pondelok 21. novembra 2022

Rastúci nesúlad v islame


A.S. Ibrahim

Moslimovia na Západe chcú reformáciu, ale návrat ku zdrojom nepomôže.

Protestantská reformácia bola zlomovým bodom v kresťanstve, ktorý sa sústredil na výzvu kresťanom ad fontes, čo znamená „vrátiť sa ku zdrojom“. Reformátori trvali na dodržiavaní Svätého písma a zanechaní ľudských tradícií.

A čo islam? Potrebuje reformáciu?

Táto otázka sa často vynára po tom, čo sme svedkami zverstiev vykonaných pod vlajkou islamu, lebo mnohí otvorene tvrdia, že islam ako náboženský systém potrebuje reformáciu.

Ale islam nie je ako katolicizmus. Nevolí sa v ňom pápež, lebo neexistuje ústredná islamská autorita. Reformácia si vyžaduje odmietnutie náboženského systému alebo statusu quo.

V súčasnosti je v moslimskej komunite na celom svete obrovský nesúlad – a ten stále narastá. Je dôležité, aby sme si tento nesúlad všimli, lebo môže vysvetliť, ako by mohla vyzerať islamská reformácia.

Zvážte dôležité príklady. Väčšina moslimov, opierajúc sa o dôveryhodné Mohamedove výroky, tvrdí, že veriaci, ktorí opustia islam, by mali byť zabití, lebo Mohamedove slová to jasne prikazujú: „Každého, kto vymení svoje islamské náboženstvo, zabite.“ Títo moslimovia sú presvedčení o svojich argumentoch.

Naopak, niektorí moslimovia, najmä na západe, tvrdia, že islam obhajuje náboženskú slobodu a že v náboženstve niet donútenia. Ich argumenty sa do veľkej miery opierajú o kultúrne preferencie, nie o doslovné čítanie islamských zdrojov. Podobne, existujú moslimovia, ktorí veria, že islam si ctí ženy a podporuje ľudské práva, pričom tvrdia, že v islame sú si muži a ženy rovní. Niektorí dokonca trvajú na tom, že Mohamed bol feminista.

V reakcii na to by iní, fundamentalistickí moslimovia, mohli citovať koránový verš, podľa ktorého sú muži nadradení ženám a môžu napomínať svoje neposlušné ženy, odmietnuť deliť sa s nimi o posteľ a dokonca ich biť (český preklad tu - pozn. prekl.). Títo moslimovia by mohli spomenúť výrok prisudzovaný Mohamedovi, v ktorom hovorí o „nedostatku ženskej mysle“ a uvádza, „Videl som, že väčšina obyvateľov pekelného ohňa ste boli vy,“ pričom hovoril o ženách.

Počujete ten nesúlad?

Existujú však aj ďalšie kontroverzné témy: čo hovorí islam napríklad o odpadlíctve, rúhaní, homosexualite a otroctve? Pri týchto témach narazíte na rôzne názory, čo jasne dokazuje rastúci nesúlad v islame.

Tento nesúlad pramení predovšetkým z toho, ako moslimovia vnímajú svoje posvätné texty.

Niektorí uctievajú Korán a Mohamedove výroky a považujú ich za pevný základ pre život a prax. Riadia sa textami tak, ako sú napísané. Toto sú fundamentalisti. Ak Korán hovorí „zabíjajte“, veria, že to znamená presne toto. Títo moslimovia považujú prastaré texty nielen za posvätné, ale aj za platné navždy a všade.

Iní chcú praktizovať islam v nábožensky pluralitnej spoločnosti. Potrebujú „islam“, ktorý zodpovedá spoločenským a kultúrnym normám súčasnosti. Toto sú modernisti a progresívci. Hoci môžu tvrdiť, že sú zbožní, dištancujú sa od akéhokoľvek doslovného čítania alebo uplatňovania islamských textov. Podľa nich, ak Korán hovorí „zabíjajte“, tak sa to týkalo len konkrétnej udalosti v určitom kontexte – dnes to nemá žiaden význam.

Tento islamský nesúlad sa navyše dá pochopiť – hoci len zhruba – optikou globálneho Východu a Západu.

Je pozoruhodné sledovať, ako sa diskusie moslimov v Amerike – o ich viere a praxi – líšia od diskusií ich spoluveriacich na Strednom východe a arabskom svete.

Na Západe sa moslimovia vyhýbajú doslovnému zneniu textu a presadzujú islam podľa požiadaviek spoločnosti. Vyjadrujú svoj „islam“ bez toho, aby islamské texty brali príliš doslovne. Ich „islam“ musí podporovať toleranciu, ľudské práva, práva žien, práva homosexuálov a tak ďalej – bez ohľadu na vyhlásenia v moslimských textoch. Podľa nich sa islam musí neustále vyvíjať a napredovať, zanechávajúc za sebou výklady a vyjadrenia stredovekého islamu.

Na Východe je konverzácia drasticky odlišná, lebo moslimovia sa zaoberajú najmä poslušnosťou voči slovám Koránu a Mohamedovým príkazom. Chcú nasledovať Mohamedov príklad tak, ako je zobrazený v dôveryhodných islamských textoch. Fundamentalistickí moslimovia sa nezaoberajú tým, čo by mohlo byť politicky korektné. Chcú byť teologicky korektní, čo má často za následok vznik skupín ako ISIS a im podobných.

Nesúlad v dome islamu sa stále prehlbuje a odráža rastúce napätie medzi moslimami v tom, ako žijú a prezentujú islamu v dnešnej dobe. Mali by moslimovia nasledovať svoje posvätné texty tak, ako sú napísané, alebo ich opustiť a prezentovať nový islam, vhodný pre modernú dobu?

Moslimovia sa budú musieť sami rozhodnúť, či je potrebná reformácia ich náboženstva. Pri absencii ústrednej autority však pravdepodobne neexistuje vyššia moc než moc prastarých islamských textov. Tie zostávajú vplyvné a preto je reformácia neistá.

Jedna vec je však istá: na rozdiel od kresťanskej reformácie nebude tá moslimská vyzývať veriacich, aby sa „vrátili ku zdrojom,“ ale skôr, aby od nich odvrátili pozornosť.

 

Prevzaté z https://wng.org/opinions/a-growing-dissonance-within-islam-1665573850

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára