piatok 10. júna 2022

Bude islam čoskoro najväčším náboženstvom na svete?

 


A.S. Ibrahim

Odpoveď sa nedá zredukovať len na čísla

Prieskum Pew Research predpovedá, že na základe súčasných trendov bude do roku 2050 počet moslimov na svete takmer rovnaký ako počet kresťanov. V rozhovoroch môžete toto tvrdenie počuť ako dôkaz, že islam rastie a ostatné náboženstvá (ako kresťanstvo) rýchlo upadajú. Ale takýto záver je zavádzajúci a nezohľadňuje niekoľko skutočností odohrávajúcich sa v moslimskom svete.

Výskum prezrádza, že sú to kultúrne tendencie v moslimských rodinách a nie príťažlivosť samotného islamu, čo vysvetľuje demografický nárast. Rastúci počet moslimov nie je daný primárne konvertovaním na islam, ale skôr väčším počtom detí v moslimských rodinách. Vyššia relatívna pôrodnosť má rôzne sociálne a náboženské príčiny, vrátane toho, že vo väčšine moslimských krajín majú ženy menej možností mimo domova.

Samozrejme, niektorí konvertiti si vyberajú islam – ale mali by sme priznať, že podľa nedávneho výskumu fungujú konverzie obojsmerne.

Vezmime si moslimskú populáciu v Spojených štátoch. V januári 2018 štúdia Pew Research vyhlásila, že počet konvertitov na islam sa takmer rovná počtu odpadlíkov od tohto náboženstva. Preto takmer vôbec nedochádza ku čistému rastu. Táto štúdia tiež zistila, že asi 25 percent dospelých moslimov vychovaných v Spojených štátoch sa už viac nepovažuje za moslimov.

A čo arabský svet, najmä srdce islamu? Aké vzory tam vidíme?

Dvadsiateho štvrtého júna 2019 informoval denník The Guardian o štúdii – vykonanej výskumnou skupinou z Princetonskej univerzity – ktorá naznačila, že arabskí moslimovia v bezprecedentnom počte opúšťajú islam. Štúdia porovnáva počet „nenáboženských“ ľudí zhruba medzi rokmi 2014 a 2019. Ich počet stúpol z 11 percent na 18.

Takáto štatistika je ohromujúca, pretože arabský svet je baštou islamu. Táto štúdia sa objavila počas vzostupu ISIS, kedy militantné islamistické skupiny páchali zverstvá. Zdá sa, že mnohí moslimovia spochybnili svoje pôvodné náboženské presvedčenia. Keby na otázky v štúdii otvorene odpovedalo viacej moslimov, čísla by mohli byť ešte vyššie.

Ale niektorí moslimovia sa netaja svojím opustením islamu. Ďalšia sekulárna štúdia odhalila, že stovky a tisíce moslimov – v závislosti od krajiny – sa v súčasnosti považujú za ateistov a sú ochotní zverejniť svoje rozhodnutie na internete.

Toto tvrdenie o islame ako o „najrýchlejšie rastúcom“ náboženstve na svete si vyžaduje viac pozornosti, než sa mu zvyčajne dostáva.

Vezmime do úvahy celosvetový počet moslimov. V septembri 2019 zverejnil denník The Telegraph článok s názvom „Prečo mladí moslimovia opúšťajú islam?“. Článok poskytuje niekoľko odpovedí na danú otázku. V mnohých častiach sveta, ako sa dozvedáme, si nové generácie „vzdelaných“ moslimov kladú ťažké otázky o pôvode islamu, jeho učení a základoch. Článok poukazuje na vlny mladých moslimov opúšťajúcich islam kvôli „kríze viery“. Tú zdôrazňuje nielen v prípade západnej liberálnej spoločnosti, ale aj v konzervatívnych islamských krajinách, vrátane Sudánu, Iránu a Pakistanu.

Keď už hovorím o Iráne, hoci je najdôležitejšou a najvplyvnejšou šiitskou moslimskou krajinou, je to ešte tvrdší oriešok.

V septembri 2020 poukázala akademická štúdia posun Iránu ku sekularizmu. Tvrdí sa v nej, že húfy Iráncov z rôznych dôvodov opúšťajú islam. Dozvedáme sa, že v súčasnosti sa len 40 percent Iráncov považuje za moslimov. Je to šokujúce, lebo Irán tvrdí, že je na 99,5 percenta moslimský. Ak táto štúdia odráža realitu v teréne, môžeme vyvodiť záver, že Irán už viac nie je väčšinovo moslimskou krajinou.

Na rozdiel od predchádzajúcich generácií, mnohí z dnešných bývalých moslimov sú smelí a netaja sa svojím opustením islamu, hoci vedia, že v niektorých krajinách sa odpadlíctvo od náboženstva trestá smrťou.

Internetové platformy už vyvinuli hashtagy ako #AwesomeWithoutAllah (úžasný bez Alláha), #ExMuslim (bývalý moslim), #FreeFromHijab (slobodná od hidžábu), #Apostate (odpadlík) a iné. Dokonca existuje aj organizácia zvaná Exmoslimovia severnej Ameriky (Ex-Muslims of North America, EXMNA), ktorá obhajuje slobodu pre bývalých moslimov.

Takže, je islam najrýchlejšie rastúcim náboženstvom na svete? Odpoveď závisí od špecifickejších otázok než tých, ktoré naznačujú súčasné médiá.


Prevzaté z https://wng.org/opinions/will-islam-soon-be-the-worlds-largest-religion-1635246188 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára