piatok 19. októbra 2018

Čo učí islam o polygamii


Dovoľuje islam mužovi mať viac než jednu manželku?

Áno. Moslim sa môže oženiť až so štyrmi ženami naraz a tiež mať sexuálne styky s nešpecifikovaným počtom otrokýň. Mohamed mal naraz jedenásť manželiek.

Korán

4:3 - "Ak by ste sa báli, že nebudete spravodliví k sirotám, tak sa žeňte s takými ženami, ktoré sú vám príjemné, dvomi, tromi a štyrmi. Ak by ste sa však obávali, že nebudete spravodliví, tak len s jednou, alebo s tými, ktoré vlastní vaša pravica." Tento verš zjavne dovoľuje mužovi mať až štyri manželky (Alláh príhodne udelil Mohamedovi výnimku... z poverenia Mohameda, samozrejme). Podľa hadísov je slovo "spravodliví", ktoré sa tam nachádza, narážkou len na veno poskytnuté neveste, nie na zaobchádzanie po sobáši.

4:129 - "Nikdy nebudete vládať byť spravodliví medzi vašimi ženami, aj keby ste boli opatrní..." Verš zdôrazňuje, že muž sa nedokáže k viacerým manželkám správať spravodlivo. Preto by nebol schopný získať viac než jednu manželku, keby tu bola táto požiadavka - ktorá tu nie je. Mohamed sa v skutočnosti nedokázal správať ku vlastným manželkám spravodlivo (viď poznámky).

66:5 - "Ak by sa s vami rozviedol, azda mu Pán jeho dá miesto vás manželky lepšie, ako ste vy, Bohu oddané, veriace, poslušné, kajúce sa, uctievajúce Boha, cestujúce kvôli Bohu, predtým vydaté i panny." Neposlušnú manželku možno vymeniť. Muž môže mať len štyri manželky, ale do zostavy môže vystriedať toľko žien, koľko len chce, čím si zabezpečí nekonečnú zásobu sexuálnych partneriek.

Hadísy a Síra

Sahíh Bucharí (62:2) - Uvádza kontext pre koránový verš 4:3. "Spravodlivé zaobchádzanie" je definované vo finančnom kontexte. Je to narážka na poskytnutie spravodlivého vena na zaručenie sobáša - nie na rovnaké alebo spravodlivé zaobchádzanie s manželkami (ktoré je podľa verša 4:129 nemožné).

Sahíh Bucharí (5:268) - "Prorok navštevoval všetky svoje manželky počas dňa a noci a bolo ich jedenásť." Opýtal som sa Anasa, "Mal na to prorok silu?" Anas odpovedal, "Hovorievali sme, že prorok dostal silu tridsiatich mužov." Mohamed mal "osobitné pravidlo", vďaka ktorému mal najmenej jedenásť manželiek (jeho následníci mali viac než štyri manželky naraz).

Sahíh Bucharí (62:6) - "Prorok obchádzal všetky svoje manželky (mal s nimi sexuálne styky) v jednu noc a mal deväť manželiek."

Sahíh Bucharí (77:598) - "Alláhov apoštol povedal, 'Žiadna žena by nemala žiadať o rozvod svojej sestry (moslimky), aby zaujala jej miesto, ale mala by sa vydať za toho muža (bez toho, aby ho donútila rozviesť sa s jeho druhou manželkou)'". Polygamia je v islamskej tradícii pevne zakorenená.

Poznámky

Polygamia je matematickým protirečením princípu rovnakého zaobchádzania s mužmi a ženami. Skutočnosť, že Korán povoľuje mnohoženstvo, teda predstavuje pre súčasného apologéta výzvu, ak chce, aby jeho západné publikum verilo, že islam pobáda k rodovej rovnosti. Prvým trikom je často chabé tvrdenie, že islam je jediným náboženstvom, ktoré podporuje monogamiu - na základe úryvku verša 4:3, ktorý hovorí, "len s jednou."

To nie je pravda. Nový zákon (ktorý prechádzal Koránu) jasne tvrdí, že vzorový kresťan je "manžel len jednej manželky", ktorej by mal byť verný (t.j. žiadna výnimka pre sexuálne otrokyne, ako to povoľuje Korán). Za druhé, samotný koránový verš, z ktorého je vytiahnutý úryvok "len s jednou", je v skutočnosti ten istý, v ktorom sa ďalej hovorí, že sú povolené až štyri manželky, pokiaľ sú mužovi "príjemné"!

V tomto bode sa apologét zvyčajne uchýli k obhajobe samotnej polygamie - s tvrdením, že redukuje prostitúciu, napríklad - zatiaľ čo prakticky pripúšťa argument o rovnosti. Napokon, prečo by Alláh rozmnožoval ženy a mužov rovnakou mierou, keby sobáše mali mať pomer až 4:1? Pre prípad, že aj štyri manželky sa ukážu ako nedostatočné, udeľuje Korán mužom tiež povolenie zajímať ženy a využívať ich ako sexuálne otrokyne.

Kazateľ v "umiernenom" Tunisku nedávno tvrdil, že je božským právom každého moslima "vziať si konkubínu k manželke a užívať si s tými, ktoré vlastní ich pravica." Ďalej dodal, že "konkubína je najefektívnejším riešením na obnovu sociálnej a morálnej rovnováhy tuniskej spoločnosti."

Korán nikde neposkytuje existujúcej manželke (alebo manželkám) žiadne právo veta, keď si jej manžel vyberá ďalšie sexuálne partnerky. Vlastne od toho odrádza, keď dva krát uvádza epizódu z Mohamedovho života, v ktorej jeho manželky "nahnevali Alláha" svojou žiarlivosťou (Alláh sa nevšedne zaujímal o Mohamedov osobný život a mnoho pasáží z večného Koránu venoval úteche a úcte, na ktorú mal nárok).

Prorok islamu mal mnoho manželiek (z ktorých ho deväť prežilo) a hašterenie v tomto nešťastnom usporiadaní je dobre zaznamenané. V istej situácii boli jeho manželky také rozčúlené tým, že si vzal otrokyňu do jednej z ich spální, že musel zakročiť Alláh a pošepkať mu do ucha časti súr 33 a 66, vrátane hrozby rozvodu s nimi všetkými, ak mu neumožnia úplnú sexuálnu slobodu (na tom nie je nič podozrivé).

Na svete sú horšie veci ako polygamia (ktorú praktizovali mnohé kultúry mimo islamu), ale je šokujúce vidieť, keď náboženstvo prisudzuje mužovej prízemnej sexuálnej túžbe takú vysokú hodnotu, že má dovolené priviesť si do manželskej postele ďalšie ženy len preto, aby ju uspokojil. Ako sme ukázali, ženy nemajú rovnakú slobodu pri hľadaní sexuálneho uspokojenia z iných zdrojov, keby ich manžel stratil záujem alebo výkonnosť.

Západný svet rozhodol, že polygamia znižuje hodnotu ženy. V islame je však hodnota ženy často len sumou jej sexuálnej hodnoty pre manžela.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára