pondelok 24. apríla 2023

Prejav islamskej nadvlády

 


A.S. Ibrahim

Prečo moslimovia kupujú cirkevné budovy a nahrádzajú ich mešitami?

Mnohí na Západe vedia, že „mešita“ je miesto pre moslimské bohoslužby, ale len málokto plne chápe odlišnú ideológiu, ktorá stojí za agresívnym moslimským vzorom stavania mešít, najmä v nemoslimských krajinách.

Pre moslimov je samotná stavba mešity teologickým vyjadrením hegemónie islamu. Je to viditeľné vyhlásenie o víťaznom postupe a úspechu islamu. Samotná stavba sa stáva symbolom nadradenosti islamu nad ostatnými systémami viery. Len si spomeňte na veže minaretov, ktoré nie náhodou určujú panorámu a horizont mesta.

Hoci mnohí ľudia na Západe sa môžu jednoducho domnievať, že mešita je len budova pre veriacich, pre moslimov je to oveľa viac, najmä, keď sa mešitou stane cirkevná budova. Isteže, hinduisti a budhisti – alebo iné náboženské skupiny – si tiež môžu kúpiť cirkevné budovy a zmeniť ich na chrámy či svätyne. Napriek tomu je v islame tento vzor výrazne teologický a získava svoju autoritu z náboženských precedensov a príkazov v živote Mohameda.

V nedávnej správe z Buffala v štáte New York sa uvádza, že moslimská skupina plánuje postaviť mešitu v katolíckom kostole svätej Anny, ktorý je už dávno známy ako historická pamiatka. Po tom, čo bola úchvatná gotická budova päť rokov zatvorená, ju kúpila moslimská skupina a plánuje do jej renovácie investovať najmenej 22,5 milióna dolárov. Prečo míňať toľko peňazí na starú cirkevnú budovu? Existuje mnoho druhov budov, ktoré by sa dali kúpiť a zmeniť na mešitu za oveľa menšie náklady – tak prečo kostoly? Odpoveď je jednoduchá: pre moslimov je to teologický prejav nadradenosti islamu. Islam sa považuje za nástupcu kresťanstva. Podľa moslimského chápania histórie kresťanstvo ustupuje a islam sa rozširuje.

Niekoľko mesiacov predtým kúpila iná moslimská skupina v Michigane kostol Detroit World Outreach – cirkevnú megastavbu – a zmenila ju na mešitu. Predtým denník Wall Street Journal informoval, že v Bridgeporte v štáte Connecticut miestna moslimská komunita kúpila historickú budovu kostola United Congregational Church v gregoriánskom štýle a zmenila ho na mešitu. Jedným z prvých krokov moslimských majiteľov bolo odstránenie kríža z oltára – jasné vyhlásenie novej identity budovy. V Milwaukee moslimská skupina kúpila budovu kostola a pred oznámením dohody z nej odstránila kresťanské symboly. Ako informovali médiá, „z kostola svätého Adalberta boli odstránené náboženské symboly vrátane krížov, sôch a vitráží.“ V ešte slávnejšom prípade z roku 2020 sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rozhodol zbaviť Hagiu Sofiu, jednu z najslávnejších budov v kresťanskej histórii, štatútu múzea a vyhlásil ju za „Veľkú mešitu Hagia Sofia“, čo je jasným dôkazom jeho islamistických sklonov.

Príkladov je mnoho, ale teologické vyjadrenie je jasné: islam víťazí a napreduje, pričom nahrádza, prekonáva a potláča staršie náboženstvá.

V Mohamedovom životopise sa píše, že si údajne podrobil svojich nemoslimských nepriateľov v Mekke. Keď vstúpil do ich svätyne, začal bodať do ich symbolov a ničiť ich sochy, pretože vyhlásil, „Pravda (islam) prišla a faloš (neviera) zmizla.“ Z jednej svätyne sa stala Kaaba, najuctievanejšia moslimská mešita na svete. Mohamed svojim stúpencom vraj sľúbil, „Ten, kto postaví mešitu pre Alláha, tomu Alláh postaví taký (dom) v raji.“

Mnohé krajiny s moslimskou väčšinou neumožňujú stavbu kostolov v moslimských krajinách, alebo ju aspoň extrémne sťažujú. Ich logikou je, že islam je jediné pravdivé náboženstvo.

Zoberme si Saudskú Arábiu. Na miestach, kde pravdepodobne býval Mohamed, je stavba kostolov zakázaná. Kresťania dokonca nesmú vstúpiť do Mekky a častí Mediny, dvoch najposvätnejších miest v islame. Aby Saudi neboli označení za niekoho, kto nábožensky diskriminuje, verejne vyhlasujú: „Nie sú tu žiadni kresťania, tak prečo by ste stavali kostol?“ Iróniou je, že tí istí Saudi sú ochotní financovať výstavbu mešít po celom svete, kde sa moslimovia nenachádzajú vo veľkom počte.

Zoberme si príklady Maroka, Alžírska, Tuniska a Líbye. Všetky hrdo vyhlasujú, že sú moslimské krajiny. Nepravdivo tvrdia, že v nich nie sú žiadni miestni kresťania a povoľujú len zopár cirkevných budov výlučne pre cudzincov. Miestni kresťania, ktorí opustia islam, majú len jednu možnosť: tajné domáce kostoly.

A čo Egypt? Je to krajina s moslimskou väčšinou, v ktorej koptskí kresťania tvoria 15-20 percent obyvateľstva. Donedávna si kresťania nemohli postaviť kostol bez povolenia prezidenta! Dokonca aj na údržbu starej cirkevnej budovy bolo potrebné povolenie guvernéra.

Mnohí sekulárni obyvatelia Západu považujú mešitu jednoducho za dôkaz náboženskej slobody a prejav rovnosti všetkých vierovyznaní, čo je na Západe právom cenená hodnota. Moslimovia ju však vnímajú celkom inak: stavba mešít je bohom odmenená náboženská povinnosť s jasným teologickým vyjadrením víťaznej nadvlády islamu.

Keď nabudúce uvidíte mešitu na mieste kostola, spomeňte si, čo to znamená, najmä pre moslimov. Vidia, že islam sa rozširuje a kresťanstvo sa zmenšuje. Mešita je tu preto, aby ponúkla viditeľný dôkaz.


Prevzaté z https://wng.org/opinions/a-statement-of-islamic-dominance-1676897446

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára