utorok 23. mája 2023

Sedem smrtiacich rán, ktoré otriasli radikálnym islamom na celom svete

 


Abhijit Majumder

Začnime upozornením: islamský terorizmus a fundamentalizmus tak skoro nezmiznú.

Podľa webstránky thereligionofpeace.com, ktorá sleduje nahlásené prípady islamistického terorizmus, zomrelo počas Ramadánu (od 23. marca do 23. apríla) tohto roku v mene islamu 741 ľudí pri 145 útokoch po celom svete. Džihádisti sa postarali o to, že svätý mesiac bol zaplavený krvou – od smrteľného útoku Al-Šabáb v Bar Sangunni v Somálsku, pri ktorom zahynulo 32 ľudí, až po piatich indických vojakov zabitých v Púnči a od 52 zmasakrovaných farmárov v Nigérii až po 60 zmasakrovaných v Burkine Faso.

Dav v Indonézii údaje zmlátil dve ženy a hodil ich do mora za to, že namiesto dodržiavania pôstu počas Ramadánu jedli v kaviarni. V indickom Gudžaráte mladú moslimku Šaitstu údajne zabilo päť členov jej rodiny za to, že sa zamilovala do hinduistu.

Preto sa nenechajme oklamať. Bude trvať veľmi dlho, kým sa vlak mŕtvol zastaví. Ale brzdy boli zatiahnuté a aj keď to bude trvať dlho, šelma zoslabne a snáď sa jedného dňa zastaví.

Tu je sedem otrasov, s ktorými sa radikálny islam v poslednom čase stretol. Žiadny z nich nie je povrchný. Všetky v sebe ukrývajú silu ku zmene.

1. Žiadne nové nápady

Každý pokus o inováciu, interpretáciu a integráciu má v islame vysokú cenu. Nariadenie, že Korán nemožno spochybňovať, naďalej brzdí nové nápady.

Moslimovia, ktorí sa odklonili, zaplatili krvou. Salman Rushdie žil desaťročia pod hrozbou a napokon ho pobodali, pretože jeho kniha Satanské verše akoby zosmiešňovala Mohameda. Egyptského spisovateľa Naguiba Mahfouza dobodali, lebo jeho kniha Deti Gabaláwí urazila najvyššiu egyptskú islamskú autoritu, univerzitu Al-Azhar. Arabského učenca Sulimana Basheara vyhodili z okna na druhom poschodí jeho študenti na univerzite v Nábluse na Západnom brehu Jordánu po tom, čo naznačil, že islam sa ako náboženstvo vyvíjal pomaly a že nevyšiel celý z úst proroka.

Islam, ktorý sa rozhodol žiť navždy v múdrosti 7. storočia, nedokáže prísť s nápadmi ohľadom otázok týkajúcich sa novších generácií, ako sú zmena klímy, rozvoj žien, LGBTQ+, kryptomeny, virtuálne zoznamovanie, umelá inteligencia a ateizmus bez toho, aby sa zmietal v bezočivom hneve.

2. Internet a bývalí moslimovia

V minulosti aj tie najprísnejšie a najproblematickejšie princípy islamu odovzdávali rodičia a starí rodičia, ktorí ich zmierňovali zdravým rozumom a súcitom. Internet toho láskavého sprostredkovateľa vyradil. Prináša svojmu publiku verše v surovej podobe.

Zároveň posilnil nesúhlas ľudí ako Taslima Nasreen, Ayaan Hirsí Alí, Dina Nayeri, Tarek Fatah a ďalších. Ich práca by sa potichu a predčasne pobrala do hrobu – možno spolu s ich autormi – keby nebolo internetu.

Taktiež splodil hnutia ako Ex-Muslims (Bývalí moslimovia) a Awesome Without Allah (Úžasní bez Alláha), čo je tichý, ale rýchlo sa šíriaci úder do ummy (svetového moslimského spoločenstva – pozn. prekl.).

3. Slabnutie ropnej ekonomiky

Snáď najväčšou a najzávažnejšou dlhodobou hrozbou pre radikálny islam je bezútešná budúcnosť ropy a vzostup obnoviteľnej, resp. zelenej energie. Od roku 2010 sa hodnota akcií štyroch najväčších ropných spoločností prepadla o viac než polovicu. V roku 2020 došlo k odpisom ropných rezerv a súvisiacich aktív vo výške 145 miliárd amerických dolárov.

Peniaze z ropy zo západnej Ázie poháňajú islamský fundamentalizmus už veľmi dlho. Keďže sa táto ekonomika zmenšuje, radikálny islam si bude musieť nájsť inú zlatú baňu. A to nebude ľahké.

4. Al-Kájda ako reklama pre ISIS

Ďalším masívnym dôsledkom internetovej doby je vysielanie brutálnych činov islamistov po celom svete. Al-Kájda rútiaca sa do mrakodrapov plných nevinných ľudí alebo ISIS odsekávajúci hlavy občanom v oranžových kombinézach hlboko znepokojili niekoľko generácií mladých, citlivých a racionálnych moslimov.

Islamistické genocídy sa po stáročia zapisovali do strán histórie len ako čísla. Po prvý krát sa ľudstvo mohlo na vlastné oči presvedčiť, ako vyzerá upálenie 19 jazídskych dievčat, ktoré odmietli byť sexuálnymi otrokyňami ISIS, zaživa v železnej klietke.

Pridajme k tomu výroky maulánov od Pakistanu po Líbyu o 72 huriskách, kameňovaní žien v Afganistane, prenasledovaní homosexuálov... to všetko na kamere.

Bola to tá najstrašnejšia reklama na náboženstvo, ktorú ľavica, „liberáli“ a etablovaní islamisti nedokázali prikrášliť.

5. MBS, MBZ a Abrahámovské dohody

Ďalším masívnym vývojom, úzko súvisiacim s poklesom ropnej ekonomiky, je vizionárske vedenie korunných princov Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, Mohameda bin Salmána a Mohameda bin Zajda. Obaja sú mladí a predstavujú si živú a otvorenú západnú Áziu, ktorá by mohla byť Európou budúcnosti.

Možno ich poháňa hroziace nutkanie otvoriť svoju ekonomiku, a teda aj spoločnosť, svetu, aby tam prišiel a podnikal. Nemusia vždy konať na základe konsenzu. Ale využívajú svoje politické systémy na to, aby do regiónu priniesli zmeny, o ktoré sa neusilovali, počnúc dobrými vzťahmi s Izraelom a posilnením postavenia žien.

Ak sa im to podarí, islamský svet môže vyzerať úplne inak.

6. Protesty iránskych žien

Revolučné protesty v Iráne, ktoré vyvolalo zabitie 22-ročnej Mahsy Amíniovej morálnou políciou, by mohli byť začiatkom konca bezbrehej tyranie radikálneho islamu voči ženám. Od začiatku povstania bolo zabitých viac než 500 ľudí. Z toho 60 až 70 žien. Ale oheň vzbury neutícha a šíri sa do populárnej literatúry, kina, krátkych videí a hudby.

Irán by sa mohol stať vzorom revolty žien v celom islamskom svete.

7. Voľný pád Pakistanu a vzostup Indie

Napokon, kolaps pakistanskej ekonomiky a politického zriadenia a rýchly vzostup Indie na pozíciu jednej z hlavných svetových mocností je pre radikálny islam obrovskou prekážkou, prinajmenšom na Indickom subkontinente. Pakistan sa odčlenil od Indie v roku 1947 ako teokratický štát, keďže islam odmieta spolunažívať s hinduistickou väčšinou. Prevažná časť moslimov – hoci mnohí zostali v Indii, aby neprišli o majetok – hlasovala za vytvorenie Pakistanu.

Islamisti v Indii a Bangladéši vzhliadali k Pakistanu ako k zemi zasľúbenej.

Ale veľkolepý rozpad pakistanskej ekonomiky, nepokoje kvôli potravinám, ponižujúce podmienky pre finančnú pomoc od Medzinárodného menového fondu a degradácia na vazalský štát Číny úplne zdiskreditovali pakistanský model.

Všetky tieto alarmujúce faktory spolu vytvárajú podmienky na pohľad do vnútra. Odkaz je jasný a zreteľný: zmeňte sa, inak budete čeliť existenčnej výzve. Islamisti môžu tvrdiť, že ich viera prekonala tieto nepriaznivé okolnosti a zostala nezmenená, ale podcenili silnú kombináciu, ktorú môžu vytvoriť technológie v kombinácii s ľudskou potrebou šťastia a pokroku.


Prevzaté z https://www.firstpost.com/opinion/seven-deadly-blows-that-have-shaken-radical-islam-worldwide-12522212.html

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára