nedeľa 10. septembra 2023

Pakistanský zákon o rúhaní: všetko, čo musíte vedieť


Údajní rúhači riskujú smrť rukou príslušníkov dobrovoľných hliadok, a to aj na základe nepotvrdených obvinení z urážky islamu.

Pakistanský zákon o rúhaní sa opäť dostal do centra pozornosti po tom, ako moslimský dav 16. augusta podpálil kresťanské kostoly a domy na východe krajiny a obvinil dvoch členov komunity zo znesvätenia Koránu.

Pakistanská polícia v piatok 18. augusta zatkla dvoch kresťanov obvinených z rúhania, čo je vo väčšinovo moslimskom Pakistane výbušné obvinenie, lebo tam aj nedokázané obvinenia z urážky islamu a jeho proroka Mohameda môžu viesť ku smrti rukou príslušníkov dobrovoľných hliadok.

Polícia uviedla, že doteraz zadržala 146 osôb podieľajúcich sa na stredajšom útoku na kresťanskú komunitu v meste Džaranwala v priemyselnej štvrti mesta Fajsalabád.

Kritici tvrdia, že zákon o rúhaní sa často zneužíva proti malým pakistanským menšinám a dokonca aj proti moslimom na vybavovanie osobných účtov.

Čo je zákon o rúhaní?

- v zákone sa uvádza, že akékoľvek „urážlivé poznámky atď. o svätom prorokovi (Mohamedovi), či už vyslovené alebo napísané, alebo v podobe viditeľného zobrazenia, alebo akéhokoľvek podozrenia, narážky alebo insinuácie, priamo alebo nepriamo, sa potrestajú smrťou alebo doživotným odňatím slobody a podliehajú aj pokute.“

- zákon – niečo z neho je zdedené po bývalých britských koloniálnych vládcoch – sa príliš nevyužíval až do 70-tych rokov minulého storočia, keď bol posilnený v rámci úsilia o islamizáciu štátu počas vojenskej diktatúry generála Muhammada Zia ul-Haqa v 80-tych rokoch.

- bývalý premiér Imran Chán podporil tento zákon a v roku 2021 vyzval väčšinovo moslimské krajiny, aby sa spojili a lobovali u západných vlád za kriminalizáciu urážok islamského proroka.

Aké časté je násilie v Pakistane kvôli rúhaniu?

- hoci ešte nikto nebol popravený, obvinenia z rúhania sú v Pakistane bežné.

- a hoci vyššie súdy väčšinu rozsudkov po odvolaní zamietajú, davy príslušníkov dobrovoľných hliadok zlynčovali desiatky ľudí ešte predtým začatím súdneho procesu.

- medzi zabitými sú príslušníci náboženských menšín, významní politici, študenti, duchovní a duševne chorí ľudia.

- okrem iných foriem mimosúdnych popráv boli upálení na smrť, obesení davom, zastrelení v súdnych sieňach a rozsekaní na okraji cesty.

- podľa miestnych médií a výskumníkov bolo od roku 1990 v súvislosti s obvineniami z rúhania zavraždených najmenej 85 ľudí.

- sudcovia, ktorí sa zaoberajú prípadmi rúhania, uvádzajú, že čelia tlaku, aby vyniesli rozsudky bez ohľadu na dôkazy, pričom sa obávajú fyzického násilia, ak tak neurobia.

- keď vypukne násilie proti rúhaniu, miestna polícia stojí bokom a umožňuje davom ľudí vykonať útoky – často zo strachu, že by mohla byť sama označená za „rúhačov“, pretože neumožnila lynčovanie.

Aké rozšírené sú obvinenia z rúhania?

- od roku 2011, keď pandžábskeho guvernéra Salmána Tasíra zastrelil jeho telesný strážca kvôli výzve na reformu zákonov o rúhaní, je hlavná diskusia o tejto otázke takmer nemožná.

- v súčasnosti sa falošné obvinenia z rúhania často používajú ako prostriedok nátlaku na oponentov v sporoch – a to aj zo strany najvyšších politických predstaviteľov.

- Tasírovho vraha mnohí oslavovali a po vražde nasledoval vzostup krajne pravicovej strany Tehrík-e-Labbaik Pakistan (TLP) so širokou podporou, ktorá vyzýva na stínanie hláv rúhačov.

- vzostup TLP znamenal nárast počtu prípadov rúhania podaných z ideologických dôvodov. Skupina bola postavená mimo zákon, ale vládne zdroje a obyvatelia uviedli, že niektorí jej členovia sa podieľali na stredajších násilnostiach. TLP toto obvinenie poprela.

- podľa americkej Komisie pre medzinárodnú náboženskú slobodu je od roku 2023 vo väzbe najmenej 53 ľudí v celom Pakistane obvinených z rúhania.

Sú menšiny ohrozenejšie?

- väčšina osôb obvinených z rúhania v Pakistane sú moslimovia, ale podľa skupín na ochranu práv sú obzvlášť ohrozené náboženské menšiny.

- kresťania – ktorí tvoria asi 1,3% z 240 miliónov obyvateľov Pakistanu – sú zvlášť ohrození, pretože v posledných rokoch boli po obvineniach z rúhania vypálené alebo napadnuté štvrte v mestách Lahore, Godžra, Džaranwala a v hlavnom meste Islamabád.

- odsúdenie závisí od svedeckých výpovedí a tie často súvisia s osobnou pomstou, tvrdia aktivisti.


Prevzaté z https://www.aljazeera.com/amp/news/2023/8/18/all-you-need-to-know-about-pakistans-blasphemy-law

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára