streda 20. septembra 2023

Príde právo šaría na Západ?


A.S. Ibrahim

Slovné spojenie „právo šaría“ sa v správach bežne používa, no „šaría“ je pre mnohých ľudí zo Západu záhadou. Zmätok okolo nej rýchlo narástol, keď pred dvoma rokmi v Afganistane uchvátil moc Taliban, ktorého vodcovia sľúbili, že budú dodržiavať a uplatňovať šaríu doslovne.

Pri nedávnom uplatňovaní šaríe Taliban ešte viac zvýšil obmedzenia pre afganské ženy a dievčatá a vykonal tresty na dvanástich Afgancoch – troch ženách a deviatich mužoch – verejne ich zbičoval na štadióne neďaleko Kábulu. Každý z týchto dvanástich dostal 21 až 39 rán po tom, ako ich šaríjský súd obvinil a odsúdil za krádež a cudzoložstvo.

Toto verejné vykonanie šaríe nebolo prekvapujúce. Jeden zo zakladateľov Talibanu v nedávnom rozhovore zdôraznil, že šaría je zákonom krajiny a vyhlásil, že „základom afganských zákonov bude Korán.“

Ale väčšina ľudí, najmä na Západe, je zmätená: čo je to vlastne šaría?

Podľa definície je šaría islamské právo predpísané Alláhom pre ľudstvo. Pre moslimov je šaría Alláhova vôľa pre moslimov a nemoslimov. Je to súbor náboženských zákonov týkajúcich sa uctievania a praxe. Z jazykového hľadiska označuje arabského slovo „šaría“ správnu cestu, správnu metódu a uspokojujúci zdroj vody – čo sú všetko pravdepodobne pozitívne pojmy. Preto kultúrni moslimovia vnímajú všetko, čo súvisí so šaríou, pozitívne, bez väčšieho dôrazu na to, čo to vlastne znamená.

Hoci táto predstava môže znieť lákavo, je tu významný problém.

V islame neexistuje žiadna kniha s názvom Šaría – žiadny komplexný dokument podrobne opisujúci body Alláhovej šaríe. Všetky záležitosti týkajúce sa šaríe sú zväčša odvodené z mnohých prastarých náboženských kníh, ktoré moslimovia považujú za posvätné a sú väčšinou v arabčine. Konečným produktom je teda človekom vytvorený súbor predpisov a výkladov o živote a uctievaní.

Ale odkiaľ moslimovia poznajú šaríu, aby mohli dodržiavať jej príkazy? Pýtajú sa moslimských duchovných a väčšinou sa spoliehajú na tvrdenia imáma (vodcu) svojej miestnej mešity. Preto sú moslimskí duchovní arbitrami náboženských záležitostí a zákonov. Kontrolujú znalosti šaríe a jej výkladov. Definujú šaríu a jej nariadenia a následne tieto poznatky odovzdávajú masám.

Nie je prekvapujúce, že duchovní sa veľmi líšia v tom, ako odhaľujú a uplatňujú otázky šaríe. Vo veľkej miere to závisí od ich sektárskeho príklonu a politických sympatií. Duchovní často zdôrazňujú a vyzdvihujú tradície, ktoré chcú presadzovať, zatiaľ čo iné bagatelizujú. Duchovný v Amerike a ďalší v Saudskej Arábii môžu v konkrétnej náboženskej záležitosti vydať opačné rozhodnutia, lebo reagujú na svoj kontext a presadzujú verziu islamu, ktorú sa snažia podporovať. Hoci medzi moslimami existujú oblasti, v ktorých sa jasne zhodujú, existujú aj mnoho nezhôd.

Sú moslimovia, ktorí trvajú na tom, že odpadlíka od islamu treba zabiť, zatiaľ čo iní obhajujú náboženskú slobodu. Niektorí veria, že gayov treba ukameňovať na smrť, kým iní tvrdia, že islam nemá s homosexualitou žiadne problémy. Dokonca môžete nájsť moslimov, ktorí tvrdia, že kresťania a Židia budú prijatí do raja, a iných, ktorí tvrdia, že náboženstvo pre Alláha je islam – a len islam – a akékoľvek iné náboženstvo je neprijateľné.

Ale čo Taliban?

Hoci šaría môže byť pre mnohých sofistikovaná a zložitá, pre Taliban to neplatí. Pre nich je šaría absolútne jasná a zakladá sa na doslovnom čítaní a uplatňovaní Koránu, ako sa uplatňuje vo výrokoch Mohameda. Ak sa v Koráne píše, že muži sú o stupeň vyššie ako ich manželky, presne to Taliban uplatňuje a dodržuje. Ak nariaďuje, že muž dostáva dvojnásobný podiel dedičstva oproti žene, potom je to zákon Talibanu v tejto krajine. Ak Mohamed údajne považoval ženy za duševne zaostalé, Talibanu to neunikne a bude sa toho držať pri verejných rozhodnutiach.

Preto Taliban nedávno oznámil, že v novom Afganistane budú mať ženy práva „v medziach šaríe“. Preto ženy utláčajú.

S rastúcim počtom moslimov na Západe sa mnohí nemoslimovia obávajú, že šaría možno čoskoro príde aj na ich dvor. Faktom je, že znepokojení sú aj mnohí moslimovia – nechcú znova prežívať súvislosti vhodné len pre Arabskú púšť siedmeho storočia.

Taliban je schopný uplatňovať šaríu a jej tresty, pretože táto militantná skupina je jediným nespochybneným vládcom krajiny. V čase, keď sa mnohí ľudia – najmä na Západe – usilovne snažia prezentovať verziu islamu, ktorá by sa páčila postmoderným normám, sa Taliban usiluje držať prastarých textov a ich nariadení. Pre Taliban to nie sú len staré knihy – sú posvätné a obsahujú predpisy. Boli sme varovaní.


Prevzaté z https://wng.org/opinions/will-sharia-law-come-to-the-west-1692270961

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára