piatok 10. februára 2023

Prečo sú v Pakistane stále rozšírené sobáše neplnoletých

 


Nedávny sobáš 5-ročného dievčaťa v západnej pakistanskej provincii Balúčistán znovu rozprúdil diskusiu o ochrane detí a o úlohe, ktorú duchovní tvrdej línie hrajú v rodinných záležitostiach.

V októbri zatkli v pakistanskej provincii Balúčistán dvoch mužov po tom, ako bola polícia upozornená, že 5-ročné dievča bolo donútené uzavrieť manželskú zmluvu.

Strýko dievčaťa povedal, že miestny muž trval na tom, aby sa dievča vydalo za jeho syna a nútil jej otca súhlasiť s manželskou zmluvou.

„Trvali sme na tom, že je na uzavretie manželstva príliš mladá,“ povedal pre DW strýko dievčaťa a dodal, že výmenu názorov medzi týmito dvoma mužmi natočili a následne nahlásili polícii.

Šéf miestnej polície uviedol, že ľudia zodpovední za zorganizovanie sobáša boli zatknutí, no prípad nie je uzavretý.

„Stále sa pokúšame vypátrať duchovného, ktorý vykonal náboženský obrad uzavretia manželskej zmluvy,“ povedal.

Nie je to ojedinelý prípad. Podľa UNICEF je v Pakistane takmer 19 miliónov detských neviest. Agentúra OSN pre deti odhaduje, že asi 4,6 milióna z nich sa vydalo pred dovŕšením 15 rokov a 18,9 milióna pred dovŕšením 18 rokov.

Detské sobáše sú rozšírené v pakistanských kmeňových oblastiach

Tahira Habibová z pakistanskej komisie pre ľudské práva sídliacej v Láhaure povedala pre DW, že v roku 2022 dostala správy o 99 prípadoch sobášov neplnoletých.

„Je to však len špička ľadovca, lebo takýchto prípadov sa nahlasuje veľmi málo, keďže ich nahlásenie by stigmatizovalo rodinu, ktorá tak urobí,“ povedala.

Podľa Habibovej sa najviac prípadov sobášov neplnoletých vyskytuje v kmeňových oblastiach krajiny.

Yasmin Lehriová, bývalá zákonodarkyňa z hlavného mesta Balúčistánu Quetta, uviedla, že takmer všetky dievčatá vo vidieckych a kmeňových oblastiach provincie sa vydávajú pred dovŕšením veku 18 rokov.

„V mestských oblastiach sa kvôli rastúcemu povedomiu vydávajú dievčatá v 18 rokoch alebo neskôr... ale vo zvyšku provincie je situácia veľmi pochmúrna,“ povedala.

Lehriová vysvetlila, že chudoba a ekonomické faktory zohrávajú významnú úlohu, pričom mladé dievčatá sa často vymieňajú medzi rodinami, aby pracovali ako robotníčky.

Náboženské strany sú proti stanoveniu vekového minima pre sobáš

V celom Pakistane je občianska spoločnosť v čele boja za ukončenie detských sobášov, presadzuje prísnejšie zákony a úzko spolupracuje s komunitami, úradmi a náboženskými skupinami na zmene postojov.

Pakistanská zákonodarkyňa Kišwar Zehrová povedala, že náboženská pravica v krajine je najväčším odporcom zákona, ktorý stanovuje vekové minimum pre vstup do manželstva.

„Keď bol vo výbore národného zhromaždenia predložený návrh zákona stanovujúceho vekovú hranicu, nábožensky zmýšľajúci zákonodarcovia proti nemu ostro namietali,“ povedala pre DW.

Maulána Šerániová, bývalá predsedníčka Rady pre islamskú ideológiu, sa verejne postavila proti každému zákonu stanovujúcemu vekové minimum pre sobáš dievčat. Rada radí vláde v otázkach zlučiteľnosti legislatívy s islamom.

V roku 2014 rada vyhlásila zákony o obmedzení detských sobášov za „neislamské“, čo vyvolalo pobúrenie občianskej spoločnosti a médií.

Keď bol v balúčistanskom zhromaždení predložený návrh zákona stanovujúceho minimálny vek, náboženské strany boli tiež proti, povedala bývalá právnička Lehriová.

Samia Rahíl Kazíová, bývalá zákonodarkyňa, uviedla, že minimálny vek dievčat pre uzavretie sobáša by mal byť 18 rokov a že „na odstránenie detských sobášov je nutná masívna informačná kampaň namiesto obviňovania náboženstva a presadzovania západných hodnôt.“


Prevzaté z https://www.dw.com/en/why-underage-marriages-are-still-prevalent-in-pakistan/a-63860202

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára