sobota 10. februára 2024

Kto sú Húsiovia?

 


A.S. Ibrahim

Po mesiacoch notoricky známych útokov Húsiov na lode v Červenom mori Spojené štáty a Británia podnikli odvetné nálety – s použitím vojenských lietadiel, lodí a ponoriek – zamerané najmä na bašty Húsiov v Jemene. Hlavným cieľom bolo ochromiť vojenské schopnosti Húsiov, vrátane ich bezpilotných lietadiel a rakiet.

V reakcii na to Húsiovia zahájili niekoľko ďalších raketových útokov na lode v Červenom mori. Islamistický spojenec Húsiov na severe, libanonský Hizballáh, odsúdil operácie Spojených štátov a vyhlásil, že Húsiovia nikdy neprestanú, pretože ide o odpoveď Izraelu na jeho vojnu v Gaze.

Kto sú Húsiovia a prečo bolo nevyhnutné, aby Spojené štáty a ich spojenci zasiahli a zastavili ich útoky?

Húsiovia sú silná kmeňová rodina zo severného Jemenu. Ich politická moc vyplýva z ich náboženského tvrdenia, že sú potomkami Mohameda, proroka islamu. Konkrétne sa hlásia k rodine Mohamedovho zaťa Alího, čo z nich robí šiitskych moslimov. Vďaka tomu, že Húsiovia vyznávajú šiitizmus a sú mu oddaní, sú spojencami Iránu a silným protivníkom sunnitov zo Saudskej Arábie, ktorá je ich severným susedom.

Húsiovia sa chopili moci v Jemene v roku 2014, keď bojovali proti jemenskej armáde a obsadili hlavného mesta Saná. Zašli ešte ďalej a podnikli niekoľko útokov proti Saudom, ktorí potom podnikli odvetné kroky, keďže sa obávali rastúceho šiitskeho vplyvu Jemenu na juhu a Iránu na severe.

Na rozdiel od toho, čo mnohí tvrdia alebo v čo dúfajú, sunniti a šiiti sa navzájom považujú za teologických nepriateľov, čo sa datuje do histórie islamu.

Súčasný Blízky východ je teda zhruba rozdelený na dva hlavné moslimské tábory: sunnitský tábor pod vedením Saudskej Arábie a šiitsky pod vedením Iránu. Ak má Irán teoreticky dve silné ramená, nie je ťažké identifikovať ich ako jemenských Húsiov a libanonský Hizballáh. Obidve sú podporované a podnecované Iránom a jeho nepriateľstvom voči sunnitom a Západu.

Je tu však problém: šiitski Húsiovia tvrdili, že zahájili svoje útoky na podporu sunnitského Hamasu proti Izraelu. Ako do tejto schémy zapadá Hamas?

Hamas je podskupinou Moslimského bratstva a obe organizácie sú silnými stúpencami sunnitského islamu. Radikálnemu Hamasu však stratégiu diktuje nevyhnutnosť a sunnitské islamské pravidlo hovorí, že politická nevyhnutnosť dovoľuje to, čo je v náboženstve zakázané. Keďže hlavné sunnitské krajiny – vrátane Saudskej Arábie, Egypta, Sýrie a Spojených arabských emirátov – odmietli otvorenú podporu Hamasu a Moslimského bratstva, palestínska militantná skupina sa vrhla do lona Iránu.

Irán prijal Hamas, pretože to poskytuje vodcom Iránu prístup do väčšinovo sunnitského regiónu. Je však rodina Húsiov ako spojenec Iránu skutočne proti Izraelu a Západu?

Samozrejme, že áno.

Svedčí o tom aj deklarované heslo Húsiov: „Smrť Amerike, smrť Izraelu, nech sú prekliati Židia a víťazstvo islamu.“ Irán považuje Spojené štáty za veľkého Satana a Húsiovia slúžia Iránu a jeho agende tým, že sľubujú útoky na Ameriku a jej spojencov až do smrti v snahe dosiahnuť to, čo považujú za víťazstvo islamu.

V tomto prípade nezáleží na tom, či sú Húsiovia skutočnými vyznávačmi islamu alebo len využívajú náboženstvo na politické ciele v službách Iránu a jeho šiitizmu.

Boli Spojené štáty a ich spojenci oprávnení zaútočiť na Húsiov?

Absolútne a je pozoruhodné, že na spoločných útokoch sa podieľalo nielen mnoho ďalších západných krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Holandska, Kanady a Austrálie, ale aj Bahrajn – väčšinovo moslimská krajina.

Je skutočne nešťastné a znepokojujúce, že niektorí americkí moslimskí politici a organizácie rýchlo a naivne odsúdili operáciu vedenú Spojenými štátmi proti Húsiom. Počuli sme o palestínsko-americkej moslimskej poslankyni Rashide Tlaibovej, ktorá je demokratkou z Michiganu a ktorá odsúdila Bidenovo rozhodnutie a označila ho za „protiústavné“, zatiaľ čo Rada pre americko-islamské vzťahy (CAIR) otvorene vystúpila na podporu Húsiov a uviedla, že Bidenovo rozhodnutie „riskuje regionálnu vojnu a ohrozuje ďalšie nevinné životy.“ Táto nešťastná skutočnosť poukazuje na to, že militantné moslimské skupiny, ako sú Hamas a Húsiovia, nielen prekvitajú na Blízkom východe, ale vďaka slobode poskytnutej na Západe sa im podarilo získať značnú podporu v západných krajinách.

Pre väčšinu krajín a skupín na Blízkom východe má zmysel len jazyk moci a asertivity. Ak budú Irán a jeho silné ramená v podobe Húsiov a Hamasu ponechaní na pokoji, zahynie mnoho životov a budú zranení nevinní. Je načase, aby snívajúci ľudia na Západe dostali lekciu.


Prevzaté z https://wng.org/opinions/who-are-the-houthis-1705372813

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára