nedeľa 10. decembra 2023

Čo v skutočnosti predstavuje Hamas?


A.S. Ibrahim

Pokiaľ bude na Blízkom východe pôsobiť a prekvitať Hamas, skutočný mier v nepokojnom regióne nemôže nastať.

Zatiaľ čo mnohé arabské moslimské krajiny nedávno prejavili ochotu a dokonca nadšenie normalizovať vzťahy s Izraelom ako legitímnu realitu v regióne, Hamas pôsobí jednoznačne opačným smerom: Izrael nikdy nemôže existovať.

Kým svet sleduje zverstvá spáchané Hamasom, mnohí sú zmätení z toho, čo táto teroristická skupina skutočne predstavuje. Neexistuje lepší spôsob, ako pochopiť Hamas, než si preštudovať jeho deklarované motívy a ciele, ako sú uvedené v jeho zakladajúcej charte z roku 1988.

Charta Hamasu obsahuje 36 článkov a slúži ako deklarácia jeho ideológie a základných hodnôt, ktoré vyjadrili jeho zakladatelia. Niekoľko prvkov v charte jasne odhaľuje a vysvetľuje, čo Hamas presadzuje a aké sú jeho ciele.

Charta začína definíciou názvu „Hamas“ ako skratky pre „Hnutie islamského odporu“. Skupina skutočne vznikla z palestínskej odnože Moslimského bratstva a jej hlavným cieľom je „vzdorovať“ existencii Izraela vytvorením islamského štátu, ktorý nahradí židovský štát. Je to zrejmé z úvodného vyhlásenia charty, kde je citovaný zakladateľ Moslimského bratstva, Hassan al-Banna: „Izrael bude existovať a bude existovať dovtedy, kým ho islam nevyhladí, tak ako vyhladil ostatných pred ním.“

Hamas a Moslimské bratstvo túžia vyhladiť Izrael. Kým Palestínska samospráva je ochotná – aspoň teoreticky – akceptovať existenciu Izraela, Hamas považuje Izrael za protiislamskú entitu, ktorá musí zaniknúť. Od roku 2007 je Hamas de facto vládou v Gaze a neprestáva sa snažiť naplniť svoje sľuby proti Izraelu.

V prvom článku charty Hamas vyhlasuje: „Programom hnutia je islam. Z neho čerpá svoje myšlienky, spôsoby uvažovania a chápania sveta, života a človeka.“ Vyhlásenie je úplne jasné: Hamas sa hlási k islamu, ako je napísaný.

Hamas nie je len politickou a vojenskou skupinou, ale výslovne náboženskou militantnou skupinou, ktorá sa riadi záväzkami voči islamu. Preto táto teroristická skupina nevníma svoju vojnu ako vojnu predovšetkým so štátom Izrael, ale práve so Židmi: „Náš boj proti Židom je veľmi veľký a veľmi vážny.“

Skupina neoddeľuje náboženstvo od štátu a je hlboko zakorenená v islame ako svojej hybnej sile. To je dôvod, prečo charta definuje oficiálne heslo Hamasu ako: „Alláh je jeho cieľom, prorok je jeho vzorom, Korán je jeho ústavou: džihád je jeho cestou a smrť za Alláha je najvznešenejším z jeho prianí.“

Aby sme pochopili konanie Hamasu, nemali by sme mu pripisovať racionálne motívy. Skupina sa snaží potešiť Alláha a získať si jeho priazeň. Napodobňuje Mohamedov vzor, ktorý sa nachádza v islamských textoch a ktorý je uvedený v Koráne ako jeho ústave. Pre Hamas sú ozbrojený džihád a snaha o mučenícku smrť za Alláha a islam najvyšším potešením.

Hamas akceptuje len jedno riešenie palestínskej krízy. „Palestínska otázka nemá iné riešenie ako džihád.“ Používaním pojmu džihád Hamas rezonuje s mnohými, ktorí si ctia Korán a Mohamedov vzor, keďže vyhlasuje, „džihád sa stáva individuálnou povinnosťou každého moslima. Tvárou v tvár uchváteniu Palestíny Židmi je povinné pozdvihnúť zástavu džihádu.“

Mnohí politici sú zmätení z toho, ako chápať Hamas, jeho ideológiu a činy.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, „Hamas nereprezentuje Palestínčanov.“ Podobne aj viceprezidentka Kamala Harrisová vyhlasuje, „Hamas nereprezentuje palestínsky ľud.“ Dokonca aj palestínsky prezident hovorí, „Činy Hamasu nereprezentujú Palestínčanov.“

Títo politici sa snažia dištancovať Palestínčanov od akéhokoľvek spojenia s Hamasom, aby sa oprávnene zabezpečilo, že uprostred vojny sa pomôže nevinným. Je to ušľachtilá vec a všetci by sme sa mali usilovať o ochranu nevinných Palestínčanov; vec je však zložitejšia, ako to títo vyjadrujú, keďže Hamas v januári 2006 v skutočnosti získal väčšinu palestínskych hlasov.

Či sa s tým svet zmieri alebo nie, Hamas má medzi arabskými Palestínčanmi veľkú základňu podporovateľov. Hoci táto podpora môže mať viacero dôvodov, nemôžeme ignorovať náboženský a teologický aspekt. Pre týchto podporovateľov, na rozdiel od Palestínskej samosprávy, Hamas reprezentuje čistejší islam, vytvorený podľa Mohamedovho vzoru a v súlade s príkazmi Koránu – Hamas je nábožensky oddaný palestínsky bojovník za islam.

Keď vidíte videá únosov izraelských žien a detí a odpaľovanie výbušných zariadení a rakiet na civilistov v Tel Avive a Jeruzaleme, spomeňte si na ciele a motívy, ktoré uvádza Hamas. Nesnažili sa ich skrývať. Svet bol varovaný.


Prevzaté z https://wng.org/opinions/whom-does-hamas-really-represent-1698872862

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára