pondelok 9. septembra 2019

Čo učí islam o zabíjaní kritikov


Aký je trest za urážanie islamu alebo Mohameda?

Podľa šaríe treba ľudí urážajúcich Mohameda alebo Alláha popraviť. Rovnako ako ľudí hanobiacich Korán alebo dopúšťajúcich sa iných druhov rúhania. Táto tradícia začala s Mohamedom, ako je zaznamenané v hadísoch a jeho životopisoch. Má tiež základ v Koráne.

Korán

6:93 - "Kto väčšiu krivdu môže páchať než ten, kto si lži o Bohu vymýšľa?" Ak je trest smrti stanovený za menší zločin, dáva logiku, že ho treba uvaliť za "väčší".

33:57 - "Tí, ktorí ubližujú Bohu a jeho poslovi, tých Boh preklial v živote najnižšom i živote poslednom a pripravil pre nich trápenie ponižujúce."

33:61 - (pokračovanie predchádzajúceho verša) "Budú prekliati. Kdekoľvek by boli, budú vzatí a zabití zabitím."

Hadísy a Síra

Sahíh Bucharí (59:369) - V tomto hadíse je zaznamenaná vražda Ka'ba bin al-Ašrafa, židovského básnika píšuceho básne o moslimoch, ktoré Mohamed považoval za urážlivé. Svojich stúpencov sa opýtal, "Kto ma zbaví tohto muža?", na čo sa prihlásilo niekoľko dobrovoľníkov. Al-Ašraf bol ubodaný na smrť, kým bojoval o svoj život.

Sahíh Bucharí (3:106) - "Prorok povedal, 'Nevyslovte proti mne klamstvo, lebo ktokoľvek (zámerne) vysloví proti mne klamstvo, určite vstúpi do pekelného ohňa.'"

Sahíh Bucharí (4:241) - Ľudia kritizujúci Mohameda v Mekke boli neskôr, pri Badr, zabití. Niektorí nepochybne zomreli v boji (vyprovokovanom Mohamedom), ale v Síre je zaznamenané, že Abú Džahla zabili, keď "bezmocne ležal" (Ibn Ishák/Hišám 451) a Ukbu brutálne popravil Mohamed v zajatí za to, že na neho stúpil počas modlitby a pokryl ho ťavími vnútornosťami (Ibn Ishák/Hišám 458 a Ibn Kathir, zv. 2, s. 318):

Keď posol boží nariadil jeho zabitie, Ukba sa ho opýtal, "Kto sa postará o moje deti, Mohamed?" "Oheň!" ...(Ukba patril) medzi najhorších božích služobníkov, bol najtvrdohlavejší, najhriešnejší, najzávistlivejší a najneveriacejší z ľudí a veľmi aktívne zosmiešňovali islam a jeho podporovateľov. Nech ich boh prekľaje! A skutočne to aj urobil!

Sahíh Muslim (1801) - "Posol Alláhov povedal: Kto zabije Ka'ba b. Ašrafa? Ohovára Alláha Velebeného a jeho posla."

Poznámky

Islam stanovuje pre kritikov smrť. Jedným trikom používaným moslimskými apologétmi na zastretie tejto skutočnosti je citovanie skorších veršov Koránu, ktoré boli neskôr zrušené. Jedným z nich je 73:10-11, v ktorom "Alláh" hovorí, aby ho moslimovia nechali s tými, "ktorí za lož označujú (jeho verše atď.)". Táto súra bola jednou z celkom prvých súr vyrozprávaných Mohamedom - keď bol v Mekke a nemal žiadnu moc.

Ďalším veršom je 3:186, pochádzajúci z medinského obdobia (potom, ako Mohamed nadobudol moc bojovať) - ale vznikol po ponižujúcej porážke v bitke pri Uhud. Mohamedov kmeň bol v tom čase zastrašený a vedeli, že nedokážu poraziť svojich protivníkov. Hoci moslimom hovorí, aby vydržali urážky, v texte sa ďalej hovorí, že ak budú trpezliví, tým, ktorí ich urážali, sa dostane "trápenie bolestivé". V skutočnosti, ľudí, na ktorých tento verš konkrétne naráža, Mohamed len o niekoľko rokov neskôr zabil.

Mohamed popravoval svojich kritikov hneď ako na to získal moc. Jeho životopisci uvádzajú zoznam mnohých občanov zavraždených len za to, že sa mu posmievali alebo ho kritizovali, najmä básnikov - mediálnych umelcov tých čias. Jedným z nich bola matka piatich detí, ktorej odstránili z hrude dieťa predtým, než ju prerazil meč.

Keď spisovateľ Salman Rushdie vydal v roku 1988 "Satanské verše", novelu považovanú za urážlivú voči Mohamedovi, ajatolláh Ruholláh Chomejní vyhlásil rozsudok smrti v podobe fatwy, podporenej väčšinou moslimov.

Keď dánske noviny zverejnili v roku 2006 karikatúry Mohameda, imám (ktorého Dánsko prijalo ako imigranta) odcestoval späť na Stredný východ a rozdúchaval nenávisť, následkom čoho boli smrteľné nepokoje na troch kontinentoch. Na demonštráciách v Londýne bolo možné vidieť transparenty s nápisom "Zabite tých, ktorí urážajú islam".

V roku 2015 to urobili. V januári toho roka dvaja zbožní moslimovia násilím vtrhli do budov Charlie Hebdo v Paríži a zastrelili tucet nevinných ľudí v mene Alláha. Hebdo je satirický časopis známy neúctivou kritikou všetkých náboženstiev, vrátane islamu. Strelci podľa svedkov kričali "Pomstili sme proroka."

Existujú mnohé prípady, kedy vnímané urážky islamu vyburcovali moslimov do násilného záchvatu zúrivosti. Zároveň takéto pobúrenie nápadne chýba, keď sú nevinní ľudia, vrátane iných moslimov, vraždení v mene rovnakého náboženstva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára