pondelok 1. júna 2020

Čo učí islam o postavení žien


Učí islam, že ženy majú na zodpovednosť muži?

Podľa slov Mohameda a Koránu sú muži zodpovední za ženy.

Korán

4:34 - "Muži zaujímajú postavenie nad ženami preto, že Boh dal prednosť jedným z vás pred druhými, a preto, že muži dávajú z majetkov svojich (ženám). A cnostné ženy sú pokorne oddané a strážia skryté kvôli tomu, čo Boh nariadil strážiť. A tie, ktorých neposlušnosti sa obávate, varujte a vykážte im miesta na spanie a bite ich! Ak vám sú však poslušné, nevyhľadávajte proti nim dôvody!"

2:228 - "...muži sú o stupeň vyššie...". Je to narážka na ženy. Často sa tým myslí autorita.

33:59 - "Prorok, povedz manželkám svojim, dcéram svojim i veriacim ženám, aby priťahovali k sebe svoje závoje...". Muži určujú, ako sa majú ženy obliekať.

33:33 - "Zdržujte sa dôstojne vo svojich domoch...". Ženy majú byť väznené vo svojich domoch, okrem prípadov, kedy môžu ísť von.

2:223 - "Ženy vaše sú pre vás poľom; vchádzajte teda na pole svoje, odkiaľ chcete." Ženy majú byť mužom dostupné na sex vždy a všade. Slúžia svojim mužom na ich povel. Tento verš údajne odkazuje na análny sex (viď Sahíh Bucharí 60:51) a bol "zjavený" v čase, keď sa ženy sťažovali Mohamedovi na tento spôsob sexu. Výraz "odkiaľ chcete" znamená, že svoj spor prehrali.

66:5 - "Ak sa s vami rozíde, možno, že mu Boh potom dá ako náhradu manželky lepšie, než ste vy, odovzdané do vôle Jeho, veriace, pokorne oddané, kajúcne, Boha uctievajúce a sláviace, či už predtým vydané či panny." Neposlušnú ženu možno nahradiť.

Hadísy a Síra

Sahíh Bucharí (88:219) - "Národ, ktorý urobí ženu svojím vodcom, nikdy neuspeje."

Sahíh Bucharí (2:28; pozri tiež 6:301) - nevďačnosť voči manželovi (t.j. neposlušnosť) môže pre ženu znamenať, že skončí v pekle. Mohamed vysvetlil, prečo tvoria ženy väčšinu obyvateľov pekla.

Sahíh Bucharí (72:715) - Roztomilý príbeh, v ktorom sa žena usiluje o Mohamedovu pomoc, keď chce ukončiť utláčateľské manželstvo, ale prorok jej prikázal, aby sa vrátila ku svojmu mužovi a podriadila sa jeho príkazom.

Sahíh Bucharí (4:149) - Mohamed cvičil svoje ženy dokonca aj v tom, aby sa vyprázdňovali na jeho povel (v hadíse sa píše, že Mohamed dovolil svojim ženám ísť sa vyprázdniť - pozn. prekl.).

Sahíh Bucharí (48:826) - Ženy sú menej inteligentné, čo znamená, že ich rozhodnutia sa nedajú porovnať s rozhodnutiami mužov.

Sahíh Bucharí (58:125) - Ženy sú obchodovateľné komodity. Moslim s dvomi ženami ponúkol inému moslimovi, aby si z nich vybral. Mohamed následne zariadil svadobnú hostinu.

Sahíh Bucharí (62:81) - Podľa Mohameda je najdôležitejšou časťou manželskej zmluvy neobmedzený prístup muža do vagíny svojej ženy.

Sunan an-Nasa'i 3233 - "Keď sa Alláhovho posla opýtal , aká žena je najlepšia, odpovedal, 'Taká, ktorá teší (svojho muža), keď sa na ňu pozrie, poslúcha ho, keď jej niečo rozkáže a neprieči sa jeho želaniam týkajúcim sa jej osoby či majetku.'"

Abú Dawud (567) - "...hoci ich domy sú pre ne lepšie (na modlenie)."

Poznámky

Moslimky majú dodnes absolútne zakázané vydať sa za nemoslima, hoci na mužov sa rovnaké obmedzenie vo výbere družky nevzťahuje. Je to dôsledok nízkeho postavenia ženy v porovnaní s postavením muža. Moslim nesmie byť podriadený nemoslimovi a v islame je žena podriadená svojmu mužovi.

Moslimka nesmie nikdy počas svojho života ísť von bez sprievodu muža, či už svojho otca, manžela alebo mužského člena svojej rodiny (v prípade, že je vdova alebo rozvedená).

Mnohí súčasní moslimovia si uvedomujú, že tradičná islamská prax sa príšerne odlišuje od novodobého vkusu. Preto z ich strany nasledovali veľmi vynachádzavé snahy o opätovný výklad dlhodobých tradícií ich náboženstva, pričom zveličujú negatívne zaobchádzanie s Arabkami pred príchodom Mohameda a reformy, ktoré vraj zaviedol.

Mohamedove úprimné slová o manželstve sú také, aké sú. Popri tomto všetkom ženám zakázal cestovať osamote. Nemajú dovolené ani zostať samé s cudzím mužom. Ženy sa musia zahaľovať a keď dôjde ku sexuálnemu hriechu, takmer vždy sú zodpovedné, lebo sa predpokladá, že budú mať vyššiu úroveň správania.

Sporadicky sa v moslimskom svete vyskytuje kameňovanie, vraždy zo cti, bičovanie a dokonca aj ženská obriezka, aby ženy zostali vo svojom postavení.

V roku 2017 imám v Južnej Karolíne vyhlásil, že muž je "vlastníkom" a "pánom" ženy, ktorá ho musí poslúchať ako jeho "väzenkyňa". (Imám je moslimským imigrantom do Spojených štátov a o islame hovorí úprimnejšie než domáci apologéti, ktorí sa naučili hodnotu falošnosti.)

Palestínsky duchovný Issam Amira využil diskusiu o "posvätnosti" cti na to, aby v roku 2018 zaslal moslimkám otvorené posolstvo: "Sme pripravení zomrieť pri obrane vašej cti, ale zároveň sme pripravení zabiť vás, ak budete brať svoju česť na ľahkú váhu."

Podľa nedávnej fatwy na stránke Muslim Matters (moslimské záležitosti), "Pre moslimku by mal jej dom zostať stredobodom pozornosti a aktivít a urobiť z neho základ svojich záležitostí." Ženy smú opustiť dom za určitých podmienok, ako sú rýchla lekárska pomoc a dodržiavanie náboženstva. Islam im tiež dovoľuje nájsť si prácu, "ak im muž nedal veno," ale mala by sa obmedzovať na určité povolania, kde pracujú len ženy, ako je obstarávanie potravín, učenie, móda, kozmetička či rôzne pracovné miesta v domácnosti.

Zo stránky Gatestone Institute: "V roku 2015 Nureddin Yildiz, islamský učenec a prezident nadácie Sosyal Doku, tvrdil, že 'pracujúce ženy vydláždili cestu prostitúcii.' Alparslan Kuytul, zakladateľ inej islamskej nadácie, Furkan, povedal, že muža by sexuálne vzrušilo, keby videl obnažené stehno vlastnej matky."

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára