piatok 16. augusta 2019

Islamofóbia, kristofóbia a káfirfóbia


V decembri 2018 zadalo britské ministerstvo zahraničia správu o rozsahu prenasledovania kresťanov vo svete s cieľom predložiť britskej vláde odporúčania, čo by mala podniknúť. V júli 2019 boli na tlačovej konferencii konanej ministrom zahraničia Jeremym Huntom a autorom správy Philipom Mountstephenom, anglikánskym biskupom diocézy Truro, zverejnené detaily.


Je iste vítanou správou, že vláda Spojeného kráľovstva začína uznávať, čo už roky hovoria ľudia ako Raymond Ibrahim a Patrick Sookhdeo z Barnabas Fund, ale správa je od začiatku skompromitovaná neochotou identifikovať hlavnú príčinu.

Tu sú nejaké výňatky aj s mojimi komentármi:

"Odhadom jedna tretina svetovej populácie je nejakým spôsobom nábožensky prenasledovaná, pričom 80% z toho tvoria kresťania."

Vieme, kto tvorí 80% prenasledovateľov? Podľa mňa áno, ale biskup to bagatelizuje.

"Prenasledovanie kresťanov sa deje z viacerých dôvodov a ako také si zaslúži mimoriadnu pozornosť. Presnejšie povedané, určite sa neobmedzuje na prostredia s islamskou väčšinou. Tento prehľad preto nie je zásterkou pre islamofóbnu krajnú pravicu a ani jej nedáva bič na islam."

Nie, neobmedzuje sa na islamské prostredia, ale veľká väčšina prenasledovania kresťanov sa odohráva v islamských prostrediach a sú za ním moslimovia. Tento zoznam ukazuje podrobnosti (niekedy sa tú stránku podarí načítať až na niekoľký krát). Všetci to vieme, ale zdá sa, že keď to priznáme, automaticky nás to zaradí ku "islamofóbnej krajnej pravici".

Biskup prirodzene hľadá miesto pre sebabičovanie.

"S hanbou si spomíname na križiacke výpravy, inkvizíciu a pogromy..."

Tie križiacke výpravy budú oneskorenou a veľmi obmedzenou reakciou na niekoľko storočí džihádu okolo Stredomoria, bezpochyby. Ak ste ešte nevideli toto grafické porovnanie džihádu a križiackych výprav od Billa Warnera, je najvyšší čas to urobiť (k videu sú dostupné české titulky - pozn. prekl.).

Správa odporúča, aby:

"Spojené kráľovstvo by malo byť pripravené uvaliť sankcie na ľudí dopúšťajúcich sa zneužívania slobody vierovyznania alebo presvedčenia a malo by požadovať rezolúciu Bezpečnostnej rady (OSN), ktorá by vyzývala všetky vlády na Strednom východe a v severnej Afrike ku ochrane kresťanov a ostatných prenasledovaných menšín."

Dobre, niečo treba urobiť, ale tieto dve odporúčania skutočne upútali moju pozornosť:

"Zamestnancom ministerstva zahraničia by mal byť poskytnutý tréning v náboženskej gramotnosti a dynamike viery."

Čo to znamená? Môžete sa staviť, že to neznamená porátať sa s dvomi vecami v islamskej doktríne, na ktorých skutočne záleží, islamským šovinizmom a prostriedkom jeho uskutočňovania, džihádom. Bez ich pochopenia budú zamestnanci ministerstva zahraničia rovnako bezradní ako duchovenstvo, len s tým rozdielom, že duchovenstvo je bezradné ochotne.

"Vláda by mala pomenovať jav diskriminácie a prenasledovania kresťanov a popracovať na identifikovaní ich konkrétnej povahy, spolu s podobnými definíciami pre ostatné náboženstvá."

Podľa správy Press Association to znamená dať nenávisti skrývajúcej sa za prenasledovaním kresťanov meno - kristofóbia - aby sa zosúladila s islamofóbiou a antisemitizmom.

Problémom je, že prevažný zdroj tejto nenávisti nie je identifikovaný, lebo všetko, čo sa naivný čitateľ tejto správy dozvie, je, že problémom je len neobmedzená kristofóbia. Navyše, rezervoár nenávisti v islame nie je vyhradený len pre kresťanov - oni len žijú na hraniciach islamu v Afrike alebo medzi moslimami na Strednom východe - ale pre všetkých neveriacich.

Alláh to dáva dosť jasne najavo v Koráne. Dal veľmi jasne najavo, že každý, kto sa mu odmieta podriadiť, môže očakávať nepríjemnosti v tomto živote, po ktorých budú nasledovať extrémne nepríjemnosti v tom budúcom. Takže zatiaľ čo kresťania prijímajú a popularizujú slovo kristofóbia, my ostatní by sme mali poukazovať na to, že je to len podskupina káfirfóbie. Povedzme o tom ostatným.

Prevzaté z https://ecawblog.wordpress.com/2019/07/10/islamophobia-christophobia-and-kafirphobia/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára