvek strach, ktorý by mohol cítiť Salman Rushdie, autor knihy Satanské verše. Sir Iqbal Sacranie, bývalý generálny tajomník Britskej moslimskej rady, povedal: „Smrť je pre neho možno až príliš jednoduchá. Jeho myseľ sa musí trápiť do konca života, pokiaľ nepožiada Všemohúceho Alláha o odpustenie.“ Moslim, ktorý stráca vieru, by mal dobrý dôvod báť sa trestu za odpadlíctvo, ktorým je smrť. Keď som Sirovi Iqbalovi v televízii toto vyčítal, povedal, „Vykonáva sa to len veľmi zriedkavo.“ To rád počujem. Ale možný odpadlík nemusí mať „fóbiu“, aby stále pociťoval opodstatnený strach.

Definícia islamofóbie, ktorú v roku 2018 zverejnila parlamentná skupina britských moslimov, začína tvrdením, že ide o formu rasizmu. V novom dokumente pre Úniu slobody slova Tim Dieppe zjavne poukazuje na to, že islam nie je rasa a veľmi dobre rozvíja nezrovnalosti, ku ktorým tento pozoruhodný nesprávny výraz vedie.

Uviedol by som ešte jeden postreh. Náboženstvo je niečo, na čo môžete konvertovať, alebo sa z neho odhlásiť. Vaša rasa taká nie je. Nemôžete konvertovať na rasu alebo ju opustiť. Skutočnosť, že nemôžete opustiť svoju rasu, znamená, že ak je islam skutočne rasou, odpadlíctvo je doslova nemožné. Odpadlíctvo však musí byť v islame možné, inak by sa nemohlo trestať smrťou. Takže tvrdenie, že islamofóbia je formou rasizmu, je viac než len nesprávne. Je v rozpore so základným a mimochodom nepríjemným princípom islamu.

Nezaoberal som sa tu otázkou slobody prejavu. Tim Dieppe ju rozoberá tak dobre, že nemám čo dodať, až na túto záverečnú myšlienku. Ak sa „islamofóbia“ stane trestnou, bude nezákonné dokonca aj konštatovanie, že v niektorých islamských krajinách môže byť žena ukameňovaná na smrť za zločin rozprávania sa s iným mužom, než je jej manžel? Zatknú ma za to, keď poviem nepopierateľný fakt, že za odpadlíctvo hrozí trest smrti?

Ak áno, nech sa páči. Teším sa na svoju obhajobu na súde.


Prevzaté z https://www.spiked-online.com/2024/03/04/some-fears-about-islam-are-entirely-rational/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára