štvrtok 8. júla 2021

Arabi a západniari: rozširujúca sa priepasť


Mohammed Nosseir

Analýza rozdielov v hodnotových systémoch.

Arabi a západniari stále žijú v dvoch rozdielnych svetoch, čo nespája ani len most. Dôvodom je čiastočne to, že fungujeme podľa dvoch veľmi odlišných súborov hodnôt. Všetky naše snahy o lepšie vzájomné pochopenie boli neúspešné.

Napokon zistíme, že základnou príčinou je používanie úplne odlišných myšlienkových procesov a vzorcov správania.

Prijatie, popieranie a nedostatok spolupráce

Západniari majú tendenciu pripustiť si a prijať svoje chyby, lebo veria, že pokrok si vyžaduje učenie sa z vlastných chýb. Naopak, Arabi veria, že príležitosti sa druhý krát nenaskytujú, a preto máme tendenciu využívať každú malú príležitosť, ktorá sa nám naskytne, keď niekto urobí chybný krok, a popierať chyby, ktoré by sa mohli obrátiť proti nám.

Západniari sú vychovávaní tak, aby verili v predstavu spojenia síl za účelom dosiahnutia úspechu, kvôli čomu pracujú v skupinách, aby čelili svojim výzvam. Arabi majú tendenciu byť orientovaní individualisticky, kvôli čomu pracujú kľukato a ostatných ľudí oslovujú len vtedy, keď ich potrebujú.

Navyše, keďže my, Arabi, vo všeobecnosti veríme, že len neúspešní robia chyby, naša hrdosť nám často bráni uznať vlastné chyby. V našom zmýšľaní by nás priznanie chýb zaradilo do kategórie menejcennej spoločnosti.

Racionálni verzus emocionálni

Celkovo vzaté, západniari sú vychovávaní s racionálnou mentalitou, vedenou princípom „príčiny a následku“. Araby môžu používať rovnaký mechanizmus, ale vždy je výrazne kultúrne ovplyvnený „emóciami a duchovnom“.

Arabi majú vlastné, konkrétne emočné presvedčenia, čo sa dosť ťažko potvrdzujú, ale aj spochybňujú. No tieto presvedčenia napriek tomu predstavujú kľúčové usmernenia pre naše myšlienkové procesy.

Z toho dôvodu musí byť každé posolstvo určené Arabom sformované emočne, aby ho prijali.

Moc, prosperita a harmónia medzi vládou a občanmi

Moc a prosperita sú dva základné životné fakty. Západ dokázal racionálne regulovať moc pomocou liberálnej demokracie, čím sa celé spoločenstvo dostalo do pozície, ktorá mu umožňuje uvažovať o pokroku a prosperite.

Liberálnej demokracii sa na Západe podarilo zharmonizovať vzťah medzi vládami a ich občanmi. Vďaka tomu má v podstate celá spoločnosť rovnaký súbor hodnôt, a to prostredníctvom vhodnej vládnej reprezentácie.

Na druhej strane, väčšina arabských občanov v arabskom svete kvôli nedostatku demokracie prechováva voči svojim vládam pocity zatrpknutosti.

Výsledkom je rozdelená spoločnosť, v ktorej každá časť funguje podľa iného hodnotového systému, utvoreného svojím konkrétnym uhlom pohľadu.

Bilaterálne rozhovory so západnými vládami zvyčajne prinášajú dohody s arabskými vládami či parlamentmi, ktoré nezastupujú svojich občanov.

Minulosť verzus budúcnosť

My, Arabi, žijeme v minulosti, ktorá je plná veľkých úspechov. Hrdosť na vlastnú históriu nás však často odvádza od toho, aby sme premýšľali o vybudovaní lepšej budúcnosti. Zo zničenia našej slávnej minulosti zvyčajne obviňujeme Západ.

Západniarom sa medzitým každopádne podarilo prekonať svoju temnú a sebazničujúcu históriu a aktívne pre seba plánujú lepšiu budúcnosť.

Snaha priviesť tieto dve spoločnosti k tomu, aby žili spolu v súčasnosti a bez toho, aby ich ovplyvňovali dramatické udalosti z minulosti alebo obavy o budúcnosť, je dosť veľká výzva.

Závisť verzus rozpor

Západniari veria, že im Arabi závidia ich modernosť a demokraciu. V skutočnosti sú však Arabi už svojou povahou (bez ohľadu na ich skutočné sociálne postavenie) dosť hrdí sami na seba.

Naplno si užívame, čo máme a nesnažíme sa až tak veľmi patriť medzi tieto moderné národy. Arabi sa domnievajú, že (obhajovaním morálnych hodnôt, ktoré sami neuplatňujú rovnako na všetkých občanov) západné krajiny stále používajú etický dvojaký meter.

Na záver, Arabi a západniari myslia, fungujú a správajú sa podľa úplne odlišných mechanizmov. Aby sme pochopili názory pre nás cudzej spoločnosti, musíme zanechať nástroje myslenia, aké sme sa naučili používať. Musíme prijať (a prispôsobiť si) nástroje tej druhej spoločnosti – spolu s veľkou dávkou pochopenia.

Prevzaté z https://www.theglobalist.com/arabs-westerners-middle-east-us/

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára