pondelok 10. októbra 2022

Je Korán zachovaný?


Khaled

Korán tvrdí:

My dozaista pripomenutie sme zoslali a dobre ho vieme ochrániť. (15:9)

Podľa moslimských komentátorov ako Ibn Kathir je týmto pripomenutím Korán, keďže len o pár veršov skôr sa v rovnakej súre dočítame:

Hovoria: „Ty, ktorému pripomenutie bolo zoslané, veru si džinom posadnutý! (15:6)

Moslimovia tvrdia, že veta „Ty, ktorému pripomenutie bolo zoslané“, sa vzťahuje na Mohameda, a preto musí byť tým pripomenutím Korán. Moslimovia z toho vyvodzujú, že je to Alláhov sľub, že Korán nemožno sfalšovať a je dodnes presne zachovaný.

Niektorí kresťanskí apologéti tvrdia, že pripomenutie je narážkou na všetky Alláhove posolstvá, vrátane toho, čo bolo zjavené v Biblii. Moslimovia toto tvrdenie zvyčajne odmietajú a hovoria, že Alláh stráži len Korán. Ak vezmeme do úvahy všetko, čo Korán hovorí o Písme Židov a kresťanov, môžeme solídne argumentovať, že Korán predpokladá, že Židia a kresťania skutočne vlastnia autentické a neporušené božie zjavenie. Keďže však moslimovia s týmito argumentmi často nesúhlasia, účelom tohto článku je ukázať, že ich postoj vedie ku množstvu logických problémov. Preto sa v záujme argumentácie prikloním k týmto moslimským tvrdeniam a preskúmam, kam nás tento výklad zavedie, keď zohľadníme aj niektoré ďalšie presvedčenia moslimov.

Na iných miestach Korán tvrdí, že je bezchybný:

A nič falošného sa doň ani spredu ani zozadu nedostane, veď zoslanie od múdreho, chvályhodného to je! (41:42)

Čo nepremýšľajú o Koráne? Keby ten bol od niekoho iného než od Boha, veru by v ňom našli početné rozpory! (4:82)

Moslimovia zároveň veria, že v Koráne sú verše, podľa ktorých boli predchádzajúce zjavenia skomolené:

Posol, nesmúť kvôli tým, ktorí predháňajú sa v neverectve! Tí patria k tým, ktorí hovoria ústami svojimi „Uverili sme!“, zatiaľ čo v srdciach svojich neuverili, a k tým, ktorí vyznávajú židovstvo a horlivo načúvajú lžiam a načúvajú i ľuďom iným, ktorí k tebe neprichádzajú. Oni premiestňujú slová z ich miest hovoriac: „Ak je vám toto dané, prijmite to, ak vám to však nie je dané, dajte si pozor!“ A koho Boh chce uviesť do pokušenia, tomu ty ničím u Boha nepomôžeš. A to sú tí, ktorých srdce Boh nehodlá očistiť – tým dostane sa hanby na tomto svete, zatiaľ čo na onom svete ich očakáva trest nesmierny. (5:41; pozri tiež 3:78; 2:79; 4:46 a 5:13).

Napriek tomu Korán moslimom prikazuje veriť v predchádzajúce zjavenia:

Ktorí veria v to, čo bolo zoslané tebe, i v to, čo bolo zoslané pred tebou, a pevne sú o živote budúcom presvedčení. (2:4)

Uveril posol v to, čo od Pána jeho mu bolo zoslané, a uverili všetci veriaci v Boha, anjelov Jeho i Písma Jeho i poslov Jeho – a My nerobíme rozdiel medzi poslami Jeho – a povedz: „Počuli sme a poslúchli sme; o odpustenie Tvoje prosíme, Pane náš, a u Teba je konečný cieľ náš!“ (2:285)

Povedz: „Uverili sme v Boha i v to, čo zoslal nám a čo zoslal Abrahámovi, Ismaelovi, Izákovi, Jakubovi a kmeňom, i v to, čo bolo dané Mojžišovi a Ježišovi a prorokom od Pána ich. My nečiníme rozdiel medzi nimi a do vôle Jeho sme odovzdaní.“ (3:84)

Medzi tieto predchádzajúce zjavenia patria:

A zoslali sme Tóru, v ktorej je správne vedenie i svetlo... (5:44)

A veru sme už napísali v žalmoch, po pripomenutí, že zem zdedia Moji bezúhonní služobníci. (21:105)

A vypravili sme v stopách ich Ježiša, syna Máriinho, aby potvrdil pravdivosť toho, čo obsiahnuté bolo predtým v Tóre, a dali sme mu evanjelium, v ktorom je správne vedení a svetlo, aby potvrdilo pravdivosť toho, čo bolo predtým v Tóre, a stalo sa správnym vedením i varovaním pre bohabojných. (5:46)

Zhrňme doteraz prezentované tvrdenia:

1. Korán je zachovaný.

2. Božie zjavenia predchádzajúce Koránu zahrňujú Tóru, žalmy a evanjelium. Tieto knihy tvoria veľkú časť svätej Biblie.

3. Korán, Tóra, žalmy a evanjelium sú slovom Alláhovým.

4. Božie slovo sa nemení.

5. Zjavenia, čo prišli pred Koránom, boli skomolené.

6. Hoci by moslimovia mali veriť, že tieto predchádzajúce knihy sú skutočnými zjaveniami od boha, musia veriť len Koránu ako konečnému zjaveniu a jedinému, ktoré je zachované.


Teraz sa musíme vysporiadať s touto logikou:

A. Korán, Tóra, žalmy a evanjelium sú slovom Alláhovým.

B. Súčasná Tóra, žalmy a evanjelium sú skomolené.

C. Posledné slovo Alláhovo, Korán, je zachované.


Prvý záver: niektoré z Alláhových slov sú skomolené.

Druhý záver: niektoré z Alláhových slov sú zachované.


Na základe vyššie uvedených zovšeobecnení môžeme formulovať tieto deduktívne argumenty:

Hlavná premisa: Niektoré z Alláhových slov sú skomolené.

Vedľajšia premisa: Korán je Alláhovým slovom.

Záver: Korán môže byť skomolený.


Alebo to môžeme urobiť inak:

Hlavná premisa: Niektoré z Alláhových slov sú zachované.

Vedľajšia premisa: Tóra, žalmy a evanjelium sú Alláhove slová.

Záver: Tóra, žalmy a evanjelium mohli byť zachované.


Hlavný problém

Keďže Alláh dovolil, aby jeho predchádzajúce zjavenia boli skomolené slabými ľuďmi, vedie to k jednej z nasledovných domnienok o Alláhovi:

1. Alláh je slabý boh; nedokázal ochrániť svoje predchádzajúce zjavenia. V priebehu času tiež získava väčšiu silu a moc, lebo teraz je údajne schopný ochrániť svoje posledné zjavenie, Korán.

2. Alláhovi je jedno, že ľudia sú zavádzaní skomolenými zjaveniami. A napriek tomu potrestá ľudí pekelným ohňom za to, že nasledujú skomolené posolstvo, hoci si nemuseli uvedomiť, že Alláh dovolil jeho skomolenie. To znamená, že Alláh je nespravodlivý.

Ako môžeme vzhľadom na vyššie uvedené veriť, že Korán je zachovaný, ak sú tieto tri zjavenia skomolené? Ako môže niekto veriť, že Alláh nezlyhal pri ochrane svojho takzvaného konečného zjavenia, Koránu, keď bol prislabý na to, aby zabránil ľuďom manipulovať so svojimi predchádzajúcimi posolstvami?

Žeby Alláh musel zoslať piate zjavenie? Možno nám túto piatu knihu už zoslal a je to vlastne zjavenie dané Baha'ulláhovi, zakladateľovi bahájskej viery.

A čo je dôležitejšie, ako moslimovia zosúladia svoj postoj s Alláhovým tvrdením v Koráne, že „nezmení sa slovo Božie“? (Korán 10:64 – pozn. prekl.)

Moslimovia, musíte sa rozhodnúť a vybrať si jednu z týchto alternatív:

1. Korán je zachovaný a skoršie zjavenia sú skomolené. V takom prípade je Alláh buď slabý alebo nespravodlivý. To je jediné vysvetlenie, prečo zachoval Korán a dovolil ľuďom skomoliť svoje predchádzajúce zjavenia.

2. Korán je skomolený ako ostatné zjavenia. Potom by ste ho buď nemali čítať, keďže nečítate ani ostatné skomolené zjavenia, alebo by ste možno mali čítať aj tieto ostatné skomolené zjavenia, rovnako ako trváte na čítaní skomoleného Koránu.

3. Korán je zachovaný a zachované sú aj predchádzajúce zjavenia. To znamená, že by ste si mali sami prečítať tieto autentické zjavenia (Bibliu).

4. Korán je skomolený, ale skoršie zjavenia sú zachované. Je zrejmé, že potom by ste sa mali vzdať Koránu a čítať Bibliu.

Chvíľočku, ešte som neskončil.

Ak ste si vybrali tretiu možnosť, budete čeliť ďalšiemu problému. Korán si s týmito predchádzajúcimi zjaveniami protirečí v mnohých zásadných bodoch. To znamená, že Korán je falošné posolstvo, ktoré nemôže pochádzať od boha, keďže boh nie je autorom zmätku. Nemohol by zjaviť posolstvo, čo si protirečí s jeho predchádzajúcimi posolstvami.

Ak sa vám tieto alternatívy nepáčia, tak mi povedzte: Čo presne je podľa vás nesprávne na mojich vyššie uvedených pozorovaniach a záveroch?

Ak nesúhlasíte s mojimi premisami a kvôli tomu odmietate moje závery, potom:

DOKÁŽTE MI, ŽE KORÁN JE ZACHOVANÝ.

Musíte to urobiť racionálne bez citovania Koránu, lebo to by bolo len opakovanie tvrdenia, nie dôkaz, alebo by to bola snaha dokázať, že predchádzajúce zjavenia sú skomolené, čo nijako nedokazuje, že Korán nie je skomolený, poprípade snaha uviesť (podľa mňa falošné) vedecké zázraky v Koráne. Chcem, aby ste vyriešili vyššie načrtnutý filozofický problém.

Ukážte mi logicky a racionálne, že tvrdenie moslimov o dokonalo zachovanom Koráne, spolu s údajným skomolením skorších božích zjavení, nie je urážkou dokonalej božej spravodlivosti a veľkej moci.


Prevzaté z https://www.answering-islam.org/authors/khaled/quran_preserved.html

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára