utorok 16. októbra 2018

"Islamofóbia" je ad hominem


Ali Sina, 26. 5. 2006

Jeden priateľ ma upozornil na prebiehajúcu diskusiu na Wikipédii o neologizme "islamofóbia". Ktosi naznačil, že táto kategória by mala byť vymazaná, pretože výraz islamofóbia sa dá vnímať rôzne, je štvavý a často sa používa na znemožnenie veľmi opodstatnenej kritiky islamu.

Tento návrh, samozrejme, ako sa dalo očakávať, odmietli moslimovia, ktorí islamizovali všetko, vrátane Wikipédie. Dotyčný priateľ sa ma opýtal na názor. Myslím si toto:

Islam je ideológia. Odmietnutie ideológie sa nedá klasifikovať ako fóbia. Nazývať odporcov ideológie fóbmi je omyl. Všetky ideológie majú svojich kritikov a odporcov, ale nepočujeme o tom, že by kresťania nazývali kritikov kresťanstva kresťanofóbmi, že by komunisti nazývali svojich kritikov komunistofóbmi, ani že by hinduisti nazývali svojich kritikov hindofóbmi. Pojem "islamofóbia" je technicky aj logicky nesprávny a zavádzajúci.

Podľa stránky dictionary.com je fóbia "trvalý, abnormálny a iracionálny strach z konkrétnej veci alebo situácie, ktorá človeka núti vyhnúť sa jej, napriek vedomiu a uisťovaniu, že nie je nebezpečná." Z neologizmu "islamofóbia" preto vyplýva, že islam nie je nebezpečný a strach z neho je iracionálny.

Toto tvrdenie nebolo potvrdené a nepanuje ohľadom neho všeobecná zhoda. Mnoho ľudí tvrdí, že islam je v skutočnosti nebezpečná ideológia a majú svoje logické argumenty, aby svoje tvrdenie dokázali. Bez ohľadu na to, či kritici islamu majú alebo nemajú pravdu v tom, že islam je alebo nie je nebezpečný, nazvať ich "fóbmi" naznačuje, že ich kritika už bola vyvrátená a iracionalita ich strachu z islamu sa potvrdila. Ich nesúhlas s islamom preto nie je logický omyl, ale duševná porucha.

Všetky ideológie majú svojich odporcov. Je čistou aroganciou nazývať kritiku akejkoľvek ideológie fóbiou. Vyplýva z toho, že pravda tej ideológie sa už potvrdila a ktokoľvek, kto jej odporuje, si osvojuje iracionálny postoj a skutočne potrebuje psychologickú pomoc.

Len moslimovia sú schopní toľkej iracionality a arogancie. Všetci si spomíname na Muhammada Abdulláha, Afganca, ktorý konvertoval na kresťanstvo a čelil poprave. Keď bol na afganskú vládu vyvinutý nátlak, aby ho prepustila, tak preto, aby si zachránila tvár, ho označila za duševne chorého a nespôsobilého postaviť sa pred súd. Podľa názoru moslimov by len duševne chorý človek mohol nesúhlasiť s islamom. To je čistá arogancia.

Budhizmus je podľa všetkého mierumilovným náboženstvom, keďže jeho podstatou je nenásilie. Napriek tomu má budhizmus svojich kritikov a my ich nenazývame budhistofóbmi.

Neologizmus islamofóbia nedáva absolútne žiadny zmysel. Je hanlivý a od začiatku sa používa pejoratívne na diskreditáciu kritikov islamu.

Fóbia je porucha. Tu je krátky zoznam zopár fóbií: achluofóbia alebo lygofóbia (strach z tmy, temnoty), akrofóbia (strach z výšok alebo aj z hĺbky), androfóbia (strach z mužov), aviafóbia (strach z lietania), chiraptofóbia (strach z dotykov), klaustrofóbia (strach z uzavretých priestorov), koitofóbia (strach z plodu), decidofóbia (strach z rozhodovania), agorafóbia alebo demofóbia (strach z davov, tiež strach z otvorených priestranstiev), eleuterofóbia (strach zo slobody), gynofóbia (strach zo žien), hadefóbia (strach z pekla - toto je fóbia postihujúca všetkých moslimov), hylofóbia (strach z lesov), insektofóbia (strach z hmyzu, známy tiež ako entomofóbia), isolofóbia (strach zo samoty, osamelosti), nekrofóbia (strach z mŕtvol), neofóbia (strach z čohokoľvek nového, poprípade strach z neznámych vecí), fasmofóbia (strach z duchov), filofóbia (strach milovať alebo byť milovaný), xenofóbia (strach z cudzincov) atď. (pre viac fóbií kliknite sem; alebo sem - pozn. prekl.).

Ako môže kritika islamu spadať do tejto kategórie? Všetko sú to iracionálne strachy, ktoré si vyžadujú terapiu. Naznačujú moslimovia, že kritici islamu by sa mali liečiť? Nesúhlas s islamom sa nedá klasifikovať ako fóbia. Islam je ideológia. Fóbia je iracionálny strach z vecí, ľudí alebo situácií, ale nie z presvedčení. Nemôžete mať fóbiu zo systému viery. Presvedčenia samé o sebe nie sú strašidelné. Ako vidíme, samotný výraz "islamofóbia" je hlúpy, pretože islam je systém viery a z viery nie je možné mať fóbiu. Nech sa na islam pozriete z akéhokoľvek uhla, nájdete jeho hlúposť, ktorá na vás zlostne hľadí.

Moslimovia trpia iracionálnym strachom zo Židov. Moslimské deti sa učia, že Židia sú zlo, že jedia moslimské deti a robia si zákusky s ich krvou. Židia sú hanlivo a démonicky karikovaní a sú vykresľovaní ako monštrá sajúce krv. V televíznej šou vysielanej v Palestíne bol rozhovor s trojročným dievčatkom a dostalo otázku, čo nenávidí najviac. Odpovedalo "Židov" a keď novinári počuli túto hlúpu poznámku, velebili Alláha. Takže neologizmus judeofóbia (strach zo Židov) je správny slovník, lebo iracionálny strach zo Židov je vštepovaný do všetkých moslimov už od detstva. Moslimovia touto poruchou vážne trpia.

Keby sa všade deti učili báť moslimov tak ako sa moslimské deti učia báť Židov, potom by dával zmysel neologizmus moslimofóbia. Ale nič také sa neučia. Islam je systém viery. Je ľudským právom nesúhlasiť s ľubovoľnou vierou. Nazývať tento nesúhlas "fóbiou" je logický klam. Islam je jedinou ideológiou, stúpenci ktorej sa pokúšajú zdiskreditovať svojich kritikov označením za "fóbov".

Islamofóbia vôbec nedáva zmysel. Je rovnako nezmyselná ako "fašistofóbia". Samozrejme, ľudia majú právo nesúhlasiť a kritizovať akúkoľvek ideológiu, či už dobrú alebo zlú. Či je ideológia dobrá je vecou názoru. Znemožňovať kritiku ideológie je porušením základných ľudských práv, medzi ktoré patrí sloboda prejavu.

Absurdita názoru moslimov spočíva v tom, že podľa nich je v poriadku, keď podnecujú nenávisť voči nemoslimom všeobecne a Židom zvlášť, ale nie je v poriadku, keď ostatní kritizujú ich ideológiu nenávisti.

Čo je za touto paranojou a fóbiou z kritiky? Je to neschopnosť moslimov čeliť oprávnenej kritike islamu. Keďže to nedokážu, uchyľujú sa k útokom ad hominem a pokúšajú sa zdiskreditovať jeho kritikov tak, že podrývajú ich charakter. Klasifikovaním kritiky islamu ako poruchy sa moslimovia oslobodzujú od toho, aby reagovali na oprávnenú kritiku svojej viery.

Neologizmus "islamofóbia" je preto príznakom intelektuálneho úpadku moslimských duchovných, ktorí nedokážu vymyslieť logické argumenty a racionálne obhájiť islam pred kritikou. "Islamofóbia" je ad hominem. Je to logický klam a urážka vychrlená na kritikov islamu. Zdôrazňuje skutočnosť, že islam je lož neschopná odolať kritike. Preto moslimovia potrebujú cenzúru a musia eliminovať pravdu hrubou silou (súdnymi spormi alebo násilím), aby svoju lož ochránili.

Samotná existencia tohto neologizmu je tichým priznaním moslimov, že islam je lož, ktorá sa nedá logicky obhájiť, a že ad hominem a cenzúra sú jedinými spôsobmi jeho obhajoby.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára